Cautand sa argumenteze pe undeva infiintarea megainstitutiei de control ce va fi condusa de fostul sef al AVAB, Ionel Blanculescu, primul-ministru, Adrian Nastase, a criticat ieri in termeni duri vechea schema a institutiilor de control din Romania, afirmand ca -intre anumite ministere s-a creat o anumita simbioza intre activitatea propriu-zisa si cea de control-. Premierul a aratat ca oamenii din aceste institutii au ajuns deja sa se cunoasca intre ei foarte bine, fapt care a dus la situatia ca activitatile de verificare sa fie mai mult sau mai putin eficiente. Ideea eliminarii unor astfel de -obiceiuri- a dus la infiintarea unui centru care sa coordoneze activitatile Garzii Financiare, ale controlului vamal sau ale celui sanitar-veterinar. Surprinzator, primul-ministru a marturisit totodata ca, din cauza vechilor obiceiuri ale sistemului de control, cel care a reusit sa creeze o anumita stare de tensiune in randul oamenilor de afaceri, in special in cel al investitorilor straini, s-a vazut nevoit sa faca fata, in cadrul reuniunilor din strainatate, anumitor situatii deloc placute. -Adeseori ma intalnesc cu responsabilii politici in strainatate si imi este jena sa raspund la intrebari in legatura cu anumite situatii ciudate din teritoriu unde oamenii de afaceri straini sunt pur si simplu hartuiti in realizarea anumitor proiecte-. In viitorul apropiat, guvernul va incerca sa elimine paralelismele existente intre institutiile cu atributii asemanatoare, cum ar fi Garda Financiara si Politia Economica.
La numai o zi dupa anuntarea noii organigrame a guvernului, primul-ministru, Adrian Nastase, a criticat aspru vechea schema a institutiilor de control ale statului, cautand sa argumenteze solutia infiintarii megaministerului condus de fostul sef al AVAB, Ionel Blanculescu. Nastase sustine ca decizia infiintarii unei structuri unitare de coordonare a activitatilor de control a fost impusa de necesitatea de a asigura mai multa autoritate si eficienta in acest domeniu. -Am plecat de la ideea ca intre anumite ministere s-a creat o simbioza intre activitatea propriu-zisa si cea de control. Oamenii se cunosc intre ei foarte bine si atunci controlul este mai curand o continuare a activitatilor mai mult sau mai putin eficiente-, a precizat premierul, care a adaugat ca de acum incolo important este semnalul care va fi dat. -Vrem ca aceasta realitate sa se schimbe, si asta pentru ca este necesar sa nu mai lasam oamenii de afaceri sa mai aiba sentimentul unei hartuiri, al unei activitati ilegale sau chiar la limita legii-.
-Rusinica- din strainatate
Surprinzator, primul-ministru a marturisit ca, din cauza vechilor obiceiuri ale sistemului de control, cel care a reusit sa creeze o anumita stare de tensiune in randul oamenilor de afaceri, in special in randul investitorilor straini, s-a vazut nevoit sa faca fata in cadrul reuniunilor din strainatate anumitor situatii deloc placute. -Adeseori ma intalnesc cu responsabilii politici in strainatate si imi este jena sa raspund la intrebari in legatura cu anumite situatii ciudate din teritoriu unde oamenii de afaceri straini sunt pur si simplu hartuiti in realizarea anumitor proiecte-.
Un alt argument al infiintarii unui -centru- care sa gestioneze corect activitatile de control a fost si acela al introducerii ideii de corectitudine si transparenta in actul de verificare. -Acum doi ani si ceva am fost la Calarasi pentru a vedea o sectie din combinatul siderurgic (nr – Siderca) de acolo, care mai putea fi pusa pe picioare. Am gasit un partener, am izolat sectia de zonele de fier vechi. Proiectul nu a mai putut fi posibil pentru ca o firma de paza care avea de recuperat de la combinat un miliard si ceva de lei a dat in judecata combinatul. Intre timp, acolo se tot taie fierul vechi si se vinde. Acesta este unul dintre exemplele dureroase care se intampla in Romania-, a comentat Nastase, care a mai afirmat ca guvernul va incerca, in perioada urmatoare, sa elimine paralelismele existente intre institutiile cu atributii asemanatoare, dand exemplul Garzii Financiare si Politiei Economice.