Home Economic-Financiar Platile obligatorii pe card, intarziate de Finante

Platile obligatorii pe card, intarziate de Finante

DISTRIBUIŢI

Generalizarea la nivelul comerciantilor si furnizorilor de utilitati a sistemului de plata prin card – care in prezent functioneaza sporadic – necesita eforturi sporite din partea tuturor factorilor implicati, in special a bancilor care ar trebui sa adopte o politica mult mai agresiva de promovare, este concluzia conferintei -Piata cardurilor -, organizata de Finmedia. In primul rand, trebuie definitivat cadrul legislativ, respectiv publicarea normelor metodologice de aplicare a OUG 193/2002 – privind introducerea sistemelor moderne de plata – norme care se afla inca in discutie la Ministerul Finantelor Publice (MFP) . -Exista doua aspecte principale asupra carora inca se poarta discutii: cifra de afaceri a companiilor ce vor avea obligativitatea introducerii acestui sistem de plata si comisionul pe care bancile il vor solicita de la aceste firme-, a declarat Bogdan Musat, expert in cadrul Ministerului Finantelor. La inceputul acestei saptamani MFP a anuntat ca nivelul minim propus pentru cifra de afaceri (realizata in anul 2002) de catre firmele din domeniul comertului care vor avea obligatia i sa accepte cardurile ca instrument de plata este de un miliard de lei. O decizie finala, privind cifra de afaceri, nu a fost inca luata cu atit mai mult cu cit marja aflata in discutie este larga variind intre 1 miliard de lei si 10 miliarde de lei. -Intr-o prima etapa am dori ca numarul comerciantilor ce vor fi obligati sa introduca acest sistem de plata sa fie limitat tocmai pentru a nu bloca sistemul- a mai precizat dl. Musat. Estimarile indica faptul ca un numar de 70 000- 80 000 de firme vor fi obligate sa accepte plata prin card, a a preciat Ion Matei directorul diviziei Carduri din BCR.

In ceea ce priveste comisionul solicitat de banci reprezentantul finantelor considera ca un procent de 2% este ridicat in conditiile in care plata taxelor si impozitelor va fi realizata prin sistemul electronic. -Nici pe noi nu ne incanta comisionul de 2%. Este foarte mare si administratiile locale vor fi nevoite sa isi prevada acest comsion in buget. In cazul ipotetic in care toate taxele si impozitele ar fi achitate prin acest sistem, comisionul ar reprezenta 2% din bugetul consolidat, adica bugetul pe un an al unui minister-, a afirmat dl. Musat. El a apreciat ca normele de aplicare ale OUG 193/2002 vor prevede un prag minim al comisionului practicat de banci.

De altfel, problema comisionului perceput de banci a fost ridicata si de comercianti care au subliniat ca, in cazul cresterii volumului de vanzari cu plata prin card, acest comision le-ar afecta considerabil profiturile. -Un comision de 2-3% nu pare si nu este foarte mare atat timp cat numarul tranzactiilor este redus. Cresterea vanzarilor cu plata pe card duce insa la costuri care trebuie luate in calcul-, a explicat Camelia Oprea, director financiar Metro Cash & Carry. Ea a aratat ca acest gen de incasare va fi introdus si la nivelul Metro, care in prezent accepta doar un card co-branding. Un comision mai mic, sustine dna Oprea, ar putea incuraja aceasta trecere mai ales pentru unitatile care practica o politica de vanzare cu volum ridicat si pret redus. Nivelul comisionului a fost prezentat ca o piedica si de directorul sucursalei IT a SNP care a propus o impartire a costurilor intre comerciant, banca si utilizatorul final. -Costurile se rasfrang mai devreme sau mai tarziu asupra consumatorului final. Utilizarea frecventa a cardului ar necesita o crestere a pretului de vanzare a produselor comercializate-, a afirmat reprezentantul Petrom.

De partea cealalta, reprezentantii bancilor sustin ca nici comerciantii si nici furnizorii nu au de ce sa se plinga atat timp cat implementarea sistemului nu ii costa nimic, infrastructura fiind asigurata de banci. Spre exemplu, explica Ion Matei, pentru POS-urile (cititoare de card) ce se instaleaza banca nu solicita nici un fel de chirie.

Valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor in 2002, in Romania, a fost de 900 miliarde lei, in timp ce extragerile de numerar au depasit 66.000 miliarde lei. Asa cum a precizat dl Matei, cea mai dificila problema este sa convingi clientii sa accepte acest sistem de plata. Practic, 97% din totalul tranzactiilor efectuate pe card sunt reprezentate de extragerile de numerar.

Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, considera ca principalul motiv pentru care comerciantii nu accepta carduri este evaziunea fiscala. El a aratat ca introducerea de la 1 ianuarie 2004 a acestui sistem va da -o lovitura foarte serioasa- celor care evita sa-si plateasca datoriile catre bugetul de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.