Home Economic-Financiar Pretul curentului electric se va dubla, iar cel al gazelor se va...

Pretul curentului electric se va dubla, iar cel al gazelor se va tripla

DISTRIBUIŢI

Autoritatile romane sunt mandre ca au reusit sa inchida, provizoriu, unul dintre cele mai importante capitole de negociere cu Uniunea Europeana. Intr-adevar, inchiderea capitolului Energia este o reusita, desi survine in momentul in care privatizarea din sectorul energetic este departe de a se fi incheiat. In fapt, aceasta inchidere este o recunoastere a faptului ca sistemul energetic national functioneaza si respecta in mare parte standardele europene. Ce se va intampla insa dupa privatizarea sectorului energetic si trecerea la tarifele europene? Ce se stie sigur este ca, pana in 2007, cel putin teoretic, toate preturile la energie vor creste, in conditiile in care Romania este tara cu cele mai mici tarife din zona, atat consumatorii casnici, cat si cei industriali platind, in medie, 70 de dolari pentru un MWh. In Franta, de exemplu, consumatorii casnici platesc pentru un MWh 159 de dolari, in Portugalia – 190, in Italia – 115, in Germania – 215 etc. Tot pana in 2007, pretul de vanzare a gazelor naturale, care in acest moment este de circa 100 de euro mia de metri cubi, va creste la aproximativ 170 de euro. La consumatorul final insa preturile sunt mult mai mari. De exemplu, in tarile UE acest pret variaza de la 200 la 400 de euro mia de metri cubi. Asadar, romanii vor fi nevoiti sa suporte facturi care sa se situeze la acelasi nivel. Pentru asta insa, salariile lor ar trebui sa creasca, corespunzator, lucru de care nimeni nu pomeneste nimic.

Semnalele ca autoritatile vor sa se alinieze -la Vest- sunt clare: anul acesta, pretul la energie s-a marit de doua ori, ultima majorare -intrand in vigoare- la 1 iulie si scumpind curentul cu 7,8 %. De altfel, inca de la inceputul acestui an, autoritatile au anuntat ca tarifele la energie vor fi modificate trimestrial in functie de evolutia cursului leu/euro. Cel mai mult vor cantari in cresterea pretului la energia electrica cheltuielile pe care statul roman trebuie sa le faca pentru a -ecologiza- sistemul energetic si care se ridica, pana in 2012, la 1,5 miliarde de euro, bani care se vor regasi in facturile platite de consumatori.

Aliniere pe aproape toate fronturile

Daca pentru benzina si motorina se stie ca pretul tinta pentru 2007 este… cel care va fi atunci in UE, (acum un litru de benzina depaseste un euro), in privinta gazelor naturale lucrurile sunt un pic mai complicate, avand in vedere ca scumpirea va -lovi- intreaga populatie. Pentru a ne alinia la -exigentele- europene, anul trecut, pretul gazelor naturale s-a majorat cu circa 50% fata de inceputul anului, autoritatile invocand fie scumpirea gazului de import, fie devalorizarea leului sau nevoia producatorilor interni de a-si acoperi integral costurile de productie si distributie. Anul acesta pretul la gaze s-a majorat de trei ori cu 5 %, ultima -ajustare- fiind efectuata tot de la 1 iulie a.c. Din 2007, potrivit angajamentelor asumate, strategia autoritatilor romane este sa alinieze pretul gazelor naturale la cele ale Uniunii Europene. Astfel, pretul de vanzare a gazelor naturale, care in acest moment este de circa 100 de euro mia de metri cubi, va creste la aproximativ 170 de euro, pret practicat in tarile UE. In plus, in 2007, piata gazelor naturale din Romania va fi liberalizata in proportie de 100%. Pentru a preveni eventualul soc asupra populatiei, produs de marirea substantiala a facturilor, autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International ca aceasta crestere sa se faca treptat, incepand din 2005. In acest sens, in 2005, 2006 si 2007, factura la gaze va creste cu cate 20 de euro pe an, pana cand se va ajunge la alinierea preturilor cu cele ale UE. Vestile cu adevarat proaste vin insa pentru populatie. Daca, asa cum am aratat, pretul gazelor furnizate de distribuitori va creste din 2007 de la 100 de euro mia de metri cubi gaze, cat este in prezent, la aproximativ 170 de euro, lucrurile se complica atunci cand vine vorba de consumatorul final. Acesta plateste pe langa gazul propriu-zis si transportul gazelor, dar si alte sevicii. In acest moment, in tarile UE pretul variaza de la 200 la 400 de euro mia de metri cubi, deci si populatia din Romania va fi nevoita sa suporte facturi care sa se situeze la acelasi nivel.

Se prevede o crestere a disciplinei financiare

Autoritatile sunt de parere ca finalizarea negocierilor pentru capitolul Energie va contribui la formularea unei concluzii favorabile privind statutul de economie de piata functionala pentru Romania, in raportul de tara din toamna acestui an. Principalele motive ar fi masurile care au fost luate pentru reducerea arieratelor si prevenirea acumularii de noi arierate in domeniul energetic, care vor inlatura blocajele economico-financiare, iar faptul ca bugetul de stat nu va mai suporta aceasta presiune poate avea un efect pozitiv si asupra contribuabililor. Totodata, in opinia autoritatilor, privatizarile in sectorul energetic conduc la o crestere a disciplinei financiare, la reducerea arieratelor, cresterea eficientei energetice, dar si la dezvoltarea competitiei. Efectele se vor resimti la nivelul calitatii serviciilor, a preturilor, a competitivitatii si eficientei. De asemenea, cresterea ratei de incasare a facturilor va conduce la o mai mare disciplina financiara. Potrivit autoritatilor, acordarea ajutoarelor de stat in acest domeniu se va face dupa criteriile stabilite de acquis-ul comunitar, in mod transparent.

Cinci ani de tranzitie, pentru constituirea stocurilor

Tot la capitolul Energie, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de cinci ani, de la data aderarii, pentru constituirea stocului minim de petrol. Perioada de tranzitie a fost negociata pentru a reduce presiunea asupra intreprinderilor si a bugetului de stat si pentru a oferi o perioada mai lunga pentru realizarea acestuia. Totodata, se include o derogare de 22,5 zile fata de perioada de stocare ceruta de acquis, de 90 de zile (stocul pentru Romania va fi de 67,5 zile). Stocul de petrol este constituit pentru a da independenta statelor membre in cazul unei crize energetice, pana la rezolvarea acesteia, si acopera consumul intern al tarii respective pentru o perioada de 90 de zile. Pentru Romania, stocul este finantat de catre bugetul de stat (50%) si de companiile din domeniul respectiv (50%). In ceea ce priveste gazele naturale, capacitatea de inmagazinare va creste de la 3,2 milioane m.c., in 2004, la cinci milioane m.c., pana la data aderarii.

O piata bazata pe concurenta

In centrul -filosofiei- europene sta consumatorul. Care, potrivit oficialilor europeni, trebuie protejat cu orice pret. Ce vor castiga consumatorii romani in urma acestor negocieri? Autoritatile sunt de parere ca, prin implementarea de programe de eficienta energetica, precum si contorizarea tuturor consumatorilor casnici se obtine o taxare corecta a consumatorului final. In plus, un alt element rezultat din negocierile la capitolul Energie este liberalizarea pietei energetice conform acquis-ului (pana in iulie 2007), ceea ce va duce la crearea unei piete bazate pe principiul concurentei. Iar aceasta va avea efecte asupra consumatorilor atat casnici, cat si industriali, care isi vor putea alege furnizorul de energie in functie de conditiile oferite. Amintim ca pietele care vor fi liberalizate in proportie de 100% pana in 2007 sunt cele ale gazelor naturale si ale energiei electrice, ambele fiind, in acest moment, liberalizate in procent de aproximativ 40 %.


De alinierea salariilor nu vorbeste nimeni

In teorie totul suna frumos, alinierea preturilor si tarifelor, concurenta, liberalizare etc. Dar, de -alinierea- salariilor la noile preturi nu vorbeste nimeni. Teoretic, pentru a face fata viitoarelor facturi, salariile medii ale romanilor ar trebui sa creasca de cateva ori, pana la aproximativ 800-1.000 de euro pe luna. Or, o -strategie europeana- de crestere a salariilor nu exista. Singurul -colac de salvare- este cresterea productivitatii si de aici si salarii mai mari. Vom asista la un -miracol economic romanesc- in urmatorii trei ani ? Putin probabil…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.