Home Economic-Financiar Poluarea, o motivatie -inventata- de MAP pentru interzicerea microcentralelor de apartament

Poluarea, o motivatie -inventata- de MAP pentru interzicerea microcentralelor de apartament

DISTRIBUIŢI

Esafodajul prezentat de ministrul administratiei publice, dl Octav Cozmanca, ca fiind fundamentul initierii actului normativ ce prevede interzicerea instalarii microcentralelor de apartament este o utopie confirmata chiar prin declaratia ministrlui mediului. Aminitim ca dl Cozmanca a declarat ca, desi nu crede ca in perioada urmatoare va fi adoptata o ordonanta privind interzicerea centralelor termice de apartament, va fi totusi realizat un studiu de catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului pentru a vedea impactul utilizarii acestor echipamente asupra mediului. -S-au facut foarte multe lucrari de acest gen, cu efecte asupra mediului inconjurator-, a afirmat Octav Cozmanca, precizand ca studiul tehnic solicitat Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, in acest sens, nu a fost inca finalizat. Cu parere de rau pentru ministrul administratiei publice, initatorul proiectului de act nornmativ, il informam ca unicul argument invocat in sprijinul ordonantei, respectiv necesitatea protejarii mediului, nu este real.

Contactat telefonic, ministrul apelor si protectiei mediului, dl Petre Lificiu, a declarat ca nu se pune problema ca aceste microcentrale sa fie poluante, avand in vedere ca sunt produse in Germania, unde standardele privind emisiile de noxe sunt extrem de riguroase, depasind cu mult restrictiile existente in Romania. In acelasi timp, dl Lificiu a precizat ca nu i s-a solcitat nici un raport in acest sens. Ministrul mediului recunoaste ca in problema instalarii microcentralelor de apartament au dreptate ambele parti, adica atat cetatenii, care vor fi obligati sa plateasca in continuare imensele pierderi din sistemul de termoficare centralizat, cat si Guvernul, care trebuie sa gaseasca brusc solutii pentru functionarea unui sistem de termoficare in care apar dezechilibre ca urmare a debransarilor masive de la retea. In acelasi timp, ministrul mediului considera ca prevederea din proiectul de act normativ conform careia este permisa montarea microcentralelor – in cazul in care asociatia de locatari cere acest lucru – numai daca exista o solicitare din partea fiecarui titular de contract de proprietate din intregul imobil nu este normala. -Este extrordinar de nedrept ca in cazul in care un singur proprietar al unui apartament se opune instalarii centralelor termice sa fie condamnati toti locatarii din blocul respectiv-, a afirmat dl Lificiu.

Proiectul de ordonanta buclucas, care de altfel poarta semnatura ministrului Octav Cozmanca, a fost trimis spre avizare ministrilor industriei, finantelor si justitiei. La un pas de a fi acuzat ca fiind promotorul proiectului de act normativ, ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu, a declarat dupa izbucnirea scandalului ca nu va sustine proiectul legislativ initiat de MAP. -Nu Ministerul Industriei este initiatorul acestui proiect si sunt de parere ca fiecare cetatean are dreptul sa-si aleaga sistemul de incalzire pe care si-l doreste si pe care si-l permite-, a afirmat Dan Ioan Popescu. El a precizat ca o astfel de interdictie nu este nici benefica si nici utila.

Intr-un comunicat trimis ieri, MAP precizeaza ca este vorba de un proiect de act normativ privind organizarea serviciilor publice de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice, in care intr-adevar una din variante prevedea interzicerea instalarii centralelor de apartament. -Precizam ca a fost vorba doar de o varianta si nu de un text definitiv, iar documentul de care s-a facut caz nu este decat o varianta de lucru-, se arata in comunicat. Ce-i drept, exista mai multe variante ale proiectului de act normativ, dar in cel putin doua prevederea legata de interzicerea centralelor termice de apartament exista, fiind identica din punct de vedere a formularii.

In aceste conditii, singurul care trebuie sa repare oalele sparte este dl Cozmanca, lucru destul de dificil de realizat avand in vedere amploarea pe care a luat-o scandalul. Opozantii politici au iesit deja la rampa, precizand, asa cum a facut primarul Capitalei, dl Traian Basescu, ca o astfel de masura este initata de partidul de guvernamant pentru ca -furnizorii de microcentrale nu au platit darul catre PSD-. Chiar daca o asemenea masura fatisa nu va fi adoptata, furnizorii de microcentrale se asteapta ca guvernantii vor gasi alte solutii mai putin vizibile care sa conduca la restrictionarea activitatii din acest domeniu. -De la o luna la alta, documentatia si avizele care se cer pentru a realiza importul de astfel de microcentrale se diversifica, birocratia facand din ce in ce mai dificila patrunderea pe piata a acestor echipamente-, a declarat unul din principalii imporatori din Romania. Trebuie sa remarcam abilitatea cu care membrii PSD adulmeca adevaratele tunuri care mai pot fi date pe piata romaneasca. Este vorba de afacerile banoase construite fara exceptie in jurul sistemelor furnizoare de utilitati, unde se inregistreaza cea mai mare ineficienta si unde intra direct banii contribuabililor. Nu trebuie uitat ca scandalul microcentralelor de aparatment vine dupa o asa-numita afacere a contorizarii, in care lupta este inca deschisa intre PD si PSD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.