Home Economic-Financiar Președinția: noul cod fiscal nu are avizul CE și FMI

Președinția: noul cod fiscal nu are avizul CE și FMI

DISTRIBUIŢI

Avizat negativ de CE, FMI, BNR, Consiliul Fiscal, Uniunea Patronatului Român, noul cod fiscal a fost respins astăzi de președintele Klaus Iohannis.
„Nu există acordul Comisiei Europene și al FMI privind Codul fiscal, așa cum eronat s-a strecurat această idee în spațiul public, vine în contradicție chiar cu documentele oficiale de politică economică, cu Strategia fiscal-bugetară și Programul de convergență”, a spus consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, într-o declarație la Palatul Cotroceni.

El a arătat că, deși de la nivel guvernamental este confirmată necesitatea unor măsuri care să acopere abaterea de la ținta de deficit, acestea nu au fost, însă, prezentate și nu a fost făcut cunoscut niciun plan privind reducerea cheltuielilor bugetare. „Încă nu știm clar cum va putea arăta bugetul pentru 2016. Ar fi trebuit ca măsurile compensatorii să fi fost prezentate încă de la început, pentru a cunoaște și cealaltă fațetă a relaxării fiscale”, a susținut Marinescu.

Acesta a apreciat că implementarea Codului fiscal va genera „implicații semnificative” pentru bugetul anului 2016.

„La nivelul bugetului general consolidat, prin luarea în considerare a măsurilor Codului fiscal, deficitul brut estimat pentru 2016 este de circa 2,9% din PIB, adică circa 21,4 miliarde lei. Nu am rămas la ipotezele strict contabile, ci am recurs la abordări economice, în dinamică. Astfel, am luat în considerare și efectele bugetare pozitive ale relaxării fiscale, adică așa-numitele efecte de runda a doua, care au fost estimate de Ministerul Finanțelor — mai mult sau mai puțin optimist, încă nu știm asta — la circa 0,6% din PIB, adică circa 4,5 mld. lei. În continuare, am luat în considerare și creșterile certe și recente ale unor cheltuieli deja aprobate prin acte normative, care vor induce asupra bugetului pentru 2016 o cheltuială suplimentară de circa 0,2% din PIB. Astfel, dacă tragem linie, ajungem la un deficit bugetar final de circa 2,5% din PIB, fapt ce arată o abatere semnificativă de la angajamentele bugetare asumate, care se cifrează la 1,2% pentru 2016. Aceasta indică în mod clar o anumită imprudență fiscală”, a declarat consilierul prezidențial.

El a arătat că, „în mod paradoxal”, aplicarea Codului fiscal ar duce, totodată, la încălcarea propriilor sale prevederi, în speță a articolului 498 care stipulează că Guvernul va asigura respectarea prevederilor referitoare la soldul structural anual al administrației publice prevăzute în Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare, document adoptat de România în 2012.

„În acest context legal și instituțional, atât Comisia Europeană, cât și Fondul Monetar Internațional avertizează că România nu va respecta obiectivul bugetar pe termen mediu, așa-numitul MTO, care este ținta de deficit structural de 1% din PIB. Așadar, aplicarea Codului fiscal ar încălca, paradoxal, tocmai prevederile Codului fiscal. Trebuie precizat, de asemenea, că nu există acordul Comisiei Europene și al FMI privind Codul fiscal, așa cum eronat s-a strecurat această idee în spațiul public”, a precizat Cosmin Marinescu.

În opinia sa, riscul adoptării unei politici de cheltuieli publice imprudente ar fi procedura de deficit excesiv, iar situația macroeconomică ar fi expusă unor vulnerabilități.

„În primul rând, remarcăm absența unei corelări elementare între prioritățile și politicile fiscale, pe de o parte, și prioritățile și politicile bugetare, pe de altă parte. De exemplu, politica fiscală duce impozitele în jos, în timp ce politica bugetară ar duce cheltuielile în sus, dacă invocăm, de exemplu, creșterile de cheltuieli bugetare deja anunțate. Apoi, semnalăm revenirea la o politică fiscal-bugetară prociclică într-un moment cât se poate de nepotrivit, prin promovarea unui model economic axat, în principal, pe stimularea consumului, și aceasta în dauna investițiilor. În această privință, a investițiilor, execuția bugetară pe primul semestru oferă date dintre cele mai relevante”, a punctat Marinescu.

El a arătat că este necesară o consolidare a „performanțelor recente în colectarea veniturilor” pentru susținerea unui pachet de relaxare fiscală.

Cosmin Marinescu a admis că România are nevoie de relaxare fiscală, dar a insistat asupra manierei în care aceasta se realizează, subliniind importanța unei „etapizări adecvate” a măsurilor de reducere a impozitelor, astfel încât cadrul fiscal-bugetar să nu fie supus unor vulnerabilități.

„România beneficiază, în prezent, de un tablou macroeconomic bun, la care se adaugă o creștere economică robustă. S-a reușit, totodată, corectarea dezechilibrelor cauzate de o politică fiscal-bugetară puternic prociclică, așa cum a fost cazul în anii premergători crizei economice. Tocmai din acest motiv este necesar ca România să evolueze, în continuare, pe culoarul unor politici responsabile, ceea ce necesită prudență în privința politicilor fiscal-bugetare, pentru a consolida echilibrele macroeconomice, dar și potențialul de creștere economică pe termen lung”, a conchis Marinescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.