Aproximativ 225 miliarde de lei reprezinta valoarea pe care guvernul vrea sa o aloce persoanelor disponibilizate de la combinatul SIDEX Galati, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului. In plina campanie electorala pentru alegerile parlamentare, membrii executivului au elaborat acest act normativ -in vederea atenuarii impactului social produs de concedierile colective efectuate la SC SIDEX SA, in urma procesului de privatizare, unde se impune asigurarea in continuare a unui acompaniament social necesar persoanelor concediate-. Prin proiectul amintit, guvernul vizeaza prelungirea termenului privind acordarea de ajutoare financiare pana la 31 martie 2005, deoarece termenul expira la 15 noiembrie anul curent, potrivit Ordonantei de Urgenta 119/2001.
Guvernul a gasit de bun augur momentul ramas pana la alegeri pentru a mai -momi- o parte din electorat prin acordarea unor ajutoare financiare de peste 220 miliarde de lei. Aceasta suma va fi alocata celor 7.400 de persoane care au fost concediate de la combinatul ISPAT SIDEX de la Galati. Astfel, un disponibilizat va urma, in cazul in care ordonanta de urgenta va fi aprobata, sa primeasca lunar pana in martie 2005 peste 6,75 milioane de lei. Prin aceasta masura, executivul vrea sa prelungeasca termenul de alocare, deoarece, potrivit Ordonantei 119/2001, acesta se va termina la 15 noiembrie anul curent.
Normele impuse prin actul normativ mentionat se rasfrang asupra salariatilor al caror contract individual de munca a incetat pana la data de 31 decembrie 2002, acestia avand dreptul la indemnizatie de somaj stabilita in baza prevederilor legale si la un venit de completare egal cu diferenta dintre nivelul ajutorului de somaj si salariul individual mediu net din ultimele 12 luni de activitate. -Dupa incheierea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele disponibilizate primesc in continuare, pana la implinirea unei perioade de 36 de luni de la data finalizarii privatizarii, un venit de completare egal cu salariul individual mediu net din ultimele 12 luni de activitate-, era prevazut in ordonanta adoptata in 2001.
Motive intemeiate pentru inca 225 miliarde?
Ca motive pentru care termenul de acordare a ajutoarelor se doreste a fi prelungit, membrii executivului invoca rata somajului in judetul Galati. In expunerea de motive se precizeaza ca -7.400 de persoane se afla intr-o <situatie speciala>, doarece nu au reusit sa se incadreze in munca din cauza posibilitatilor reduse de incadrare existente la nivelul judetului Galati, judet ce inregistreaza in mod constant o rata a somajului ce se situeaza cu trei-patru puncte procentuale peste rata somajului la nivel national. Astfel, in luna august, cand rata somajului la nivel national a atins cel mai scazut nivel din acest an, respectiv 6,1%, in judetul Galati era de 9,7%-. Un alt motiv invocat este acela ca oportunitatile de angajare in sezonul rece sunt mai mici si ca din aprilie vor fi noi locuri de munca. -Tinand seama de faptul ca posibilitatile de incadrare in munca se reduc in perioada sezonului rece, se impune adoptarea unei masuri prin care sa se asigure o protectie sociala a persoanelor respective, pana la 31 martie anul viitor, cand datorita relansarii activitatilor economice, se vor crea noi oportunitati pe piata locala a fortei de munca-, se mai arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Inainte de alegeri se dau numai 75 de miliarde
Proiectul prevede ca in acest an sa fie alocata o treime din acest sprijin financiar, in valoare de aproximativ 75 miliarde de lei, restul fiind disponibil pentru 2005. In ceea ce priveste provenienta banilor, in nota de fundamentare se precizeaza ca acestia vor fi de la bugetul asigurarilor pentru somaj. -Cheltuielile generate de punerea in aplicare a masurilor prevazute prin proiectul de act normativ sunt suportate in anul 2004 din creditele bugetare aprobate prin bugetul asigurarilor de somaj pentru acest an si, respectiv, au fost avute in vedere la fundamentarea bugetului asigurarilor pentru somaj pe anul 2005-. In acest fel, fostii angajati ai combinatului SIDEX vor urma sa primeasca lunar un venit mediu de 6.757.000 de lei, se arata in nota de fundamentare, ceea ce reprezinta pomana unui vot sau chiar mai multe privind membrii familiei care vor beneficia de acesti bani. E mult, e putin? Greu de spus, tinand cont ca sunt multe persoane care au fost concediate in ultima perioada, mai ales din sectorul minier si cel feroviar, care trebuie sa beneficieze de plati compensatori.
Restrangerea darului
Cu toate ca majoritatea electoratului caruia se adreseaza actualul guvern este reprezentata de persoanele pensionate, de data aceasta, ele vor fi ocolite de aceste beneficii. Astfel, viitorul act normativ prevede ca persoanele care in perioada dintre luna noiembrie a.c. si martie 2005 se pensioneaza, sa nu mai primeasca acest ajutor. Aceeasi procedura se va aplica si la persoanele care se vor incadra in munca in perioada amintita.
Combinatul SIDEX a fost privatizat in anul 2001, cand a fost achizitionat de catre Ispat International, condus de magnatul de origine indiana Lakshmi Mittal. Inca de la inceput cumparatorul a primit o serie de facilitati pe langa platile compensatorii de la buget pentru muncitorii disponibilizati. Printre acestea se numara scutirea de la impozitul pe profit, TVA zero pentru exporturi.