Pe piaţa imobiliară din Bucureşti a apărut o prăpastie foarte mare între apartamentele noi din nordul oraşului şi restul apartamentelor din Capitală, fie ele vechi sau noi. În nord, preţurile sunt şi cu 60% mai mari.
În prețul unui apartament, poziționarea în oraș contează mai mult decât dotările și alte facilități. Iar nordul Bucureștiului a fost o zonă scumpă chiar și în anii de îngheț ai pieței imobiliare. Acum, când creditarea începe să își revină, apartamentele din blocurile nou construite în nord se transformă din scumpe în foarte scumpe.
O analiză a consultanților de la HomeFinders arată că în zona Aviației un metru pătrat într-un apartament nou ajunge la nu mai puțin de 2.200 de euro. Cu nu mai puțin de 60% mai mult decât metrul pătrat dintr-un apartament vechi în aceeași zonă.
Asta înseamnă că o locuință nouă de 60 de metri pătrați sare de 130.000 de euro în nordul Capitalei. Este preț de boom imobiliar într-o piață în care condițiile nu sunt în niciun caz explozive. Și e greu de spus câți clienți au dezvoltatorii care vând atât de scump.
Cu cât te îndepartezi de nordul orașului, cu atât diferența de preț între apartamentele noi și apartamentele vechi. Într-o zonă centrală precum cea a Călărașilor, diferența de preț pe metrul pătrat este de doar 13%. Însă apartamentele vechi de acolo cu greu pot fi considerate vechi. Multe dintre ele sunt în blocuri construite în anii 90.
În restul Bucureștiului, adică în cartierele din estul, vestul și sudul orașului, diferența dintre apartamentele vechi și cele noi este practic inexistentă. Densitatea de blocuri este mult mai mare acolo, iar oferta de apartamente este mai variată. Printre blocurile comuniste au răsărit și foarte multe blocuri noi. Au fost construite înaintea crizei, iar dezvoltatorii au rămas cu ele pe stoc. Așa că au avut o politică de prețuri mult mai agresivă. Au început să vândă ieftin, la prețuri foarte apropiate de cele ale apartamentelor vechi cu speranța că își vor recupera măcar cheltuielile de construcție.
Dezvoltatorii au fost ajutați și de faptul că proprietarii vechilor apartamente scoase la vânzare au fost mult mai inflexibili la negoieri. Analiza HomeFinders arată că proprietarii apartamentelor vechi se atașează emoțional de acestea și, prin urmare, le este mai dificil sa negocieze prețul. În schimb, negocierea cu dezvoltatorii este mai ușoară.