Home Economic-Financiar Privatizarea din industria sticlei – un fiasco

Privatizarea din industria sticlei – un fiasco

DISTRIBUIŢI

In buna parte, privatizarea societatilor din industria sticlei s-a dovedit a fi un esec total. Astfel, desi trei dintre cele mai mari societati de profil – Somvetra Gherla, Stipo Dorohoi si GES Boldesti Scaieni – au fost privatizate pentru prima data in perioada 1996-1999 si apoi reprivatizate in 2004 ca urmare a esuarii primei privatizari, situatia acestora s-a inrautatit permanent, fapt ce a condus la rezilierea de catre AVAS a contractelor de vanzare-cumparare si reinscrierea statului drept actionar majoritar.

Potrivit analizelor efectuate de Institutul National de Statistica, privatizarea pe sectorul industriei de sticla nu a condus decat la reducerea productiei, a numarului de salariati, dar si a venitului mediu in bransa. In plus, tot mai multe societati de profil se intorc in ograda statului. Pentru ultimele trei societati revenite la AVAS- Somvetra Gherla, Stipo Dorohoi si GES Boldesti Scaieni – din cauza nerespectarii de catre cumparatori a angajamentelor investitionale asumate prin contracte, AVAS va numi cate un administrator provizoriu, pana la intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor. In plus, vor fi demarate actiunile necesare pentru elaborarea unei expertize independente, in vederea stabilirii eventualelor daune produse AVAS pe perioada derularii contractului de privatizare. In consecinta, vor fi declansate actiuni in instanta impotriva cumparatorilor, pentru recuperarea daunelor-interese stabilite prin expertiza.

Somvetra Gherla, dupa ce a fost -abandonata- de primul cumparator, Corneliu Petreanu, s-a aflat in proprietatea societatii Feromat Bucuresti, iar Stipo Dorohoi, cumparata initial de acelasi Petreanu, s-a aflat in ultimii ani in grija Asociatiei Salariatilor – PAS Stipo. Ges Boldesti Scaieni a avut ca actionar majoritar consortiul format din Laminate Bucuresti, Aedificia Carpati Bucuresti, Supremo Corporation Otopeni, Unirea International Trading Voluntari si Asociatia PRO GES Boldesti Scaieni. Pentru ca nu au fost indeplinite conditiile contractuale, AVAS a reziliat cele trei contracte si a reluat societatile in portofoliul sau, urmand sa le scoata din nou la vanzare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.