Home Economic-Financiar POS DRU: Apel de proiecte pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie...

POS DRU: Apel de proiecte pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi a traficului de persoane

DISTRIBUIŢI

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultării publice documentele necesare pentru lansarea unui apel de proiecte prin care să fie prevenită şi combătută violenţa în familie şi traficul de persoane.

 “Acest apel de proiecte va fi un nou exemplu că fondurile europene alocate României prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pot fi folosite spre binele întregii societăţi, cu impact semnificativ pentru îmbunătăţirea vieţii românilor. Prevenirea și combaterea violenței în familie este o prioritate în promovarea modelelor relaționale bazate pe egalitatea de gen. La fel, societatea românească are nevoie de soluţii şi mecanisme eficiente pentru a combate traficul de persoane”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

 Violența în familie se manifestă prin controlarea și izolarea victimelor, acestora fiindu-le greu să accepte necesitatea raportării faptelor către autorități,  sau, atunci când o fac, victimele sunt adesea supuse unor presiuni puternice din partea autorului violențelor, a rudelor sau a altor persoane pentru a renunța la plângere. Implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea și fenomenului violenței în familie pentru perioada 2013-2017, aprobată prin HG nr. 1.156/2012, necesită crearea unor mecanisme adecvate de informare, identificare, raportare şi asigurare a unui sprijin adecvat victimelor violenței domestice.

 În privința traficului de persoane, actualitatea economică şi socială pe parcursul ultimilor ani şi criza economică ce a afectat statele europene au determinat creşterea vulnerabilităţii anumitor grupuri sociale și o creștere a numărului de persoane traficate. Reacţia socială la această infracţiune a intervenit atât pe linia prevenirii acestei infracţiuni şi a înfăptuirii justiţiei, cât şi pentru reintegrarea şi asistarea adecvată a victimelor, conform Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2012-2016, aprobată prin HG nr. 1.142/2012.

 În cadrul cererii de propuneri de proiecte, grupul ţintă eligibil cuprinde: Victime ale traficului de persoane; Alte grupuri vulnerabile, inclusiv victime ale violenței domestice;    Personalul autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv conducerea acestora; Experți din cadrul structurilor publice care au responsabilități în prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane și/sau interacționează cu victime ale violenței domestice, respectiv ale traficului de persoane; Voluntari implicaţi în activităţi de sprijin destinate grupurilor vulnerabile. 

Dovada apartenenţei la grupul ţintă se va putea face inclusiv prin declaraţia pe proprie răspundere a persoanei vizate.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.