Home Economic-Financiar Primele patru societati de asigurare testeaza contabilitatea internationala

Primele patru societati de asigurare testeaza contabilitatea internationala

DISTRIBUIŢI

Patru societati din domeniul asigurarilor, Nederlanden, Garanta, Sara Merkur si Allianz Tiriac Asigurari, vor aplica experimental, in perioada 1 iulie-31 decembrie 2001, noile reglementari contabile specifice asigurarilor armonizate cu Directivele Europene si Standardele Internationale de Contabilitate (IAS), conform unui ordin emis de ministrul finantelor si publicat in -Monitorul Oficial-.

Pe baza concluziilor rezultate in urma experimentarii, reglementarile contabile specifice domeniului asigurarilor vor putea fi completate, urmand sa fie aplicate de catre societatile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, societatile mutuale, societatile de intermediere in asigurari.

-Aceasta faza experimentala este menita sa descopere si sa gaseasca solutii de rezolvare pentru acele aspecte financiar-contabile care trebuie imbunatatite in viitor. Nederlanden a fost selectata in urma unui proces riguros, astfel ca, din perspectiva nivelului de dezvoltare a portofoliului si numarul de contracte nou incheiate in cursul unui an de zile, avem toate conditiile pentru a aplica acest nou sistem contabil-, a declarat Violeta Ciurel, director general ING Nederlanden.

Noile reglementari prevad principiile si regulile contabile conform carora trebuie efectuata evaluarea posturilor cuprinse in situatiile financiare, astfel ca pentru evidentierea operatunilor specifice in domeniul asigurarilor a fost elaborat un nou plan de conturi.

-Este o masura buna si asteptata care se inscrie intr-un program mai larg de masuri care urmeaza a fi adoptat de Guvern si speram ca se va finaliza prin numirea membrilor Comisiei de Supraveghere. Motivele acestei masuri sunt de ordin financiar, respectiv de raportare a rezultatelor economico-financiare si de aliniere la standardele europene din domeniul asigurarilor-, a declarat Daniel Stan, director financiar la Sara Merkur.

-Efectele si implicatiile acestor schimbari vor fi simtite, in timp, de toti participantii pietei de asigurari, respectiv asiguratii, actionarii si analistii, managementul asiguratorilor, agentiile specializate sau de rating si autoritatea de supraveghere-, a declarat Ileana Horvath, director economic la Garanta SA.

Directorul de la societatea de asigurare Garanta afirma ca informatiile furnizate de noul sistem contabil, prin bilantul si contul de profit si pierdere, vor fi clare si vor putea dezlega -misterul- solvabilitatii activitatii unui asigurator. -Concluzia este ca aceasta cunoastere si aplicare a noului sistem contabil va fi indispensabila segmentului de asigurari din Romania-, a precizat Horvath.

-Notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate intr-un mod sistematic, pentru a ajuta utilizatorii la intelegerea situatiilor financiare si compararea acestora cu situatiile altor societati. Totodata, evaluarea posturilor in situatiile financiare se va realiza astfel incat sa se asigure continuitatea aplicarii acelorasi reguli si norme privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniale si a rezultatelor si comparabilitatea in timp a informatiilor contabile-, se arata intr-un material realizat de Directia de reglementari contabile din Ministerul Finantelor.

Fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, care sa cuprinda: bilantul, contul de profit si pierderi, situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie, politici contabile si note explicative. -Pentru o mai buna comparabilitate a conturilor anuale si a conturiilor consolidate a societatilor din domeniul asigurarilor, au fost reglementate anumite aspecte fundamentale ce tin de inscrierea in bilant a diferitelor operatiuni, determinandu-se cu precizie continutul diferitelor pozitii ale bilantului, facandu-se distinctie intre angajamentele asiguratorului si cele ale reasiguratorului-, se precizeaza in material.

Astfel, contul tehnic al asigurarii generale se va intocmi pentru domeniile de asigurare directa si domeniile corespunzatoare de reasigurare, iar contul tehnic al asigurarii de viata se va intocmi pentru domeniile de asigurare directa si domeniile corespunzatoare de reasigurare.

O alta particularitate consta in faptul ca in contul de profit si pierdere sunt prezentate primele brute emise care includ sumele scadente pe durata exercitiului pentru contractele de asigurare, indiferent daca aceste sume pot fi asociate in intregime sau partial unui exerctiu ulterior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.