Fostul FPS mai poate bifa o privatizare -a la Tepro-. In contractul de vanzare a unei firme din Targu Frumos nu au fost stipulate clauze clare referitoare la protectia salariatilor, acestia fiind concediati pe capete, fara a primi plati compensatorii. Din acest motiv, Tribunalul Iasi a constatat nulitatea contractului de privatizare. Mai mult, desi spatiile aflate in capitalul social al SC -Santierul- SA erau evaluate de ASIT la 4,7 miliarde de lei, fostul FPS a incasat pentru 50% din actiuni doar 600 milioane de lei.
-Teapa- cu investitori locali
Inca una din privatizarile facute la foc automat de fostul FPS incepe sa-si arate roadele. In loc sa se redreseze activitatea firmelor scoase la vanzare, oamenii au fost lasati pe drumuri, fara a primi plati compensatorii, iar firmele, in lipsa de comenzi, inoata in datorii. Pe 29 decembrie 1998, FPS a vandut pachetul de 50,86% din actiuni detinut la SC -Santierul- SA Targu-Frumos catre PAS-ul societatii, reprezentat de directorul Marius Bisog. Pretul platit a fost putin peste 600 milioane de lei. Maricel Diaconu, fost salariat, sustine ca Marius Bisog a achitat toti acesti bani, preferand sa participe la licitatie sub umbrela PAS, pentru a beneficia de facilitatile oferite de FPS. Anterior privatizarii, in perioada septembrie – decembrie 1998, au fost disponibilizati 104 dintre cei 201 de salariati ai societatii, fara a primi plati compensatorii. Dupa privatizare au mai fost concediati inca 47 de salariati. Nici in acest caz nu s-a beneficiat de plati compensatorii. Bisog sustine ca -cei 104 salariati au fost trimisi in somaj asa cum erau trimisi in fiecare an, dat fiind specificul activitatii in constructii. In primavara urmau sa fie rechemati, in functie de nivelul lucrarilor. Dupa privatizare, s-au facut noi disponibilizari, deoarece restul de lucrari de peste iarna fusese executat, iar altele nu mai existau. Cum nu au mai fost lucrari, nimeni nu a mai fost rechemat din somaj. Intrucat cei din primul val erau in somaj, iar cei din al doilea val erau disponibilizati de o firma privata, nu aveau cum sa beneficieze de plati compensatorii-.
Sentinta la Tribunal: contractul de privatizare este nul
Maricel Diaconu si sora sa, Maria Davidescu, fosti salariati, au actionat in judecata unitatea, solicitand plata respectivelor plati compensatorii. In motivarea actiunii in instanta se arata ca unitatea nu a intocmit un plan de restructurare, astfel incat primii 104 disponibilizati sa beneficieze de plati compensatorii. Intrucat cele doua persoane care au actionat firma in judecata au facut parte din al doilea val de disponibilizari, moment in care firma era privata si nu mai avea acest drept, au solicitat constatarea nulitatii contractului de privatizare. Motivul a fost acelasi invocat in cazul constatarii nulitatii contractului de privatizare a -Tepro-, si anume neincluderea in contract a clauzelor de personal, in care sa se mentioneze clar si explicit ce masuri se vor lua cu personalul in cazul in care se vor face disponibilizari. La articolul 6 din Ordonanta 48/1997 se arata ca, -in cazul transferului de proprietate, FPS si cumparatorul au obligatia, sub sanctiunea nulitatii contractului, sa inscrie in contractul de vanzare-cumparare clauze referitoare la situatia personalului si la mentinerea sau disponibilizarea acestuia-. Prin decizia civila nr. 1.400/12.06.2000, emisa de Tribunalul Iasi, se arata ca respectivul contract este lovit de nulitate. Recursul depus de societate a fost respins, fiind insa admisa contestatia in anulare, care se afla pe rol.
In -Santier- se ascundea o comoara
Fostii salariati sustin ca adevaratul motiv pentru care a fost cumparata firma au fost spatiile comerciale, insumand peste 2.200 de metri patrati, luate in administrare de la Consiliul Local Targu-Frumos si nereturnate nici pana in prezent. Cele mai multe sunt spatii comerciale cu vad foarte bun, o buna parte a lor fiind inchiriata la diverse societati. In acest timp, Primaria Targu-Frumos plateste chirie pentru spatiile in care isi desfasoara activitatea propriile servicii de utilitati. Aceste spatii au fost evaluate de consilieri la 646 milioane de lei. Peste doua luni, aceleasi spatii erau evaluate de catre firma de asigurari ASIT la 4,7 miliarde de lei. Peste alte cinci luni, intrucat nu s-a efectuat o reevaluare, FPS a vandut jumatate din firma (50,86%) cu 600 milioane de lei. Firma a fost evaluata astfel la 1,2 miliarde de lei, in timp ce numai spatiile care fusesera incluse de mai bine de un an in capitalul social valorau, conform ASIT, 4,7 miliarde de lei. Fostii salariati sustin ca, de fapt, firma a fost cumparata de la FPS nu pentru a se relansa activitatea, ci pentru a pune mana pe aceste spatii. Davidescu Maria, fost casier, ne-a spus ca, -in 1999, se incasau in jur de 15 milioane de lei lunar din chirii-.