In prag de sfarsit de an, autoritatile incearca sa gaseasca o solutie viabila pentru a extirpa flagelul fenomenului firmelor-fantoma din economia autohtona. Potrivit specialistilor in lupta impotriva criminalitatii economico-financiare, -obiceiul- operatiunilor economice intre societati comerciale de tip fantoma macina mediul de afaceri din tara noastra de foarte multa vreme, perioada anilor 1994-1995 fiind accea a maturizarii acestui virus in economia tarii. -Numai din luna ianuarie si pana in mai 2003 comisarii garzii financiare au reusit, desi a fost greu de evaluat, sa identifice, in urma verificarilor intreprinse, 216 firme-fantoma care prin interpunerea lor pe circuitele economice au izbutit sa aduca bugetului de stat un prejudiciu care a urcat la un nivel de aproape 400 miliarde de lei-, a precizat, ieri, ministrul ANC, Ionel Blanculescu.
Una dintre solutiile imediate a fost inaintata chiar de reprezentantul Oficiului National al Registrului Comertului. Alina Anca Balaciu, directorul general al institutiei, a anuntat faptul ca, incepand din luna ianuarie, Registrul Comertului va demara o actiune fara precedent prin care se intentioneaza reglementarea situatiilor tuturor societatilor comerciale din Romania. Oficialul Ministerului Justitiei sustine ca in momentul de fata situatia este extrem de dificila pentru aproape 90% din totalul firmelor inregistrate la Registrul Comertului, care sunt firme active in mediul de afaceri.
-In urma unei analize riguroase, am constatat faptul ca toate aceste firme sunt in pericol sa fie dizolvate, si asta pentru ca nu si-au reglementat situatia sediilor-, a anuntat Alina Anca Balaciu la un seminar privind firmele-fantoma, organizat de Imprimeria Nationala. Directorul Registrului Comertului sustine ca in momentul de fata sunt inregistrate circa 680.000 de firme active, iar 604.000 dintre acestea nu au depus o serie de documente privind clarificarea situatiei lor. Printre problemele pe care acestea trebuie sa le rezolve se numara si reinnoirea contractelor de inchiriere pentru sedii.
Potrivit directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului, autoritatile fiscale nu accepta, la inregistrarea firmelor, contracte de inchiriere cu durata mai mare de un an, astfel ca documentele trebuie reinnoite anual. -Permanent, la sediul institutiei pe care o conduc sosesc de asemenea foarte multe sesizari cu privire la unele firme care nu au anuntat modificarea sediului in care activeaza. Oricum, lista cu firmele dizolvate si radiate de la Registrul Comertului poate fi accesata pe site-ul Internet al institutiei. Acelasi lucru se va putea face si de anul viitor, cand vom putea vedea cate societati vor mai ramane din cele care trebuie sa-si rezolve situatia la noi-, a adaugat Balaciu.
Reteta de succes in afaceri: vanzarile ilegale de facturi
Atat reprezentantii Garzii Financiare, cat si cei ai Directiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General de Politie (IGP) sustin faptul ca fenomenul firmelor-fantoma merge mana in mana cu cel al traficului cu facturi fiscale procurate ilegal. -Existenta firmelor-fantoma in economia noastra poate fi, in opinia noastra, combatuta prin interzicerea achizitiei de facturi de catre firmele care nu pot justifica utilizarea documentelor cumparate-, a precizat, ieri, la acelasi seminar, Valeriu Szabo, comisar superior in cadrul Garzii Financiare. Acesta sustine ca in prezent este foarte usor ca o firma-fantoma sa achizitioneze facturi fiscale. -Credem ca ar trebui sa se adopte regimul din domeniul alcoolului, in asa fel incat sa nu se mai ajunga decat sa nu se mai primeasca nici o factura pana nu se prezinta justificarea utilizarii lor si dovada inregistrarii in contabilitate-, a adaugat reprezentantul Garzii Financiare. In acest sens, Directorul Imprimeriei Nationale, Dan Docan, a precizat ca au existat cazuri in care traficantii de facturi procurate ilegal au fost arestati de politie si pe care, ulterior, curios, instanta i-a pus in libertate. -Impreuna cu reprezentantii politiei am reusit sa realizam o adevarata actiune de filaj, prin care am surprins pe camera video un celebru personaj din lumea interlopa care se aproviziona, pe baza stampilelor false, cu documente. La perchezitia de la domiciliul acestuia, anchetatorii au mai gasit o serie de stampile false. Oameni de genul acesta reusesc intr-un mod de neexplicat sa isi desfasoare in continuare activitatea prin interpusi-, a adaugat Docan.
Peste 1.600 de firme-fantoma identificate in doi ani
Potrivit ministrului autoritatii nationale de control (ANC), Ionel Blanculescu, in momentul de fata cel mai greu de depistat de catre autoritati sunt firmele care sunt inregistrate legal, dar care nu mai functioneaza la sediul pe care si l-au declarat la Registru.
-In urma experientei acumulate, comisarii Garzii Financiare au depistat mai multe categorii de firme-fantoma. Astfel, se merita mentionata aici si categoria de firme fantoma care nu sunt inregistrate la Registrul Comertului, nu au nici o relatie cu autoritatile fiscale si activeaza cu stampile false si facturi procurate ilegal-, a mai mentionat ministrul controlului. De asemenea, unele firme sunt infiintate pentru a derula activitati pentru o perioada scurta de timp, in care nu platesc obligatiile catre stat, dupa care patronii dispar sau cesioneaza firma unor cetateni straini care nu se afla in Romania. Blanculescu a anuntat totodata ca, in perioada ianuarie 1999-mai 2001, Garda Financiara a identificat circa 1.600 de firme-fantoma. -Numarul lor a mai scazut totusi, la circa 220 in primele cinci luni ale acestui an-, sustine ministrul. Pe de alta parte, Sorin Giuvelea, sef de serviciu in Directia de Administrare a Marilor Contribuabili din Ministerul Finantelor Publice, sustine ca Fiscul este practic cel care nu are cum sa se lupte cu fenomenul firmelor-fantoma. -Noi ajungem sa descoperim firmele-fantoma atunci cand societatile cu care au facut afaceri cer rambursarea de TVA. Facem verificari incrucisate, dar e prea tarziu si nu putem sa dovedim ca ei sunt mana in mana cu firmele-fantoma si stiau cu cine au facut afaceri-, a declarat reprezentantul controlului fiscal.