Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a facut public, miercuri seara, contractul de vanzare-cumparare de actiuni la Banca Comerciala Romana (BCR). Cu toate acestea, detaliile -suculente- cu privire la planul de afaceri sunt cuprinse in anexa la contract, care va fi tinuta la sertar, cel putin pana la efectuarea platii.
Desi contractul de privatizare a celei mai mari banci din Romania a fost facut public, ceea ce inseamna dezvoltarea, planul de investitii si eventualele disponibilizari avute in vedere de noul proprietar nu sunt oferite inca publicului larg. -Spre sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai se va incheia tranzactia propriu-zisa, apoi se vor plati banii, pentru ca, ulterior, Erste Bank sa hotarasca daca va face public Planul de Afaceri. In urma achizitiilor pe care le-a efectuat pana in prezent in tari precum Cehia, Serbia,Croati sau Ungaria, Erste si-a anuntat obiectivele si termenele in care doreste sa le indeplineasca-, ne-a declarat purtatorul de cuvant al bancii austriece, Ionut Stanimir.
Listarea pe bursa, in maxim trei ani
Cumparatorul s-a angajat sa admita la tranzactionare actiunile emise de BCR pe Bursa de Valori Bucuresti, prin listare directa sau prin oferta publica, in maximum 36 de luni de la preluare. Contractul de privatizare prevede insa ca Erste Bank nu trebuie sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social. Incalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank, in ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR, va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi. Totodata, contractul de privatizare prevede ca actionarii BCR vor primi dividendele aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005. AVAS va avea dreptul sa incaseze o parte din dividendele care vor fi distribuite pentru 2006, in limita perioadei cat va detine actiunile BCR.
Majorarea de capital la Erste, incheiata cu o zi mai repede
Erste Bank a anuntat, ieri, un pret de subscriere la majorarea de capital de 45 de euro/actiune, volumul total al emisiunii ridicandu-se, astfel, la 2,65 miliarde euro, cea mai mare tranzactie derulata vreodata pe pietele de capital din Austria. Cu o zi in urma, banca a facut public faptul ca perioada de subscriere a actiunilor, in cadrul ofertei publice in valoare de 3 miliarde de euro (3,7 miliarde dolari), destinata finantarii preluarii BCR, va fi finalizata anticipat. Astfel, capitalul Erste Bank a fost majorat cu 24% (excluzand optiunea pentru actiunile suplimentare), de la 486,3 milioane euro la 604,2 milioane euro.
Austriecii vor lua la puricat BCR
-Cand un investitor strain intra intr-o banca mare, trebuie sa ia -la puricat- bilantul, contul de profit si pierdere, sucursalele, situatia imobiliara, personalul – in conditiile in care productivitatea pe salariat si pe metru patrat de sucursala BCR nu e una dintre cele mai bune -, trebuie, mai exact, sa ia nota in profunzime de situatia bancii-, ne-a declarat presedintele firmei de consultanta BBP, Bogdan Baltazar. Cota de piata a BCR scazut in perioada in care se afla in -ograda- statului, de la circa 30% la aproape 24%, in contextul intrarii pe piata bancara a mai multor competitori -din afara-, dar si al investitiilor pe care BCR le-a efectuat. -S-ar putea ca aceasta cota sa mai scada cu 1-2 puncte procentuale pana spre sfarsitul anului, dar aceasta situatie este acceptata de obicei de investitor. In aceasta perioada, investitorul va putea constata situatia reala a bancii, ce produse noi ar putea sa lanseze, conditiile in care sa introduca metode de eficienta, performanta si modernizare in ce priveste relatia cu clientul si adaptarea la cerintele acestuia – capitol la care bancile de stat stau foarte prost-, a mai explicat Baltazar.