Home Economic-Financiar Primele societati de distributie a energiei se privatizeaza la finele anului

Primele societati de distributie a energiei se privatizeaza la finele anului

DISTRIBUIŢI

Reorganizarea societatii de distributie a energiei -Electrica-SA in opt societati comerciale va fi finalizata pana la data de 24 aprilie, ne-a declarat directorul general al societatii, dl Silviu Lucian Boghiu. Hotararea de Guvern nr. 1.342/ 2001 privind reorganizarea societatii Electrica, publicata in MO din 23 ianuarie 2002, prevede ca in termen de maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ sa fie incheiate protocoalele de predare-preluare intre Electrica si cele opt societati de distributie nou-constituite.

Astfel, din luna aprilie, conform HG 1.342, vor functiona opt societati comerciale de distributie a energiei electrice la nivelul intregii tari – Electrica Moldova cu sediul in Bacau si un capital social de circa 4.023 miliarde de lei, Electrica Dobrogea – Constanta (2.062 miliarde de lei) , Electrica Muntenia Nord – Ploiesti (3.079,5 miliarde de lei) , Electrica Oltenia – Craiova (4.495 miliarde de lei), Electrica Banat – Timisoara (2.932 miliarde de lei) , Electrica Transilvania Nord – Cluj Napoca (3 168,3 miliarde de lei), Electrica Transilvania Sud – Brasov (3.785,5 miliarde de lei) , Electrica Muntenia Sud – Bucuresti (1.820 miliarde de lei) – si opt sucursale de intretinere si servicii energetice fara personalitate juridica. Actul normativ stabileste ca unicul actionar al celor opt societati comerciale este Electrica SA.

Societatile comerciale nou-infiintate au ca principal obiect de activitate distributia si furnizarea energiei electrice si vor contracta serviciile de intretinere si reparatii, precum si alte servicii-suport necesare desfasurarii activitatii de baza. Achizitionarea energiei electrice de catre noile entitati se face pe baza de contracate in limitele aprobate de Electrica. In termen de 90 de zile de la constituire, cele opt societati vor obtine licente proprii de distributie si de furnizare, in acelasi interval urmand a fi repartizate, pe fiecare entitate nou constituita, contractele de portofoliu si cele bilaterale pe termen lung incheiate de Electrica.

Electrica Banat si Electrica Dobrogea, primele pe lista

Activitatea de investitii va ramane atributul exclusiv al societatii-mama, Electrica SA, care va elabora programe de dezvoltare pe ansamblu si pentru fiecare unitate in parte. Adunarile generale ale actionarilor societatilor de distributie vor fi formate din trei membri, ce vor fi numiti si revocati de AGA Electrica. In acelasi timp, consiliile de administratie vor fi constituite din cinci membri, din care unul va fi directorul general al respectivei societati, numti si revocati de AGA.

-Aceasta etapa a restructurarii ?çElectrica?ê permite intrarea in cea de-a doua faza a procesului de pregatire a privatizarii sectorului de distributie a energieie, avand in vedere ca cerinta impusa de consultant a fost tocmai obtinerea independentei juridice a sucursalelor de distributie-, ne-a declarat dl Boghiu. Reorganizarea in societati independente a sucursalelor de distributie a energiei reprezinta o faza pregatitoare a procesului de privatizare in domeniu. Consultantul desemnat in procesul de privatizare a primelor doua societati de distributie, firma PNB Paribas a finalizat primul modul al proiectului (analiza cadrului legal si de reglementare, evaluarea activelor, analiza fortei de munca, analiza tarifelor si a modului de aplicare a acestora, analiza starii tehnice a instalatiilor si a necesarului de investitii in cele doua zone), urmand ca dupa transformarea sucursalelor in societati cu personalitate juridica sa se treaca la etapa efectiva de gasire a investitorilor si de stabilire a pachetului optim de actiuni ce va fi vandut. -Privatizarea societatilor Banat si Dobrogea este programata a se realiza in ulimele doua luni ale acestui an-, a mai precizat dl Boghiu. Programul stabilit de MIR prevede ca, in paralel, sa inceapa derularea procesului de privatizare si pentru celelalte sase sucursale de distributie a energiei, procesul fiind estimat a fi finalizat in circa 26 de luni. Reorganizarea Electrica a inceput in vara anului trecut prin comasarea celor 42 de filiale in opt sucursale de distributie fara personalitate juridica.

2.000 de salariati vor fi disponibilizati in februarie

-Anul trecut, la nivelul Electrica au fost disponibilizati circa 1.200 de angajati, iar in februarie vor fi externalizati din structura societatii inca 2.000 de salariati-, a declarat dl Boghiu. De asemenea, in 2001, s-a reusit reducerea consumurilor proprii tehnologice cu peste 2% fata de anul 2000 si cu 10% a cheltuileilor pe fiecare sucursala. Asa cum arata si monitorizarea realizata de FMI, Electrica a inregistrat in 2001 un grad de incasare de 95%, comparativ cu 87% in 2000. Una dintre problemele cele mai delicate ale sectorului de distributie ramane cea a pierderilor din retea, nivelul acestora fiind de 13%, in conditiile in care media europeana este de 9-10%, a explicat directorul societatii. Evident, procentul insemnat al pierderilor din retelele de distributie a energiei electrice este o consecinta a lipsei surselor financiare necesare modernizarii si reabilitarii.

Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca investitiile ce urmeaza a fi efectuate in sectorul energetic national totalizeaza circa patru miliarde de dolari, din care jumatate reprezinta investitiile private.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.