Home Economic-Financiar Porti deschise contrabandistilor de tigari

Porti deschise contrabandistilor de tigari

DISTRIBUIŢI

Producatorii si distribuitorii de tigarete au reclamat, in repetate randuri, ca piata este sufocata cu tigari de contrabanda. Cea mai mare parte a acestora soseste in tara prin filiera magazinelor duty-free, care importa de sute de ori mai multe tigari decat se pot vinde prin sistemul lor, tigari care ajung pe piata fara a se mai plati taxe la buget. Studii efectuate de marile concerne internationale releva ca aproape 25% din piata tigaretelor din Romania este alimentata cu tigari de contrabanda, nivelul evaziunii lunare depasind 70 milioane de dolari anual. Un astfel de caz, dezvaluit recent de mass-media, l-a determinat pe Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, sa adopte un ordin prin care se limita drastic posibilitatea efectuarii a astfel de operatiuni, efect compromis de o recenta masura adoptata de subordonatul sau, Dinu Gheorghe, directorul DGV, masura prin care s-au redeschis portile contrabandei.

Megaevaziune de milioane de dolari

Magazinele duty-free sunt depozite autorizate de Ministerul Finantelor, situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat aeriene, navale si terestre. Aceste magazine au ca destinatie vanzarea de marfuri cu amanuntul, in valuta, provenite din import si/sau din productia interna, persoanelor care calatoresc inspre si dinspre o destinatie internationala. Potrivit legii, marfurile admise la vanzare prin magazinele duty-free pot fi comercializate numai in cantitati destinate uzului personal, toate acestea trebuind sa aiba aplicata pe ele sau pe ambalaj o eticheta autocolanta, cu textul -Duty-Free Export-. Ca in aproape orice magazin cu specific de vanzare en detail, volumul marfii comercializate este departe de a fi impresionant (cu exceptia cazurilor izolate, ca Otopeniul), la capitolul tigarete fiind o adevarata performanta cea de a reusi intr-o zi vanzarea unui bax (50 cartuse ( 500 de pachete). Ca atare, o aprovizionare a magazinului cu 600 de baxuri, de exemplu, adica 3.000 de cartuse de tigari, este suficienta pentru cel putin un an si jumatate. Ei bine, sub nasul autoritatilor, firmele autorizate sa desfasoare activitati de duty-free introduc in tara, unele aproape saptamanal, cate 700-800 baxuri de tigarete, marfa a carei vanzare este justificata prin bonuri de vanzare catre persoane fizice, care dau imaginea ca la toate magazinele duty-free de pe teritoriul Romaniei se vand tigari la trei ghisee, cozile la cumparare fiind non-stop, 365 de zile pe an.

Tranzactia convine atat exportatorului (producator sau companie afiliata), care exporta marfa fara taxe, la un pret cu circa 5% mai mare decat cel de livrare la intern, cat si destinatarului care vinde ilegal marfa pe teritoriul Romaniei, gasind rapid distribuitorii atrasi de pretul sensibil mai mic, obtinand profituri nete de peste 40% in timp ce plata catre furnizorul extern o facea la 45 de zile. Aceste tigari apar insa la vanzare pe piata din Romania la preturi mai mici cu circa 10% decat cele produse legal, studiile efectuate de societatile multinationale arata ca circa 25% din tigarile de pe piata vin pe aceasta filiera, evaziunea fiind de circa sase milioane de dolari lunar.

Directorul DGV schimba regulile

In a doua jumatate a lunii martie anul curent, mass-media a relatat cazul unui transport de 240 baxuri de tigari, destinat unui magazin duty-free de la Vama Veche, marfa evaporandu-se pe cand tranzita teritoriul Romaniei, intre Giurgiu si Vama Veche. La deschiderea automarfarului s-a constatat ca acesta transporta doar cutii goale, continutul acestora, 12.000 de cartuse cu tigari, fiind golit in satul Sindrilita – judetul Ilfov – si incarcat in saci de plastic. Cazul l-a determinat pe Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, sa emita un ordin de modificare a normelor care privesc activitatile de comercializare a marfurilor in regim duty-free, cu scopul de a micsora nivelul actelor de evaziune si contrabanda. Prin ordinul ministrului, incepand de la 11 aprilie, -transferul marfurilor din zonele libere sau din antrepozite in magazinele duty-free se face sub supraveghere vamala. Pe timpul transportului pe teritoriul Romaniei, marfurile sunt supuse regimului vamal de tranzit, cu garantarea drepturilor de import aferente fiecarui transport-.

La fix doua saptamani – 25 aprilie 2001, Dinu Gheorghe, directorul general al DGV, omul despre care persoane apropiate lui spun ca ar fi afirmat ca -nu asculta decat de primul-ministru-, a trimis o adresa catre directiile regionale vamale prin care rectifica si -indulceste- ordinul ministrului si readuce comertul de tigarete prin duty-free pe o panta -profitabila- pentru acestia: -Transferul marfurilor de la un magazin duty-free la alt magazin duty-free, apartinand aceluiasi agent economic, se va efectua (…) fara garantarea drepturilor vamale de import. Veti transmite precizarile de mai sus, in vederea aplicarii, tuturor birourilor vamale de control si vamuire din subordine-.

Ordinul ministrului lovise grav interesele evazionistilor proprietari de magazine duty-free. Un TIR obisnuit poate transporta circa 1.100 de baxuri, facturate la circa 130.000 de dolari SUA. Garantia care trebuie depusa pentru tranzitarea teritoriului Romaniei este de circa 150.000 de dolari, reprezentand taxe vamale, accize si TVA. In aceste conditii, aceasta contrabanda mascata nu se mai putea desfasura la cote maxime, evazionistii neputand sa mai pastreze ritmul aprovizionarilor, deoarece nu dispuneau de sumele pe care sa le indisponibilizeze in contul garantiei vamale, mai ales in cazul tranzitului de la o vama la alta, fara a mai vorbi de riscul de a fi prinsi si a pierde garantia. Surse din sistemul vamal apreciaza ca ordinul ministrului finantelor era un pas real inainte de alinierea la normele UE si de stopare a uriasei evaziuni puse la cale de filierele de tip mafiot. Prin adresa emisa in urma cu mai putin de doua saptamani, Dinu Gheorghe a facut insa, constient sau nu, pasul inapoi necesar redeschiderii portilor contrabandei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.