Delegatia Fondului Monetar International care va efectua, impreuna cu autoritatile romane, prima revizuire a acordului de imprumut stand-by cu Romania, va sosi in tara pe data de 20 ianuarie 2002, a declarat, luni, ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu.
Tanasescu a mai spus ca aceasta prima evaluare a aplicarii acordului va demonstra faptul ca toate problemele abordate in memorandumurile de intelegere pot fi rezolvate conform celor convenite cu institutia financiara internationala.
Fondul Monetar International (FMI) a aprobat, la data de 31 octombrie a acestui an, acordul de imprumut stand-by cu Romania, in valoare de 300 milioane de DST – drepturi speciale de tragere (aproximativ 383 milioane de dolari).
Acordul stand-by este monitorizat de FMI pe baze trimestriale, in functie de o serie de criterii de performanta. Printre acestea se numara plafoane trimestriale pentru activele interne si valutare nete ale BNR, limite trimestriale pentru deficitul bugetar, precum si pentru cresterile de salarii nominale pentru intreprinderile de stat. Plafoanele trimestriale mai vizeaza ratele de incasare la utilitati, garantiile interne acordate de la bugetul general consolidat, contractarea sau garantarea de catre stat a datoriei externe neconcesionale, precum si un criteriu de performanta referitor la arieratele aferente platilor externe.
Referitor la noile acte normative din domeniul economico-financiar, ministrul Finantelor a afirmat ca noua reglementare privind impozitul pe profit va fi definitivata pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, Legea privind TVA a fost adoptata de comisiile parlamentare fara modificari esentiale.
In ceea ce priveste negocierile Guvernului cu Banca Mondiala pentru programul de ajustare structurala PSAL II, care incep luni, Tanasescu a precizat ca este un fapt pozitiv ca acestea au loc la Bucuresti. Aceasta va permite, potrivit lui Tanasescu, si celorlaltor ministere implicate in program, respectiv Ministerul Industriei si Resurselor si Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, sa participe direct la procesul de finalizare a negocierilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane