Home Economic-Financiar Politica fiscala a guvernului se afla pe un drum gresit

Politica fiscala a guvernului se afla pe un drum gresit

DISTRIBUIŢI

Aflat in aceste zile in vizita la Bucuresti, pentru a se informa asupra situatiei si perspectivelor economiei romanesti, pe baza carora isi va formula opinia pentru Raportul de tara din luna mai, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Joaquin Almunia, a atras atentia – evident, folosind un limbaj diplomatic – asupra faptului ca politica fiscala promovata de guvernul Tariceanu se afla pe un drum gresit.

Oficialul Comisiei Europene a avut intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Traian Basescu si ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. -Am transmis autoritatilor romane analiza, recomandarile si cererile noastre in ceea ce priveste rolul mai activ pe care trebuie sa il joace politica bugetara in corectarea dezechilibrelor macroeconomice si cresterea bazei de impozitare pe termen mediu pentru a face fata cheltuielilor-, a afirmat, ieri, Almunia, in cadrul unei conferinte de presa.

Cota unica nu a dat rezultatele scontate

Almunia a tinut sa atentioneze ca reducerea impozitelor, operata anul trecut de guvernul Tariceanu, a fost o masura neinspirata, care nu se inscrie in programul economic pe care Romania ar fi trebuit sa-l abordeze inaintea integrarii. -Sunt unele decizii care ma nemultumesc. Reducerea impozitelor de anul trecut nu a fost o masura buna si are efecte negative. Cred ca nivelul de colectare si cel al taxelor trebuie puse in perioada urmatoare in acord cu veniturile necesare. Daca aceste masuri nu vor fi luate, Romania va avea dificultati-, a afirmat Almunia, care a sustinut un discurs la BNR cu tema -Activarea potentialului de crestere economica a Romaniei si confruntarea cu provocarea globalizarii-. -Nu vreau sa spun ca majorarea cotei unice de impozitare este o conditie formala, dar vom acorda multa atentie politicilor fiscale si impactului acestora-, a adaugat oficialul european.

Pentru ca Romania sa fie bine pregatita pentru aderarea la UE, aceste decizii trebuie sa se inscrie intr-un cadru mai larg si pe termen mediu. Aceasta a fost catalogata de Almunia drept -o prioritate pentru responsabilii romani-. El a subliniat ca largirea bazei de venituri bugetare trebuie facuta prin marirea numarului de cetateni si agenti economici care sa plateasca impozite, insa modalitatea exacta prin care acest lucru poate fi realizat ramane la latitudinea autoritatilor romane.

Romania – statul cu cele mai mici venituri bugetare din Europa

Comisarul european a mai atras atentia ca Romania este statul cu cel mai redus nivel de venituri bugetare din Europa. -Trebuie vazut cati cetateni care ar trebui sa plateasca impozite nu platesc- – a spus Almunia. El a precizat insa ca nu vrea sa indice autoritatilor romane ce fel de impozite trebuie schimbate si ca important este impactul pe care il vor avea acestea si conditiile macroeconomice. -Ar fi foarte util daca aceste decizii politice vor fi adoptate inainte de Raportul din mai al CE- – a spus oficialul european.

Joaquin Almunia a apreciat ca nivelul actual al deficitului bugetar, de sub 1% din PIB (0,8% in 2005 – n.r.), este favorabil, dar ar putea creste in lipsa unor actiuni de politica bugetara, chiar in conditiile cresterii economice prognozate de Comisie in cazul Romaniei, de 5,3% in 2006 si 5% in 2007.

Potrivit lui Almunia, care citeaza prognozele Comisiei Europene, deficitul bugetar ar putea urca in 2006 la 1% din PIB si la 2,2% in 2007, aproape de limita de 3% impusa de reglementarile UE. Autoritatile de la Bucuresti au stabilit pentru acest an o tinta de deficit bugetar pentru acest an de 0,5% din PIB.

Acordul cu FMI nu este de lepadat

Intrebat de ziaristi care este opinia sa despre acordul stand-by cu FMI, Almunia a spus ca analizele macroeconomice efectuate de Fondul Monetar International sunt luate in calcul de Comisia Europeana. Oficialul european a aratat ca -nu ar indrazni sa spuna autoritatilor romane ce trebuie sa faca-, dar a amintit ca, de regula, Comisia Europeana acorda atentie analizelor facute de FMI, deoarece acestea sunt foarte serioase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.