Guvernul va trebui sa analizeze atent perspectivele de dezvoltare a industriei romanesti de petrol, atat sub aspectul proprietatii, cat si al expansiunii pe anumite zone de explorare -in tari care dau sentimentul ca nu mai sunt la moda, dar care detin rezerve importante de titei, precum Sudanul-, a afirmat ieri premierul Adrian Nastase, la deschiderea Expo Petro Gas. El considera ca Romania detine inca avantaje comparative in domeniul petrolului si gazelor naturale, dar ca pe plan mondial se manifesta o competitie acerba in acest sector, existand -interesul ca anumite tari sa fie lasate deoparte-.
-In timp ce in plan global exista un proces de concentrare a intereselor in acest domeniu, in Romania apare o tendinta de separare in blocuri cat mai mici. Apare astfel riscul ca, la un moment dat, sa se creeze o <implozie>, in urma careia sa nu mai existe nici locuri de munca si nici venituri la bugetul de stat-, a spus premierul, facand aluzie la presiunile care se fac pentru divizarea SNP Petrom si privatizarea -pe bucati- a acesteia.
Nastase a reafirmat ca SNP Petrom este -un pivot esential al economiei romanesti-, care aduce cele mai mari venituri la bugetul de stat, dar si din exporturi si a carei activitate este esentiala pentru existenta altor societati privatizate care lucreaza -pe orizontala- in beneficiul sau. -Din aceste motive, decizia privatizarii SNP, care se regaseste in strategia generala a Guvernului, va fi extrem de importanta. De altfel, cotarea la bursa a actiunilor Petrom este primul pas spre privatizare-, a apreciat premierul.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, Iulian Iancu, a declarat ca politica SNP Petrom vizeaza extinderea prezentei sale in strainatate, -deoarece este extrem de oportun sa participam la concesiunea zacamintelor de petrol in tarile care le detin si unde SNP este deja prezenta, precum Emiratele Arabe Unite, Iran, Kazahstan si Sudan-.
Cea de-a patra editie a manifestarii expo Petro Gas, ce se va desfasura in perioada 18-21 septembrie a.c., reuneste 83 de firme romanesti din totalul de 103 participanti, intre care firme din Austria, Bulgaria, Germania, Italia si Federatia Rusa. Sunt expuse produse din domeniul echipamentelor, instalatiilor si tehnologiilor de prospectare si exploatare pe sol si maritime, echipamente pentru foraje de exploatare, pentru prelucrarea si valorificarea titeiului si a gazelor naturale, petrochimie, echipamente si instalatii pentru transportul, depozitarea si distributia titeiului, produselor petroliere si a gazelor naturale, sisteme de siguranta si protectie in domeniu s.a.
Concomitent cu Expo Petro Gas au fost amenajate saloanele specializate Cogenerg si Pompex&Comprex, la care participa 21 de firme din Austria, Macedonia si Romania.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane