-Pana in anul 2007, pretul gazelor din productia interna va trebui sa ajunga la 135 dolari/1.000 mc, fata de 60 de dolari, cat este in prezent-, a anuntat ieri, Dan Pantilie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). In prezent, platim pe mia de metri cubi cu circa 150 de dolari. Pana in 2007, acest pret va ajunge la circa 180 de dolari/1.000 mc, in baza costului mediu ponderat, calculat pe baza pretului gazelor de import si al celor din productia proprie.
Factura lunara va avea, de anul viitor, mai precis de la 1 ianuarie, o componenta fixa (n.r. – abonament) si una variabila, calculata in functie de cantitatea consumata, a precizat Pantilie.
-Valoarea abonamentului nu va depasi doi euro/luna, iar tot din ianuarie va trebui sa renuntam la tariful social-, a declarat presedintele ANRGN. Dar, de la 1 octombrie a.c., preturile la consumatorii finali vor fi crescute cu inca 5%, potrivit programului convenit cu institutiile financiare internationale. -Incepand cu 1 ianuarie 2005 va fi implementat insa un nou sistem de preturi si tarife de distributie, diferentiate pe categorii de consumatori, astfel incat costurile sa fie repartizate celor care le genereaza-, a mai precizat Pantilie.
Potrivit contractelor incheiate, pretul de import al gazelor naturale se calculeaza in functie de evolutia preturilor la combustibilii alternativi, respectiv pacura si motorina, influenta acestora regasindu-se in preturile gazelor naturale cu un decalaj de noua luni.
Nici pretul gazelor din import nu va sta pe loc
-Avand in vedere evolutia cotatiilor acestor combustibili, in perioada urmatoare se estimeaza o crestere a pretului de import a gazelor naturale-, a declarat, ieri, presedintele ANRGN, Dan Pantilie. Si cum ponderea gazelor din import in consumul total este deloc de neglijat, respectiv 29,14%, este de asteptat ca fluctuatiile internationale sa se regaseasca tot mai des si in factura lunara de gaze. Majorate vor fi insa si preturile gazelor din productia interna. Alinierea acestora la nivelurile europene va face ca mia de metri cubi de gaze naturale sa creasca, treptat, de la 60 de dolari, cat este in prezent, la 85 de dolari in 2005, 110 dolari in 2006 si 135 de dolari in 2007. Aceste doua componente vor duce, asadar, la majorarea graduala a preturilor la gazele naturale.
Liberalizarea totala a pietei, dupa integrare
-Pentru anul in curs, gradul de deschidere al pietei gazelor naturale este stabilit la 40%. In vederea cresterii numarului de consumatori eligibili, a fost modificata una din conditiile de acreditare, respectiv pragul de consum, prin reducerea acestuia de la patru milioane de mc gaze naturale/an la trei milioane mc/an. ANRGN a acreditat 76 de consumatori eligibili, cantitatea de gaze naturale disponibila pentru consumul pe piata libera fiind de 7,252 miliarde mc-, a mai precizat Pantilie. Din numarul total de 76 de consumatori eligibili acreditati de ANRGN, 53 dintre acestia au incheiate contracte de vanzare-cumparare cu un alt furnizor decat operatorul de distributie din zona, reprezentand aproximativ 80% din cantitatile destinate consumatorilor eligibili. Procesul de liberalizare a pietei trebuie insa sa continue pana la deschiderea integrala a acesteia. Pana in anul 2007, anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, piata gazelor naturale din Romania trebuie sa fie deschisa in proportie de 100%. Astfel, pana la 1 ianuarie 2005, gradul de deschidere trebuie sa ajunga la 50%, urmand sa creasca, gradual, la 75% la 1 iulie 2006 si 100% la 1 ianuarie 2007 pentru consumatorii noncasnici, respectiv 1 iulie 2007 pentru cei casnici.
Legea gazelor intra in vigoare la 26 august a.c.
Saptamana viitoare, respectiv pe 26 august a.c., urmeaza sa intre in vigoare Legea gazelor nr.351/2004, publicata in -Monitorul Oficial- pe 28 iulie a.c. -Prin proiectul Legii gazelor s-a realizat armonizarea legislatiei interne cu prevederile Directivei Europene a Gazelor, sub conditia respectarii principiului subsidiaritatii-, a subliniat presedintele ANRGN. Legea reglementeaza, printre altele, accesul tertilor la conductele din amonte, la cele de tranzit, la depozitele de inmagazinare a gazelor naturale, la sistemul de transport si la sistemele de distributie a gazelor naturale. Totodata, legea are -puterea- de a solutiona disputele legate de acces.
Tot un element de noutate il reprezinta asigurarea necesarului de gaze naturale prin aprobarea de catre ANRGN, la solicitarea consumatorilor eligibili de gaze naturale, a construirii unor magistrale directe. Legea gazelor asigura, totodata, protectia consumatorilor de gaze, reglementeaza raspunderea penala, prin introducerea unor infractiuni specifice sectorului gazelor naturale, precum si a raspunderii contraventionale si prevede impunerea de catre ANRGN a obligatiilor de serviciu public titularilor licentelor de inmagazinare, transport, distributie si furnizare a gazelor naturale.
Una peste alta, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana presupune, printre altele, majorarea substantiala a pretului la gazele naturale. Din tabelul alaturat se poate observa ca in multe tari europene, precum Danemarca, Irlanda, Olanda, Portugalia si Spania, pretul gazelor naturale depaseste 400 de dolari la mia de metri cubi. Este adevarat insa ca in aceste tari si salariile sunt de cateva ori mai mari decat in Romania.