Home Economic-Financiar Prejudicii de 700 miliarde de lei din afaceri ilegale cu masa lemnoasa

Prejudicii de 700 miliarde de lei din afaceri ilegale cu masa lemnoasa

DISTRIBUIŢI

Activitatea de prelucrare a lemnului se dovedeste a fi, in multe dintre cazuri, extrem de profitabila pentru comercianti, in defavoarea statului. In urma controalelor efectuate de inspectorii financiari-fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in primele sase luni ale acestui an au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare de aproape 700 miliarde de lei. Dintre acestea, 291,9 miliarde de lei provin, potrivit Agentiei, din diferentele de impozite, taxe si contributii pe care contribuabilii inspectati le datoreaza statului, iar peste 371 miliarde de lei constituie dobanzile si penalitatile aferente acestor sume. Daca valoarea bunurilor si sumelor confiscate se ridica la doar 5,7 miliarde de lei, din amenzile contraventionale aplicate agentilor economici controlati ANAF a adus la buget 11 miliarde de lei. De asemenea, prejudiciul constatat in urma celor 46 de sesizari penale primite de ANAF este de peste 333 miliarde de lei.

Nicolis SRL Rm. Valcea a -ascuns- 17 miliarde de lei

Potrivit raportului de control pe primele sase luni al ANAF, doar o societate ce activeaza in acest domeniu a reusit sa aduca bugetului de stat un prejudiciu total ce depaseste 17 miliarde de lei. Astfel, administratorul SC Nicolis SRL Rm. Valcea, Chelcea Constantin, a -ascuns- veniturile obtinute din valorificarea materialului lemnos catre diverse firme in valoare de 25,9 miliarde de lei, din vanzarea unor bunuri mobile si a inregistrat pe costuri cheltuieli de 2,8 miliarde de lei, fara a avea la baza acte care sa indeplineasca calitatea de documente justificative, asa cum prevede legea. Administratorul nu a depus la unitatea fiscala in raza careia functiona societatea declaratii privind impozitele si taxele pe care trebuia sa le plateasca la bugetul de stat, deconturi TVA si bilanturi contabile, sustragandu-se, astfel, de la plata obligatiilor ce-i reveneau. -Prin emiterea de facturi fiscale si ulterior anularea acestora, fara a se prezenta documentele legale privind cantitatea de 2.186,291 m.c. bustean fag pentru cherestea, administratorul Chelcea a incercat ascunderea unei parti din activul societatii-, precizeaza ANAF. In anul 2001, societatea a desfasurat activitate de exploatare, productie si comercializare de masa lemnoasa (bustean, fag, stejar si cherestea de brad si fag), in anul urmator a obtinut venituri din vanzarea de active, marfuri si prestari servicii, iar anul trecut firma a vandut diverse active.

La Prodlemn Reghin, un -tun- de 16 miliarde

La SC Prodlemn TS Impex SRL Reghin, avand ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, unitate aflata in procedura de faliment, administrarea si conducerea societatii era asigurata de SC Reconversie si Valorificare Active SRL- Filiala Tg. Mures, in calitate de lichidator. Desi societatea se afla pe marginea prapastiei, Tallal Labban, administratorul firmei, a incercat sa dea, probabil, un ultim -tun-, prin neinregistrarea in contabilitatea firmei a doua facturi fiscale emise in iunie 2003, a caror valoare totala era de 16,4 miliarde de lei. -A rezultat ca desi ultima declaratie privind obligatiile de plata se refera la luna mai 2003, societatea a desfasurat activitate economica si dupa aceasta data-, se precizeaza in raportul ANAF. Evidenta contabila nu a fost, asadar, condusa la -zi-, neintocmindu-se lunar balanta de verificare pentru stabilirea inregistrarii corecte a operatiunilor efectuate. Doar pentru aceasta ilegalitate, societatea fost amendata cu 22 milioane de lei, administratorul Labban fiind cercetat, in continuare, de institutiile abilitate.

Fraude -marunte-, de trei-patru miliarde, la tot pasul

In cazul majoritatii societatilor din acest domeniu care au fost controlate de inspectorii ANAF au fost depistate fraude. Acestea pot fi insa considerate marunte, din punct de vedere al prejudiciului adus statului, acesta fiind de ordinul a -doar- catorva miliarde de lei. Administratorul SC Sliam si Szasz SNC Dej, Sliam Anica, spre exemplu, si-a diminuat, dintr-un foc, obligatiile fiscale datorate statului, cu patru miliarde de lei. Aceasta a inregistrat cheltuieli cu combustibili de doua miliarde de lei, fara a avea la baza documente justificative, nu a inregistrat in contabilitate venituri realizate de 1,1 miliarde de lei si a -uitat-, de asemenea, -sa declare- trei facturi fiscale de vanzare si prestari servicii. Intr-un alt caz evazionist, -intermedierile- facute de firma SC New Production SRL din Cluj-Napoca a vaduvit bugetul statului de alte 2,5 miliarde de lei. Spre exemplu, administratorul firmei, Radosevic Lino, a inregistrat in mod gresit incasarile in avans de la clienti-persoane juridice romane in contul -Imprumuturi asociati conturi curente-, in loc de contul -Clienti creditori-, sume asupra carora nu s-au calculat, evidentiat si virat catre bugetul de stat impozite si taxe.

Constientizand amploarea deosebita a evaziunii fiscale existenta in acest domeniu, autoritatile au dispus masuri ce au menirea de a reduce acest fenomen. Astfel, incepand din aceasta luna, comerciantii din acest sector folosesc noi formulare si documente cu regim special, securizate si aproape imposibil de falsificat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.