Premierul Adrian Nastase a recunoscut, la o intalnire cu reprezentantii corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, ca in ultimele zile -a aparut o presiune foarte mare- pentru privatizarea Petrom, companie care contribuie cu 40.000 miliarde de lei la bugetul statului, asigurand astfel aproape o treime din necesarul cheltuielilor bugetare.
Va trebui ca privatizarile sa fie facute in legatura directa cu nevoia de a eficientiza randamentul economic romanesc, Guvernul nefiind dispus sa transfere firmelor din strainatate tot ceea ce este profitabil si sa lase bugetul statului fara nici un fel de surse de sprijin, a adaugat primul-ministru.
Prima tinta: SN Petrom
Guvernul si-a propus, potrivit planului de actiune al programului de guvernare pentru perioada 2001-2004, aprobat recent prin hotarare de Guvern, privatizarea a 10% din capitalul social al SNP Petrom prin incheierea, pana la sfarsitul anului, a contractului de vanzare-cumparare de actiuni cu Asociatia Salariatilor din cadrul acestei societati, precum si listarea la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor SNP Petrom pana in luna iunie 2001. De asemenea, SNP Petrom va initia, incepand din luna august a acestui an si pana la finele lui 2001, actiuni pentru majorarea etapizata de capital si oferirea spre vanzare pe piata internationala de capital a unui pachet de actiuni de pana la 35%.
-Nu suntem de acord si, de altfel, nu avem nici o problema la o firma profitabila, cum este Petrom, de a o transfera la alti beneficiari din strainatate. Daca sunt tari cu dificultati, care au nevoie de sprijin economic, asteptam in mod clar solicitari din partea tarilor respective-, a spus Nastase.
-Noi suntem cei care avem nevoie de sprijin si a omori, una cate una, numai societatile care contribuie la bugetul tarii, in conditiile in care nu putem depasi un deficit bugetar de 3 si ceva la suta, ar fi iresponsabil din partea noastra-, a avertizat premierul.
Seful Guvernului a precizat ca schimbarea de proprietate nu scuteste firmele de faliment si ca nevoia de reforma nu trebuie confundata cu interesele economice care exista in legatura cu privatizarea uneia sau alteia dintre intreprinderi.
Pe de alta parte, primul-ministru a dezvaluit ca se exercita presiuni si in cazul altor intreprinderi si a pus la indoiala buna-credinta a firmelor occidentale dispuse sa investeasca in Romania. -Nu ne este foarte simplu sa decidem in anumite situatii – cum este cazul ALRO – care este cea mai buna solutie. Sunt diferite tipuri de presiuni si, uneori, avem impresia ca acei care vin din strainatate pentru a ne sfatui in legatura cu reforma economica mai curand vin cu adrese foarte exacte pentru anumite privatizari, ceea ce, sigur, nu ajuta la rezolvarea unora dintre probleme-, a adaugat Nastase.
Premierul a mai afirmat, in cadrul intalnirii, ca restructurarea firmelor cu capital de stat trebuie insotita de infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii care sa permita persoanelor disponibilizate sa-si gaseasca locuri de munca. In primele luni ale anului au fost create peste 100.000 de locuri de munca, ceea ce a determinat o scadere a ratei somajului sub 10%, a adaugat Nastase.
Reduceri de impozite
Primul-ministru s-a referit si la proiectele guvernamentale de relaxare fiscala. -O problema pe care va trebui sa o avem in vedere – si pe care o analizam in momentul de fata – o reprezinta revizuirea si simplificarea sistemului de impozite si de colectare a acestora. IMM-urile vor putea beneficia de acum de o reducere de 75% a impozitului pe profit-, a spus premierul, aratand ca o atentie deosebita este acordata si dezvoltarii tehnologiei informationale, domeniu in care au fost lansate 24 de proiecte importante si care vor insemna investitii de aproximativ 500 milioane de dolari.
Seful Guvernului a mai spus ca este esential ca Legea investitiilor directe sa fie adoptata cat mai curand, fiind posibil ca, la inceputul lunii iunie, Guvernul sa-si angajeze raspunderea in fata Parlamentului pe acest proiect de proiect de lege.
-Vrem ca aceasta lege sa fie, sub aspectul facilitatilor, la nivelul celor existente in tarile Europei Centrale. Aici s-ar putea sa avem unele dificultati, dar nu vom ceda pe aceasta linie, deoarece, din punctul de vedere al Guvernului, facilitatile vor fi cele care vor determina, in competitia din regiune, ca anumite capitaluri sa vina spre Romania-, a spus Nastase. El a aratat ca acesta este un alt subiect de discutie, inclusiv la nivel international.
Adrian Nastase a mai afirmat ca in sedinta de astazi a Guvernului vor fi examinate, in prezenta presedintelui Ion Iliescu, unele dintre subiectele referitoare la integrarea europeana, in perspectiva participarii delegatiei romane la reuniunea de la Goteborg, la mijlocul lunii viitoare.
-Este important sa le spunem cetatenilor ce dorim sa facem, cum dorim sa facem si, de asemenea, ce rost, ce finalitati vor avea actiunile noastre legate de integrarea europeana-, a concluzionat Nastase.