Home Economic-Financiar Premierul face reclama la investitii aflate doar pe hartie

Premierul face reclama la investitii aflate doar pe hartie

DISTRIBUIŢI

Discursul premierului Calin Popescu Tariceanu despre ajutoarele acordate pentru zonele sinistrate a fost ieri intrerupt, brusc, de un anunt pe care seful excutivului l-a considerat extrem de important: Grupul francez Renault a hotarat sa inceapa un nou proiect de investitii in Romania, in valoare de peste 200 milioane de euro.

Vestea facuta publica de premier cu mare mandrie nu face referire, de fapt, decat la un proiect al celor de la Renault, cu care Guvernul Romaniei a semnat deja un memorandum, prin care reprezentantii grupului francez sunt asigurati ca vor beneficia in Romania de un -tratament european- in materie de ajutor de stat.

In fapt, productia in serie la aceasta noua fabrica a Grupului Renault in Romania, destinata fabricarii cutiilor de viteza, va incepe abia in 2008. Francezii au dorit insa sa se asigure, inainte de demararea investitiei, ca vor beneficia de ajutoare de stat legale in cuantumul maxim posibil. Executivul pregateste o schema speciala de ajutor de stat, care va fi aprobata prin hotarare de guvern.

Intrebat daca ajutoarele de stat au fost deja autorizate de Consiliul Concurentei, premierul Tariceanu a raspuns afirmativ, facand dovada ca nici macar nu stie care sunt pasii care trebuie urmati pentru acordarea acestora.

Francezii au anuntat oficial investitia din Romania, Cabinetul vicepremierului Gheorghe Copos fiind cel care a lansat invitatiile la conferinta de presa de aseara.

In cadrul interventiei sale de la guvern, premierul Tariceanu a precizat ca facilitatile de care compania franceza va beneficia pentru acest proiect au primit acordul Consiliului Concurentei, conform legislatiei din domeniul ajutoarelor de stat, dupa ce autoritatea de resort a solicitat avizul prealabil al acestuia. In realitate, lucrurile nu stau tocmai asa. Consiliul Concurentei si-a dat avizul doar pentru incheierea acestui memorandum. Urmeaza aprobarea in guvern, printr-un act normativ, a schemei de ajutor de stat, care trebuie sa fie autorizata de Consiliul Concurentei, precum si raspunsul pe care autoritatea de concurenta il va da Grupului Renault, dupa ce acesta va notifica investitia si schema de ajutor de stat. Cu alte cuvinte, premierul s-a laudat in mod total nejustificat cu o investitie care nu exista decat pe hartie.

Practic, francezii de la Renault urmaresc acordarea din partea statului roman a unui ajutor de stat maxim de 38,37 milioane de euro, respectiv 17,8% din valoarea totala a investitiei.

Pentru a deschide in Romania fabrica de 215 milioane de euro, Grupul Renault a solicitat ajutoare de stat pentru dezvoltare regionala, protectia mediului, instruirea angajatilor si ocuparea fortei de munca si ajutor de stat pentru cercetare-dezvoltare.

Istoria cu Renault se repeta. In 1999, grupul francez a achitionat cu 50 de milioane de dolari pachetul majoritar de la Dacia Pitesti, beneficiind si la acea data de un ajutor de stat de 2.800 miliarde de lei, din care peste 2.000 de miliarde lei in perioada 2002-2004 si restul pana la finele anului 2006. Aceste ajutoare de stat au fost autorizate de Consiliul Concurentei si au constat in scutiri la plata impozitului pe profit, a taxelor vamale si a TVA pentru achizitiile destinate investitiilor.

Constructorul de la Pitesti estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de peste un miliard de euro, in conditiile unei productii de circa 175.000 de vehicule, din care 60.000 de unitati – destinate exportului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.