Home Economic-Financiar Privatizarea IAS-urilor, grabita iarasi pe hartie

Privatizarea IAS-urilor, grabita iarasi pe hartie

DISTRIBUIŢI

Legislatia privind privatizarea fostelor IAS-uri va fi din nou modificata anul acesta. Masura ar fi necesara, sustin oficialii, intrucat intarzierea privatizarii societatilor comerciale din agricultura aduce prejudicii statului si afecteaza serios dezvoltarea sectorului privat. Actele normative care au fost aprobate de Executiv si vor fi luate in discutie de Parlament in viitoarea sesiune vizeaza reducerea termenelor procedurale, restructurarea societatilor comerciale, in scopul prezervarii viabilitatii acestora, precum si acordarea de conditii favorabile pentru utilizarea activelor aflate in stadii avansate de degradare si care nu mai prezinta interes pentru societatile comerciale care le au in patrimoniu. Una din problemele importante care urmeaza sa fie reglementata este aceea a crearii unui raport juridic intre societatea comerciala si terenul pe care il avea in exploatare inainte de privatizare.

Noi contracte de concesionare pentru societatile din portofoliul ADS

La ora actuala, in urma procedurilor de privatizare-concesionare, se incheie doua contracte, unul de vanzare-cumparare de actiuni si unul de concesionare. Contractul de concesionare nu se incheie cu ofertantul declarat castigator, ci cu societatea ale carei actiuni au fost cumparate. Aceasta situatie prezinta numeroase dezavantaje, deoarece, in multe situatii, Agentia Domeniilor Statului nu detine 100% din actiunile societatii comerciale, iar in acest caz, cumparatorul unui pachet minoritar nu poate impune in nici un mod Adunarii Generale a Actionarilor incheierea contractului de concesiune. Pe de alta parte, prin incheierea contractului de concesiune cu societatea comerciala, actionarul care ar trebui sa fie in nume propriu titularul contractului de concesiune, intrucat este ofertantul castigator, nu poate beneficia de profitul acestui contract in proportie de 100%, ci numai proportional cu actiunile pe care le detine prin dividendele pe care le primeste. Proiectul de lege adoptat de Guvern propune incheierea unor noi contracte de concesiune cu societatile pe care ADS le are in portofoliu. Acestea ar urma sa fie incheiate pe o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii lor cu inca jumatate din termenul initial. Prin aceasta operatiune s-ar crea un raport juridic intre societate inainte de privatizare, dreptul de exploatare a terenului apartinand acesteia, iar in momentul vanzarii actiunilor, cumparatorul dobandeste si drepturile, si obligatiile rezultate din contractul de concesiune. Este, de asemenea, prevazuta obligatia modificarii cuantumului redeventei, al investitiilor ce trebuie facute de concesionar si al obligatiilor de mediu. De asemenea, legea da posibilitatea majorarii capitalului social cu terenul de incinta asupra caruia a obtinut, dupa privatizare, certificatul asupra dreptului de proprietate, iar actiunile nou-emise revin in proprietatea statului si in administrarea ADS. Bunurile, care potrivit legii in vigoare sunt proprietate publica a statului, se scot din capitalul social al societatii.

O alta prevedere a actului normativ da posibilitatea privatizarii prin licitatie cu strigare, metoda considerata mult mai transparenta si mai rapida. Alte metode de vanzare sunt: oferta publica de vanzare, negocierea directa si negocierea directa cu preselectie. Varianta este stabilita de Consiliul de Administratie al ADS, iar vanzarea de actiuni emise de societatile comerciale se va face in baza unui raport de evaluare.

Formele asociative beneficiaza de facilitati la cumpararea de actiuni

Asociatiile agricole, societatile agricole, precum si alte forme asociative cu personalitate juridica pot cumpara actiunile emise de societatile comerciale, beneficiind de urmatoarele facilitati: plata in rate esalonate pe o perioada de maximum cinci ani de la data incheierii contractului, cu avans de minimum 20% din pretul de adjudecare si cu o dobanda de 10% pe an. Concesionarea terenului cu destinatie agricola se face prin licitatie cu plic inchis pentru terenurile care se afla in exploatarea societatilor comerciale in curs de lichidare administrativa sau in faliment, pentru cele care, potrivit studiului de oportunitate, nu sunt necesare societatilor comerciale pentru desfasurarea activitatii. Procedura concesionarii prin licitatie cu plic inchis se desfasoara intr-o singura etapa si are drept scop concesionarea bunurilor, activitatilor sau serviciilor apartinand domeniului privat al statului. Terenurile cu destinatie agricola aflate in administrarea ADS se pot arenda pana la concesionare. Societatile al caror management poate fi privatizat se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

Textul propus include si restructurarea societatilor comerciale piscicole, intrucat in actuala structura de organizare acestea nu prezinta interes la privatizare, fiind constituite din 5-10 ferme raspandite pe raza teritoriala a unui judet la distante de zeci de kilometri una de alta. Aceste societati se pot reorganiza prin divizare, pe ferme sau grupuri de ferme legate tehnologic pe baza unui studiu de fezabilitate si cu aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.