Lucrarile de modernizare a statiilor de 220 kV si 400 kV de la Portile de Fier 1 vor fi finalizate in trimestrul trei al anului viitor, aproximativ 75% din volumul total al acestor lucrari fiind deja realizat, ne-au declarat reprezentantii societatii Transelectrica. Pentru modernizarea acestor instalatii s-a obtinut un imprumut de la BERD, in valoare de aproximativ 10 milioane de dolari. Dupa intocmirea documentelor, s-a organizat licitatia internationala pentru achizitionarea echipamentelor, iar in urma adjudecarii licitatiei, acestea au fost achizitionate de la firme de prestigiu precum GEC ALSTOM, SCHNEIDER, HAEFELY, TRENCH, ABB, SIEMENS, CRUICKSHANK. Lucrarile de constructii – montaj ale acestor echipamente se fac in urma unei licitatii castigate de catre firma Electromontaj Bucuresti, care a realizat, de-a lungul timpului, majoritatea statiilor din sistemul de transport.
O problema deosebita cu care specialistii de la Sucursala de Transport Craiova s-au confruntat a fost aceea a timpului necesar montarii acestor echipamente. Functionarea hidrocentralei nu permitea intreruperea totala a statiei si de aceea au trebuit gasite solutii de implementare pas cu pas a noilor tehnologii. Pentru o perioada, lucrarile au fost corelate cu cele privind reabilitarea grupurilor din hidrocentrala, dar datorita faptului ca ritmul lucrarilor de montare a echipamentelor in statie este mult mai rapid decat cel de modernizare grupuri, au trebuit gasite, de asemenea, solutii pentru functionari in scheme provizorii. Ultima realizare in acest sens a fost incheiata pe data de 1 decembrie 2001, cand s-au finalizat probele pentru ca hidrogeneratorul 2 sa debiteze energie in sistem printr-o celula de rezerva. Toate aceste lucrari au presupus un volum foarte mare de manevre de retragere din exploatare a echipamentelor din aceasta statie si in special a sistemelor de bare colectoare.
Pana in prezent, aceste lucrari s-au desfasurat fara incidente si fara a afecta buna functionare a hidrocentralei si siguranta sistemului energetic, aceasta aratand buna pregatire a personalului de exploatare din aceasta statie si seriozitatea da care dau dovada lucratorii din Sistemul de Transport. Pentru imbunatatirea conditiilor de evacuare a energiei din aceasta statie, a fost nevoie de marirea capacitatii de transfer intre reteaua de 220 kV si 400 kV. Astfel, pe langa cele doua autotransformatoare de 400 MVA existente in statie, a fost montat un al treilea autotransformator de 400 MVA, capacitatea de transfer intre cele doua statii ajungand la 1.200 MVA. Intrucat, dupa aceste lucrari de modernizare, ramaneau in statie doua puncte slabe, si anume cele doua autotransformatoare de 400 MVA, care aveau 30 de ani de exploatare, s-a hotarat inlocuirea acestora cu unitati noi, moderne. Constructia acestor autotransformatoare a fost incredintata castigatorului licitatiei, un cunoscut producator de echipamente energetice din Romania, si anume SC Electroputere Craiova. Necesitatea retehnologizarii celei mai mari statii din Sistemul de Transport al Energiei Electrice – statia 400/220kV- Portile de Fier 1 a rezultat in urma studiilor si analizelor privind cresterea gradului de siguranta a instalatiilor din acest nod energetic de importanta maxima, avand in vedere ca prin aceasta statie se evacueaza o putere de pana la 1.200 MW. Statia 400 KV Portile de Fier 1 este, de asemenea, o statie de interconexiune cu sistemele energetice din sud-estul Europei si in viitor cu reteaua de transport a UCTE, fiind data in exploatare la inceputul anilor *70, pentru evacuarea energiei produse in Hidrocentrala Portile de Fier 1 – cea mai mare hidrocentrala din sud-estul Europei.
Statia a fost construita cu echipamente romanesti si straine, cu performanta si caracteristici tehnice specifice acelei perioade.
Conditiile geografice au impus adaptarea unor scheme de functionare speciale, in sensul ca cele sase grupuri hidrogeneratoare debiteaza la tensiunea de 220 kV, evacuarea puterii efectuandu-se, in cea mai mare parte, la tensiunea de 400 kV. Scaderea consumului de energie dupa 1990 a determinat scaderea cantitatii de energie electrica livrata in reteaua de 220 kV si cresterea corespunzatoare a energiei livrate in reteaua de 400 kV prin cele doua linii electrice aeriene Portile de Fier – Slatina si Portile de Fier – Urechesti.
Tinand cont ca hidrogeneratoarele din Hidrocentrala Portile de Fier 1 sunt grupuri de reglaj al frecventei in Sistemul Energetic si de acoperire a varfurilor de sarcina, aceasta impune un numar mare de actionari ai intrerupatoarelor pentru conectarea si deconectarea lor de la Sistemul Energetic.
In urma finalizarii lucrarilor de la statia de tranformare 400/220 kV Portile de Fier 1, aceasta va ajunge una dintre cele mai moderne statii de evacuare a puterii din sistemul de transport si unul din cele mai importante noduri de interconexiune cu reteaua UCTE.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane