Modificarea regimului de tarifare vamal, prin intrarea in vigoare a ultimei etape din procesul de eliminare graduala a taxelor vamale prevazut de Acordul European, a bulversat, la inceputul anului, activitatea punctelor vamale din tara, conducand la blocarea a zeci de tiruri in punctele de trecere a frontierei. Invalmaseala si cozile din punctele vamale a fost explicate de lucratorii vamali prin necesitatea modificarii programelor din sistemul informatic conform noilor prevederi, adica anularea taxelor vamale la importurile de produse industriale din UE. Din pacate, inghesuiala de la punctele de frontiera este, se pare, singurul efect, de la inceputul anului incoace, al eliminarii in totalitate a taxelor pentru produsele industriale importate din UE. Pentru ca, in ceea ce priveste impactul asupra preturilor pe piata ale respectivelor produse nu vor exista schimbari majore. Cu alte cuvinte, eliminarea, de la 1 ianuarie 2002, a cotei reziduale de taxe vamle cuprinse intre 0,6% si 6% nu va conduce la diminuarea preturilor pe piata ale produselor industriale importate din UE, desi, conform estimarilor vamesilor, in unele cazuri (masni si echipamente electrocasnice), reducerea ar putea fi de -cateva milioane-.
Eurobarometrul preturilor
In schimb, importatorii pe relatia UE sustin ca in calculul preturilor intra, din acest an, si alte elemente care pot contrabalansa efectul eliminarii cotei de maximum 6% a taxelor vamale. Este vorba in principal de evolutia monedei euro pe piata romaneasca. – Bunurile importate din UE se factureaza in euro. In ultimele zile, moneda unica europeana a crescut cu peste 1.000 de lei, iar daca se mentine acest ritm, preturile nu vor scadea-, ne-a declarat unul dintre principalii importatori de produse electrocasnice. In acelasi timp, afirma sursa citata, este putin probabil ca distribuitorii sa practice adaosuri comerciale mai mari, in mod normal acestia fiind interesati sa tina preturile cat mai jos pentru a obtine profit dintr-un volum cat mai mare de vanzari.
Ca si in cazul evolutiei preturilor, si in cazul productiei autohtone efectele eliminarii taxelor vamale vor fi limitate. Specialistii in domeniu apreciaza ca piata nu va resimti un soc ca urmare a intrarii in vigoare a acestei masuri si nici nu va avea loc o crestere necontrolata a importurilor din Comunitate. -In 2002 s-a incheiat ultima faza din calendarul de reducere esalonat pe ultimii noua ani, care presupune desfiintarea cotei reziduale din taxele vamale la importurile de produse industriale. In cazul UE, aceste cote se situeaza intre 0,6% si 6%, astfel ca nu va avea loc o sporire necontrolata a importurilor- , a declarat dl Cristian Coltenu, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Desi producatorii autohtoni si asociatiile de profil din tara s-au aratat nemultumite de eliminarea totala a taxelor vamale pe relatia UE, specialistii din comert exterior au atras atentia asupra implicatiilor neaplicarii cu consecventa a prevederilor Acordului European. -Consecintele nerespectarii angajamentelor trec dincolo de planul comercial si se rasfrang asupra procesului de aderare a tarii noastre la UE, care ar putea fi determinata sa redeschida unele capitole de negociere deja incheiate sau sa amane inchiderea altora-, a afirmat dl Colteanu. In acelasi timp, explica domnia-sa, orice masura de protectie la frontiera nu a facut decat sa se rasfranga tot asupra consumatorului, pentru ca, in general, cresterile de taxe vamale nu au avut ca efect stoparea importurilor, ci majorarea preturilor produselor pe piata. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), dl Mihai Ionescu, considera ca masura de eliminare a taxelor vamale pentru produsele industriale din UE va afecta o serie de sectoare de bunuri de consum ce nu sunt pregatite sa faca fata concurentei produselor similare din import. -Va exista un impact psihologic asupra consumatorilor privind preturile. Pentru ca acesta masura va elimina tendinta de majorare a preturilor de catre importatori-, a declarat dl Mihai Ionescu.
Reduceri sau eliminari de taxe pentru produsele agricole
Estimarile Ministerului Prognozei si Dezvoltarii, ce au luat in calcul efectele liberalizarii schimburilor comerciale, indica, pentru perioada 2001- 2005, devansarea ritmului mediu de crestere a exporturilor de catre cel al importurilor (10,3% fata de 9,3%) Analizele efectuate arata ca majorarea importurilor va fi motivata de cresterea importurilor de bunuri de investitii, intr-un ritm de circa 15%, care sa sustina restructurarea si relansarea economiei, precum si acoperirea deficitului de capital fix performant, capabil sa accentueze ulterior dinamica exporturilor. La ora actuala, circa 70% din schimburile comerciale ale Romaniei se realizeaza pe relatia UE, iar principalele produse importate sunt masnile, aparatele, echipamentele electrice, produsele textile, produsele industriei chimice, metalele comune.
In cazul produselor agricole, protectia la frontiera Romaniei este inca ridicata, existand diferente majore intre nivelul mediu al taxelor vamale aplicate de UE si fata de cel al tarii noastre, respectiv 9,4% fata de 32,8%. Pentru produsele agricole, cele mai -sensibile-, in conditiile in care tara noastra nu isi poate perite o politica agricola de subventionare, nu se pune problema liberalizarii importurilor, ci numai a aplicarii unor concesii cu caracter limitat. Astfel, pentru un numar redus de produse vor exista reduceri sau eliminari de taxe vamale fie in cadrul unor contingente, fie pentru cantitati nelimitate. Deja MAE a stabilit lista de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agroalimentare din UE, tarile CEFTA, Turcia si Israel.