Anul acesta va incepe constructia primei magistrale de gaze care va face legatura intre sistemul romanesc si cel european.
-In acest moment, specialisti din Ministerul Economiei si Comertului analizeaza proiectul care este in curs de aprobare-, a declarat ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. Pe teritoriul romanesc, conducta va avea aproximativ 65 de kilometri si se va intinde intre localitatile Arad si Szeged. In Ungaria, magistrala de gaze va avea o lungime de 40 de kilometri, urmand ca interconectarea propriu-zisa a Romaniei cu sistemul european sa se faca pe teritoriul Austriei.
-Aceasta conducta Szeged-Arad este extrem de importanta, pentru ca ea este o componenta de dezvoltare in cadrul Coridorului IV de transport de gaze, in baza acordului incheiat intre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. In final, acest coridor va permite aprovizionarea cu gaze dinspre Turcia, din zona Iranului sau Egiptului si vom putea aproviziona Europa si din aceasta zona-, a tinut sa sublinieze ministrul Dan Ioan Popescu.
Pentru inceput, vom primi gaze din Vest
In prima faza, pana la sfarsitul acestui an, vor fi gata 35 de kilometri din magistrala Szeged-Arad. Costurile estimate pentru finalizarea primei portiuni de conducta se ridica la aproximativ 40 milioane de euro, iar costul total va fi de peste 80 milioane de euro.
La anul, cand magistrala va fi gata, vor veni dinspre Europa in Romania 100 milioane de metri cubi de gaze, urmand ca in anul 2005 cantitatea de gaze sa fie de 500 milioane de metri cubi. Cantitatea maxima de gaz care va putea fi transportata in zona va fi de patru miliarde de metri cubi.
Ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a declarat ca, -atunci cand Coridorul IV va fi gata, prin acesta conducta, gazul va circula nu numai din Europa spre Romania, ci si invers, din zona, inclusiv din Rusia, spre tarile Uniunii Europene-.
Potrivit lui Dan Ioan Popescu, Comisia Europeana a aprobat deja acest proiect, finantand jumatate din costurile studiului de fezabilitate, care s-au ridicat la trei milioane de euro. Oficialul spune ca obiectivul urmarit de autoritati este cresterea capacitatii de tranzit a gazului metan pe teritoriul Romaniei, mai ales in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. -Vor fi mai multe proiecte de acest gen in anii urmatori-, a mai declarat Dan Ioan Popescu.
Romania – tara de tranzit a gazului rusesc
Surse din Ministerul Economiei si Comertului ne-au declarat ca, in urmatorii 30 de ani, 30% din activitatile economice din Uniunea Europeana vor avea ca resursa gazele naturale, 30% carbunele si 20% petrolul, Rusia fiind principalul furnizor de energie al Europei.
In acest moment, principala poarta de trecere a gazului rusesc catre UE este cea de la Isaccea. Potrivit estimarilor, Uniunea Europeana va depinde in proportie de 70% de importurile de energie. De altfel, constructia firului patru al retelei de gazoducte (Ungheni-Iasi-Roman) se inscrie pe aceasta traiectorie a dezvoltarii infrastructurii necesare transferului de resurse catre Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, noi ar trebui sa fim -fericiti-, deoarece, fiind aproape de sursele rusesti, platim in fiecare iarna pentru gaze in jur de 1,6 milioane de dolari, in timp ce Occidentul plateste mult mai mult. In concluzie, atat de hulitul gaz de la rusi ar putea deveni pentru Romania chiar un avantaj deloc de neglijat in demersul de aderare la Uniunea Europeana.