Declaratiile rasunatoare din campania electorala ale reprezentantiilor partidului de guvernamant privind masurile de crestere a nivelului de trai al populatiei au palit treptat pe parcursul anului 2001, astfel ca acum abia ne mai amintim cate ceva din promisiunile uitate. Constransi de necesitatea incheierii unui nou acord cu FMI, care are ca puncte nevralgice tocmai reforma si situatia financiara a marilor furnizori de utilitati publice, dupa primul trimestru al acestui an, cand febra victoriei in alegeri s-a risipit, Guvernul Nastase s-a schimbat la 180 de grade. Cetatenii au facut astfel cunostiinta cu un Guvern dur, care judeca rece prioritatile economiei romanesti si care a dovedit din plin ca cea a protectiei sociale nu se numara printre acestea. O radiografie clara asupra evolutiei preturilor in anul ce tocmai se incheie reda cu fidelitate -marinimia- Guvernului Nastase.
Pretul energiei a sarit spectaculos
Preturile utilitatilor publice au avut un puternic trend ascendent in acest an, generat, pe de-o parte, de devalorizarea monedei nationale in raport cu dolarul si, pe de alta parte, de situatia financiara precara a societatilor din sectoarele energiei si gazelor. Cel mai dificil si sensibil capitol, in ceea ce priveste evolutia preturilor, l-a constituit cel al energiei electrice si termice. In acest caz, majorarile s-au realizat pe fondul necesitatii redresarii societatilor din sector, avand in vedere ca politica tarifara din ultimii ani, calata pe diminuarea preturilor, a condus la acumularea de pierderi uriase de catre societatile producatoare de energie.
Pretul mediu al energiei electrice a crescut pe parcursul anului 2001cu aproape 37%, ajungand de la 951.475 lei/MWh in luna ianuarie la 1.302.488 lei/MWh in decembrie. In cazul consumatorilor casnici, pretul mediu al energiei in acest an s-a majorat cu 35,5%, de la 1,146,357 lei/MWh la 1.553.563 lei/MWh. Nici agentii economici nu au fost privilegiati, in cazul acestora cresterea fiind de aproape 38%, astfel ca, de la un pret mediu de 894.336lei/MWh, cat plateau in ianuarie, au ajuns la o medie de 1.237.052 lei/MWh. Prima majorare a pretului energiei in medie cu 6,5% a avut loc la jumatatea lunii aprilie, pentru ca in iulie sa fie operata a doua crestere in medie cu 15,4%. Incheierea acordului cu FMI, ale carui cerinte exprese au fost stoparea pierderilor societatilor din sectorul energetic si reducerea arieratelor acestora, a condus la aplicarea unei noi politici tarifare, asa-numita a -pasilor marunti-. Astfel, incepand cu 1 octombrie si pana la inceputul lunii aprilie, are loc o ajustare automata a pretului energiei electrice cu 3,6% lunar. In ceea ce priveste energia termica, in acest an s-a operat o crestere a pretului cu 57%, ce a intrat in vigoare din luna octombrie. Astfel, pretul national de referinta al energieie termice a crescut de le 350.000 lei/Gcal la 550.000 lei/Gcal.
Gazele sunt de doua ori mai scumpe
Pretul gazelor naturale a crescut in acest an cu aproape 100% in cazul consumului populatiei. In primul trimestru al acestui an, Ministerul Industriei si Resurselor, impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale au decis realizarea unui cos unic, rezultat din amestecul gazelor din productia interna cu cele de la import. Acest cos unic, stabilit initial la un pret de 85 USD/1.000mc, a avut ca principala ratiune realizarea unui tratament nediscriminatoriu pentru toti agentii economici, avand in vedere ca unii dintre acestia erau nevoiti sa achizitioneze gazele, in perioadele reci, indeosebi din import la pret dublu. In luna iunie, ANRGN stabileste prin Ordinul 124 primle preturi reglementate pentru gazele naturale. Astfel, pentru agentii economici, cu exceptia Termoelectrica, s-a stabilit pretul de 2.396.100 lei/ metru cub, in timp ce pentru populatie si asimilati se mentinea acelasi pret de la inceputul anului de 1.272.000 lei/1.000 metri cubi. La 1 septembrie are loc o noua reasezare a preturilor gazelor naturale, de aceasta data populatia fiind cea care a primit lovitura de gratie. Prin Ordinul nr. 216 a fost aprobat pretul reglementat unic al gazelor naturale de 2.417.000 lei/1.000 mc pentru consumatorii captivi, ceea ce insemna o crestere de 90% in cazul populatiei si de 0,9% in cazul agentilor economici. La 1 octombrie a fost operata o noua ajustare de 5%, ca urmare a recalcularii la un curs de 30.774 lei/USD a pretului gazelor. Astfel, pretul reglementat ajunge la 2.538.855 lei/1.000 mc fata de 2.417.000 lei/1.000 mc, nivel care este in vigoare in prezent.