Home Economic-Financiar Posta Romana si-a pierdut monopolul pe piata serviciilor

Posta Romana si-a pierdut monopolul pe piata serviciilor

DISTRIBUIŢI

Incepand din acest an, competitia pe piata serviciilor postale se anunta a fi acerba, in contextul liberalizarii in totalitate a serviciilor postale. Compania Nationala Posta Romana a pierdut, din luna septembrie a anului trecut, monopolul pe care il mai detinea pentru cateva servicii. Este vorba de serviciile rerzervate precum corespondenta traditionala, mandate postale si telegrafice, mandate postale internationale, telegrame si pentru care, prin Legea serviciilor postale nr. 83/ 1996, Posta Romana a detinut monopolul timp de cinci ani, respectiv pana in septembrie 2001. Competitia, inclusiv pe aceste servicii, va fi declansata dupa aprobarea de catre Parlament a noului proiect de Lege a serviciilor postale, care prevede modul de acordare a autorizatiilor si licentelor in acest domeniu. Autoritatea in domeniu abilitata sa acorde autorizatii si licente prestatorilor de servicii postale este Ministerul Comunicatiilor.

Veniturile Postei vor fi afectate

Pierderea monopolului de catre CN Posta Romana asupra serviciilor rezervate ce detineau o pondere de 20% in cifra de afaceri a companiei nu va ramane fara consecinte. Specialistii in domeniu considera ca liberalizarea serviciilor postale va conduce la aparitia concurentei pe aceste segmente, cu precadere in zonele urbane, unde companii internationale sunt deja prezente in special pe activitatea de curierat rapid. Directorul general al Postei Romane, dl Gabriel Mateescu, afirma ca, desi veniturile companiei vor fi afectate, o data cu deschiderea competitiei asupra serviciilor ce erau monopol al Postei Romane, influentele nu vor fi majore. -CN Posta Romana a reusit sa-si dezvolte gama de servicii, oferind acum servicii de curierat rapid, precum si financiare, astfel ca liberalizarea completa a pietei nu va afecta intr-o masura semnificativa profiturile companiei-, a aratat dl Mateescu. Cu toate acestea, nu trebuie uitat ca Posta Romana este furnizor de serviciu universal, ceea ce inseamna ca are obligatia sa asigure in orice punct de pe teritoriul tarii colectarile si livrarile la domiciliul sau sediul oricarei persoane fizie sau juridice. Evident ca prestarea serviciului de furnizor universal pentru zonele rurale nu reprezinta deloc o activitate profitabila, creand pierderi la nivelul distribuitorului. In aceste conditii, pe plan european s-a hotarat ca operatorul de serviciu universal sa beneficieze de un segment rezervat stabilit la corespondenta ce cantareste pana la 150 grame. Mai clar, acest lucru inseamna ca pentru furnizorul de serviciu universal se asigura monopolul pe un segment de activitate, din care sa rezulte veniturile necesare pentru acoperirea pierderilor rezultate din activitatea de furnizor de serviciu universal. La ora actuala, Posta Romana, desi a pierdut monopolul si are calitatea de prestator de serviciu universal, nu are inca un serviciu anume rezervat. Acest lucru se va hotari de autoritatea de reglementare in domeniu, prin ordin al ministrului comunicatiilor.

Orientare catre noi servicii

-In primavara acestui an, Posta Romana va lansa serviciul de curier accelerat international de tipul celor existente la marile companii de curierat rapid precum DHL, TNT. Acest serviciu se adreseaza segmentului business si de mesagerie, permitand trimiterea si receptarea rapida, in conditii de siguranta sporite, in diverse tari-, a declarat dl Gabriel Mateescu, director general al Companiei Nationale Posta Romana. Orientarea catre noi servicii postale este una dintre directiile principale de dezvoltare a companiei in anul 2002. Avand in vedere necesitatea diversificarii gamei de servicii, in acest an se va continua implementarea sistemului informational -Track and Trace- destinat monitorizarii trimiterilor postale. -Aceasta tehnologie permite cunoasterea in fiecare moment a locului unde se afla pe traseu o trimitere postala. In acest fel, va creste siguranta trimiterilor postale cu consecinte directe in diminuarea numarului de pierderi-, a explicat dl Mateescu. Sistemul de monitorizare -Track and Trace- este aplicat intr-o prima etapa serviciului de mesagerie, urmand ca ulterior sa fie extins si la nivelul altor servicii.

Posta Romana a parcurs anul trecut o prima etapa in procesul de reorganizare in urma careia au rezultat 10 directii regionale organizate pe zone geografice si 41 de structuri judetene. Constituirea a 10 structuri regionale independente create pe criterii geografice, pornind de la o organizare pe 13 societati organizate dupa specificul activitatii, a condus la redresarea activitatii economice a companiei. Trebuie spus ca structurarea pe societati, fiecare cu o activitate specifica, a creat un handicap la nivelul companiei, deoarece aceste unitati se concurau intre ele sau, mai grav, isi pasau responsabilitatile, considera dl Mateescu. Reorganizarea incepand cu luna mai a anului trecut a CN Posta Romana in 10 zone delimitate pe criterii geografice a condus la redresarea companiei si la simplificarea schemei de personal, explica dl Mateescu. Astfel, din cei 840 de sefi de departamente au mai ramas numai 440, mai mult de jumatate deci fiind reorientati catre alte activitati. Desi in ultimii ani, unul dintre obiectivele prioritare ale dezvoltarii CN Posta Romana a fost diminuarea ponderii serviciilor traditionale si introducerea de noi servicii, precum cele financiare, si la ora actuala 45% din veniturile companiei provin din activitatea de distributie a mandatelor de pensii. Structura cifrei de afaceri a companiei arata ca ponderea serviciilor pentru care Posta detine monopolul este de 20%, cea a serviciilor nerezervate deschise concurentei 20%, in timp ce serviciile in conventie asigura aproape 45% din cifra de afaceri. -Serviciile in conventie sunt de fapt subventionate din veniturile obtinute de Posta Romana din alte prestatii-, a explicat dl Mateescu. In aceste conditii, dezvoltarea gamei de servicii reprezinta o conditie esentiala in vederea cresterii valorii de piata a companiei. Necesitatea maximizarii ofertei, in perspectiva privatizarii companiei, a determinat realizarea unor investitii de circa 432 miliarde de lei in 2001. -O decizie privind privatizarea CN Posta Romana si metoda aleasa se vor lua in acest an. Pana atunci, misiunea mea este de a creste performantele economice ale companiei si de a imbunatati calitatea serviciilor asigurate de aceasta-, a afirmat dl Mateescu. Asa cum a declarat ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica, restructurarea Postei Romane in 2001 a vizat imbunatatirea rezultatelor financiare ale acesteia prin reducerea intr-o prima etapa a costurilor suplimentare. Astfel, profitul brut al companiei in primele 10 luni ale anului 2001 a fost de 390 miliarde de lei, la un total al veniturilor de 2.990 miliarde de lei. Trebuie spus ca Posta Romana a inregistrat la sfarsitul anului 2000 un rezultat financiar spectaculos, un profit brut de 815 miliarde de lei, realizat insa ca urmare a finalizarii unei afaceri mai mult decat neinspirate, vanzarea actiunilor detinute la Mobifon. Pentru acest an, conducerea Postei intentioneaza cresterea cifrei de afaceri a companiei cu peste 25%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.