La patru luni dupa ce presedintele Ion Iliescu si PDSR au revenit la putere in Romania, investitorii si bancherii internationali asteapta inca sa vada o schimbare de atitudine din partea autoritatilor, ale caror promisiuni sunt rareori transformate in actiune, se arata in numarul din aprilie al publicatiei -Euromoney-.
Romania incepe, in sfarsit, sa inteleaga ca lumea nu are nevoie de ea, precum si ca scoaterea pe piata a unei industrii paternaliste, care functioneaza la cota de avarie, nu ii va tenta pe investitorii internationali. -Multi oameni spun ca Guvernul foloseste un discurs dublu, dupa partener, pe de o parte FMI si Banca Mondiala si, de cealalta, electoratul. Vrem sa stim daca Guvernul va rezolva problema intreprinderilor cu pierderi. Se afla intr-o pozitie perfecta, intrucat mai sunt patru ani pana la alegerile viitoare. Dar, in mod traditional, guvernele Romaniei au actionat lent, pana cand a aparut o criza. Din aceasta cauza, investitorii straini vor adopta o atitudine prudenta fata de acest nou guvern-, a declarat Harlan Zimmerman, director adjunct al echipei pentru pietele in curs de dezvoltare din cadrul Foreign & Colonial.
Economia a inceput sa creasca
Insa nu toate aspectele sunt negative. In ultimul an s-a produs o ameliorare a tuturor indicatorilor macroeconomici. Dupa trei ani de declin al Produsului Intern Brut (PIB), care a scazut cu 5,4% in 1998, economia a crescut cu 1,7% anul trecut si ar putea avansa cu 3% in 2001. Desi inflatia ramane la un nivel ridicat, a fost redusa de la 55% in 1999 la circa 40% in 2000. Exporturile au crescut cu 22%.
Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a subliniat ca economia nu va creste doar pe baza exporturilor. -Principalul stimulent al cresterii il vor constitui investitiile, care se vor situa in jurul a 9%, comparativ cu 5,5% la sfarsitul lui 2000-, a apreciat el.
Sectorul financiar va fi principalul domeniu unde va fi testata credibilitatea Guvernului. Sistemul bancar de-abia s-a ridicat dupa colapsul spectaculos a sapte institutii, intre care si Bancorex, din urma cu doi ani. In anul 1999 s-a considerat ca, pentru a preveni o criza, Bancorex trebuie inchisa. -Am dorit sa evitam materializarea riscului sistemic. Cea mai buna cale a fost sa adoptam o lichidare rapida-, a precizat Popa.
Oficialul BNR este multumit, in general, de evolutia sectorului bancar. Creditele neperformante au fost reduse de la peste 253% din capitalul bancilor, la sfarsitul lui 1998, la 4,2% in decembrie 2000. -Este o reducere dramatica si a fost dureroasa. Bancile slabe au fost scoase din sistem, activele au fost transferate, iar bancile care au ramas sunt mai bine acoperite. Cred ca cea mai mare parte din restructurarea bancara a fost realizata-, a declarat Cristian Popa.
Ceea ce va conferi insa reformelor o credibilitate reala este privatizarea Bancii Comerciale Romane. BCR este o institutie de importanta majora, avand o cota de peste 40% din toate activitatile bancare. Vanzarea sa va insemna, probabil, ca investitorii straini vor detine 80% din sectorul bancar. Acest lucru promite ameliorarea serviciilor bancare pentru persoanele fizice si juridice. Cu toate acestea, vanzarea sa a ramas inca la nivel de discutie, datele stabilite sunt amanate sau intarziate, de fiecare data fiind invocate diverse motive.
Ezitarea Guvernului in aceasta privinta este explicata de Bogdan Baltazar, presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare. Guvernul -crede ca, daca are banca, poate controla investitorii si investitiile-, apreciaza Baltazar, care a avansat anul 2003 ca data probabila pentru privatizarea BCR. In schimb, Cristian Popa considera ca BCR va fi pregatita pentru privatizare pana la sfarsitul anului 2001, de aceasta privatizare depinzand succesul sistemului bancar. Insa nimeni nu pare sa stie cu certitudine cand va avea loc aceasta operatiune, nici macar Nicolae Danila, presedintele BCR.
Inexistenta unui calendar al privatizarii, chiar dupa trei sau patru ani de discutii, este considerata de oficialii altor banci drept un indiciu al neseriozitatii intentiilor guvernamentale in ceea ce priveste privatizarea BCR. Unul dintre bancherii BCR considera ca aceste critici sunt determinate de invidia competitorilor. Dar faptul ca BCR a reusit sa preia 300.000 de depozite de la Bancorex intr-un singur week-end sugereaza ca, daca banca o doreste, se poate misca rapid si eficient. Totusi, principala problema ar putea fi pretul. -Cand o banca este intr-o forma buna, o vinzi doar cand poti obtine pretul cel mai ridicat-, apreciaza un bancher.
BTR a pacalit BNR
Riscul este ca, o data cu investitia intr-o banca, pot aparea surprize neplacute, cum s-a intamplat in cazul Bancii Turco-Romane. -Parea sa inregistreze profituri uriase. Apoi, a parut sa sufere de o criza de lichiditati. In noiembrie si decembrie, a trebuit sa programeze retragerile de depozite. Iar in decembrie, actiunile sale au fost suspendate. De atunci, nimeni nu stie ce se intampla-, spune un investitor.
Viitorul bancii nu se anunta favorabil, dar decizia finala in legatura cu inchiderea sau supravietuirea institutiei revine conducerii bancii centrale, potrivit lui Cristian Popa.
Banca Nationala a Romaniei sustine ca acest caz a constituit o lectie importanta si ca este hotarata sa nu mai fie prinsa pe picior gresit. In acest sens, viceguvernatorul BNR aminteste de un sistem de avertizare, care permite prevenirea din timp a unei eventuale crize.
Investitorii nu mai au rabdare
Dar nu numai bancile trebuie restructurate si pregatite pentru privatizare. Acest lucru trebuie sa se intample si in cazul intreprinderilor din industrie. Una dintre principalele companii ale tarii, Sidex, pierde, cel putin conform estimarilor, un milion de dolari pe zi. Pretul cerut este de 600 milioane de dolari. Dupa cum arata Lena Komileva, analist pentru pietele in curs de dezvoltare in cadrul Dresdner Kleinwort Wasserstein, suma este considerabila pentru o companie care inregistreaza pierderi.
Zimmerman apreciaza ca Romania nu este locul potrivit pentru un mare investitor international. Pentru ca aceasta situatie sa se schimbe, la Bursa de Valori Bucuresti trebuie listate companii importante. -Guvernul trebuie sa vina cu strategie si sa realizeze ca trebuie sa existe costuri pe termen scurt, dar ca acestea vor fi mai mult decat compensate de beneficiile pe termen mediu si lung ale atragerii de mari investitori si ale dezvoltarii unei piete de capital sanatoase-, considera Harlan Zimmerman.
La randul sau, Bogdan Baltazar se intreaba de ce ar dori investitorii sa vina in Romania, in conditiile in care ei trebuie sa semneze un contract prin care se angajeaza sa mentina profilul industrial al companiei pe care o cumpara. -Nu are nici un sens. Daca suntem de acord, atunci de ce l-am mai impuscat pe Ceausescu? Acest lucru sugereaza ca structura industriala pe care a creat-o el a fost buna-, spune presedintele BRD.
Insa restrictiile nu-i privesc doar pe investitorii strategici. Si drepturile actionarilor minoritari sunt puse sub semnul indoielii. Acest concept nici nu exista – inca un aspect al pietei bursiere subdezvoltate din Romania, mai scrie -Euromoney-.
In ultimele zile ale administratiei anterioare s-a adoptat o ordonanta prin care s-a incercat reglementarea acestei probleme. Dar consecintele produse de actul normativ (deciziile adoptate in mod obisnuit de consiliul director erau luate in cadrul adunarilor actionarilor, iar acordurile de imprumut pe o perioada de peste un an puteau fi contestate de toti actionarii) au condus la abrogarea acestuia de catre noul Guvern si la promisiuni in sensul unei noi reglementari.
Dupa cum spune Bogdan Baltazar, -singura speranta pentru ca Romania sa poata supravietui este sa atraga capital si companii internationale-. Dar acestea nu sunt recunoscute pentru rabdarea lor fara limite.
Marimea economiei si a populatiei sugereaza ca exista potential in Romania. Dar, daca autoritatile nu apasa pe acceleratie, potentialul va ramane potential si investitiile internationale isi vor gasi o alta destinatie, conchide publicatia -Euromoney-.