Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, ieri, ca interesul constant al presei si afisarea simultana a preturilor in lei vechi si lei noi vor constitui principalii factori in campania de promovare a procesului de denominare. Incepand de astazi, taierea celor patru zerouri din coada leului intra in -faza promotionala-, ce va dura pana la 1 iulie 2005, moment in care noile monede si bancnote vor fi introduse in circulatie.
Potrivit guvernatorului BNR, perioada 1 martie-1 iulie va fi marcata de o serie de evenimente menite sa tina treaza opinia publica, dar… -fara zgomote suplimentare-. Astfel ca, in timp ce comerciantii vor afisa concomitent preturile in lei vechi si in lei noi, lucratorii bancilor comerciale si reprezentantii primariilor vor fi instruiti, in cadrul unor seminarii specializate, ce vor aborda toate problemele specifice denominarii. Pentru data de 20 aprilie este programat un eveniment de lansare (in sensul prezentarii oficiale) a noilor monede si bancnote, iar in perioada 20 aprilie-1 iulie, vor avea loc conferinte de presa saptamanale pe tema denominarii.
Rotunjiri in sus si-n jos
-O echipa a BNR a cutreierat magazinele si a descoperit ca peste 90% din preturile afisate dual au fost rotunjite <in jos>, in lei grei fata de leii usori-, a mai spus, optimist, guvernatorul Mugur Isarescu, trecand peste amanuntul ca acum, cand leii grei nu sunt in circulatie, comerciantii pot sa afiseze orice pret in RON (-Romanian New currency-), acesta nefiind deocamdata aplicabil in tranzactiile efective. Tot pentru incurajarea rotunjirilor de pret -in jos-, Isarescu a dat ca exemplu preturile promotionale, aratand ca, daca acum nu se poate primi un rest complet de la – sa zicem – 199.900 de lei, dupa 1 iulie vom putea primi restul de un ban (subdiviziunea leului greu, echivalenta cu 100 lei vechi). Sa speram ca acest comportament ademenitor al comerciantilor de acum se va pastra si dupa 1 iulie… Incepand de astazi (1 martie), comerciantii sunt obligati sa afiseze preturile atat in lei vechi, cat si in cei noi. De asemenea, cursul de schimb va fi exprimat in ambele variante, iar bancile comerciale vor publica tarifele si comisioanele atat in ROL, cat si in RON.
Ce va fi dupa 1 iulie?
In prima etapa dupa 1 iulie, BNR anticipeaza o preschimbare a 25% din numerar, iar in termen de sase luni, jumatate din cupiuri vor fi bancnote si monede noi. Mugur Isarescu apreciaza ca preschimbarea cea mai rapida va avea loc la nivelul cupiurilor de valoare mica, de la 100 lei la cel mult 100.000 de lei. -Daca realitatea ne va arata ca bancile vor veni la BNR cu mai multe bancnote vechi pentru a le preschimba, am cerut realizarea unui studiu si suntem pregatiti pentru accelerarea ritmului de emisiune-, a precizat Mugur Isarescu.