Home Economic-Financiar Primarii pun piedici procesului de restituire a proprietatilor

Primarii pun piedici procesului de restituire a proprietatilor

DISTRIBUIŢI

La nivel national, problema restituirii integrale si corecte a proprietatilor furate de comunisti in perioada 1945-1990 devine una din ce in ce mai complicata. Procesul in sine se desfasoara destul de greoi, existand pe de o parte piedici de ordin birocratic, iar pe de alta parte, interesele unor terte persoane ce tin cu dintii de anumite loturi de pamant pe care refuza sa le restituie proprietarilor de drept. In categoria acestora din urma, cei mai huliti sunt primarii, ei fiind, in opinia proprietarilor, cei care stopeaza intr-un fel sau altul procesul de restituire. -Un numar foarte mare de primari de la nivel local tergiverseaza aplicarea legii si, mai mult decat atat, o interpreteaza cum vor ei, pentru ca, in Romania, legile sunt de asa natura ca pot fi intelese dupa cum vor unii si altii-, a declarat, ieri, liderul sindicatului taranilor si proprietarilor din Romania, Dan Draghici. In opinia sa, nici pachetul legislativ 247/2005 nu clarifica intru totul problema, in conditiile in care nu se vede nici o imbunatatire a situatiei. -Nici acest pachet de legi nu ne da nici un fel de garantii si nu putem decat sa tragem concluzia ca nu se doreste restituirea integrala a proprietatilor-, a precizat Draghici.

Din situatia prezentata de reprezentantii celor care ar trebui sa primeasca inapoi vechile proprietati, reiese ca la nivel national se inregistreaza un adevarat haos, fiind consemnate deja foarte multe nereguli in aplicarea textelor de lege.

Pamanturile au fost vandute deja la preturi de nimic

Sute de mii de hectare sunt ascunse de primarii. In plus, in ciuda faptului ca oamenii si-au depus noile dosare pe Legea 247/2005, primariile sutin ca ce au avut de dat au dat si, prin urmare, nu mai este nimic. -Sunt foarte multe cazuri de proprietari care se prezinta la primarie si isi revendica bunul cu acte legale, insa li se arunca in fata ca si cei care detin acum suprafetele respective au acte de proprietate-, a declarat Draghici. Potrivit acestuia, foarte multe terenuri agricole date abuziv pe Legea 18/1991 sunt vandute, alte suprafete mari sunt ascunse de primari sau sunt in ograda unor asociatii, ferme, societati comerciale agricole etc. Dat fiind ca multi dintre cei care au primit aceste proprietati sunt oameni in varsta, ei au cazut in plasa celor care au mirosit destul de bine situatia si au actionat in interes propriu. -In ceea ce priveste terenurile agricole, islazurile, viile, livezile, zeci de mii de romani au fost pacaliti si si-au vandut pamanturile la preturi derizorii, facandu-i pe unii milionari in dolari-, a subliniat Draghici.


In loc de culturi, exploatari de pietris

O situatie similara se intampla si cu cei care detin proprietati in preajma raurilor. Astfel, taranii isi vand pamanturile din avalul raurilor, iar cei care le cumpara nu fac decat sa exploateze pietrisul. Pretul de vanzare pe hectar este de 40-50 de milioane de lei, in conditiile in care, de pe urma exploatarii pietrisului, cumparatorii terenurilor inregistreaza profituri de peste 5 miliarde de lei. Si totul nu ar fi asa de grav daca in urma acestor actiuni nu ar ramane gropi imense. Prin urmare, terenurile respective sunt scoase din circuitul agricol, cu consecinte nefaste din punct de vedere al mediului. Pentru stoparea acestui proces nefast, reprezentantii taranilor si proprietarilor solicita Ministerului Mediului demararea unui control. -Propunem Ministerului Mediului sa declanseze in toata tara un control sever al modului in care se exploateaza pietrisul din avalul raurilor, sa vada cum foarte multi proprietari au fost ademeniti de preturi ceva mai bune ca sa isi dea terenurile, pentru a exploata pietrisul din subsolul acestora, lasand in loc niste gropi imense-, a subliniat Draghici.

1.600.000 de procese civile

In prezent, nici pe fondul introducerii Legii 247/2005 situatia retrocedarilor nu s-a imbunatatit, in fapt, nici 50% din proprietati nefiind restituite titularilor de drept. Potrivit lui Draghici, 60% din titlurile acordate sunt ilegale. Problemele au fost semnalate Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor, insa se pare ca rezultatele intarzie sa apara. -Saptamana trecuta am depus la Autoritate un numar de 680 de dosare cu probleme si asteptam sa vedem ce se intampla-, a declarat Draghici, nearatandu-se foarte increzator ca situatia va fi si clarificata. Numarul litigiilor iscate din procesul de restituire a proprietatilor se ridica la 1.600.000 de procese civile, peste 600 de dosare aflandu-se si in fata instantelor de la Strasbourg. -Toate legile, hotararile si ordonantele guvernamentale date din 1990 si pana astazi nu au rezolvat problema restituirii proprietatilor. Dimpotriva, se inregistreaza numeroase procese civile, pentru care proprietarii au cheltuit degeaba zeci de mii de miliarde de lei. Mai mult decat atat, suntem tara cu cele mai multe dosare la Tribunalul International de la Strasbourg-, a declarat Draghici. Avand experienta aceasta, proprietarii deposedati in mod abuziv nu au mare incredere nici in reusita Fondului Proprietatea, infiintat cu mare tam-tam de catre oficialitatile de la Bucuresti, pe care il considera a fi o alta mare pacaleala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.