Primaverii, Aviatorilor, Floreasca sau Kiseleff. Toate sunt zone de lux sau asa-zisele zone rezidentiale consacrate ale Capitalei, care au in comun costul piperat. Preturile pe metrul patrat aproape ca s-au dublat, in ultimii patru ani, dar nici gand sa scada sau cel putin sa stagneze. O evolutie similara, dar la o scara mai mica, au avut-o si locuintele de lux din marile orase ale tarii.
Cea mai scumpa zona rezidentiala din Capitala este in acest moment Primaverii-Aviatorilor, unde, potrivit agentiei Eurisko, un metru patrat construit s-a vandut, anul trecut, cu 2.150 de euro, comparativ cu putin peste 1.000 de euro, in 2002.
Chiriile, mai costisitoare
-Zona Primaverii-Aviatorilor este o zona preferata atat pentru vanzare, cat si pentru inchiriere, datorita faptului ca ofera in primul rand securitate, dar si constructii de inalta calitate, spatii verzi si existenta cluburilor si a restaurantelor de lux-, explica Eurisko. Din punctul de vedere al chiriilor, cea mai scumpa zona bucuresteana este Kiseleff unde, anul trecut, un metru patrat construit a -costat- 4.200 de euro/luna, comparativ cu 3.110 euro/luna, in 2002. -Zona Kiseleff se caracterizeaza printr-o zona rezidentiala pronuntata, reprezentata in principal de vile spatioase, cu o arhitectura deosebita. Securitatea, linistea si proximitatea zonei fata de centrul orasului reprezinta un plus-, mai precizeaza compania.
Preturi cu pana la 30% mai mari in Brasov
De departe, Capitala-i fruntea in materie de oferta si cerere pe segmentul spatiilor rezidentiale. Dar nici marile orase din tara nu se lasa mai prejos, -etalandu-si- in ultimii ani preturi, in euro, cu multe zerouri. -Astfel, desi oferta va creste, ca si cererea de altfel, estimam pentru 2006 ca nivelul preturilor va creste pana la 30%-, prognozeaza reprezentantii Eurisko. Daca in 2003, spre exemplu, un apartament cu trei camere situat in Centrul Civic al Brasovului se tranzactiona cu 40.000 de euro, in 2005, pretul acestuia a ajuns la 60.000 de euro, putandu-se observa asadar o crestere a preturilor la fel de spectaculoasa ca si in Capitala. Zonele care prezinta un interes deosebit pentru dezvoltarile rezidentiale din Brasov sunt in sud-est (Darste) – iesirea spre Bucuresti, precum si zona de nord-vest (Ghimbav, Stupini, Halchiu).
Tendinta ieseana – complexurile rezidentiale de vile
Nici Iasiul nu a facut exceptie la capitolul cresteri semnificative ale preturilor pe segmentul rezidential. Potrivit specialistilor imobiliari, aici -se poarta- complexurile rezidentiale de vile. Astfel, la Popasul Pacurari a inceput, din 2003, constructia Green Hill, ce cuprinde peste 40 de vile, iar in zona Bucium a demarat, in 2004, constructia cartierului -IC Bratianu-, ce va avea peste 60 de vile. Un alt proiect anuntat, anul trecut, este Green Park care va fi situat langa lacul Venetia, in zona Tatarasi. -In 2005, nivelul preturilor acestor spatii rezidentiale a crescut cu aproximativ 30% comparativ cu 2004, cu toate ca in cea de-a doua parte a anului s-a inregistrat o usoara scadere a acestora, comparativ cu prima parte a anului trecut, cand preturile au crescut foarte mult-, afirma reprezentantii Eurisko.
Blocurile private, la -putere- in Timisoara
Daca la Iasi se poarta in materie de rezidential vilele, la Timisoara, blocurile private domina din ce in ce mai mult piata de profil, atat din punctul de vedere al cererii, cat si al ofertei. -Cererea pentru astfel de spatii de locuit este tot mai mare, blocuri noi cu trei, cinci sau sapte niveluri fiind prevazute a se construi in toate zonele orasului. Pretul mediu al acestor apartamente noi este de 700-750 de euro/mp-, explica reprezentantii companiei. Cererea mare pentru acest gen de locuinte se explica si -gratie- pretului aproape cu 50% mai mic, comparativ cu al locuintelor situate in centrul istoric al orasului.
Cartierele noi de vile din Timisoara care inregistreaza cea mai mare cerere sunt concentrate in zona de nord a orasului – Calea Aradului, Calea Torontalului, precum si in zona de est – Calea Lugojului, Ghiroda. Pentru acest an, sectorul rezidential timisorean va fi marcat de cresteri ale preturilor de maximum 10%.