Home Economic-Financiar Privatizarea SIDEX deranjeaza afacerile politicienilor

Privatizarea SIDEX deranjeaza afacerile politicienilor

DISTRIBUIŢI

Senatorul PNL Paul Pacuraru intentioneaza sa solicite in plenul Senatului suspendarea negocierilor dintre reprezentantii ISPAT si cei ai APAPS (Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului) si reluarea procesului de privatizare a combinatului Sidex Galati cu un alt partener. La baza acestui demers stau, asa cum a argumentat dl Pacuraru, aspecte ce tin de buna functionare a combinatului si de protectia sociala ce va fi asigurata de investitor. Concret, senatorul PNL sustine ca LNM ISPAT, compania care intentioneaza sa achizitioneze pachetul de 74,3% detinut de APAPS la combinatul galatean, a propus o suma foarte mica pentru investitii si un buget de salarii pe urmatorii ani redus. Ceea ce in opinia dlui Pacuraru inseamna ca viitorul proprietar intentioneaza sa faca disponibilizari masive, respectiv circa 8.000 de siderurgisti. Or, sustine senatorul PNL, combinatul din Galati nu este in situatia de a nu-si gasi alt potential cumparator. Pacuraru sustine ca ISPAT are datorii foarte mari, iar oferta sa nu este in favoarea statului roman. -Sidexul avea si are un program de investitii in valoare de circa 600 milioane de dolari, investitii absolut necesare pentru modernizarea combinatului. In momentul de fata, aceste investitii sunt reduse la mai mult de jumatate, deci majoritatea proiectelor de investitii importante sunt eliminate, iar cele care au ramas in listele de investitii sunt pe o perspectiva indelungata-, afirma dl Pacuraru. Desi facut in nume personal, senatorul PNL considera ca demersul sau va avea sustinerea colegilor de partid si a unor parlamentari ai PSD.

Interesul manifestat de dl Paul Pacuraru vizavi de soarta angajatilor de la Sidex este induiosator, iar nemultumirea domniei-sale privind suma ce urmeaza a fi obtinuta de stat din aceasta tranzactie aproape ca ne-ar convinge de bunele sale intentii daca nu am sti ca de fapt in spatele acestor declaratii primeaza propriile interese. Se stie ca Sidex Galati a fost si este inca o buna sursa de venituri pentru puzderia de firme–capusa- care au inflorit in special in activitatea de import -export a combinatului. Asa se explica de fapt cum un complex siderurgic de talia celui din Galati, cu o piata de desfacere asigurata atat la intern, cat si la export a ajuns una dintre -gaurile negre – ale economiei romanesti. Oficialii guvernamentali au recunoscut ca la ora actuala exista circa 1.000 de firme care traiesc de pe urma Sidex si in conturile carora se scurge tot profitul combinatului. In aceste conditii, nu este de mirare vehementa cu care unii reprezentantii ai clasei politice romanesti contesta privatizarea combinatului. Interesul personal este singurul criteriu care sta la baza unor argumentatii precum cea a dlui Pacuraru si nicidecum considerente de natura economica. Nu trebuie uitat ca intre anii 1996 si 2000 dl Paul Pacuraru a detinut pe plan local suprematia afacerilor cu Sidex. Este vorba de firma mixta romano- franceza Eurocom SA – ce se ocupa cu comertul de tabla si benzen- care a lucrat cu Sidex si la care Paul Pacuraru este asociat. Din documentele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Galati rezulta ca Eurocom a vindut in anul 1999, circa 903 tone benzen provenit de la Sidex, iar in trimestrul I al anului 2000, o cantitate de 282 tone benzen. Asa cum a declarat chiar dl Pacuraru, Eurocom, ii aduce venituri comparabile cu un salariu de parlamentar, maximum 200 milioane de lei anual. Dar, vorba aceea, asa putini cat sunt ii iei, nu ii dai. Lucru care in mod sigur nu ar mai fi valabil in cazul in care Sidex ar avea un alt proprietar, care, in mod cert, si-ar revizui toate relatiile de parteneriat cu firmele -traditionale-. Demersul dlui Pacuraru se bucura de acordul tacit al oficialilor judetului Galati, mai putin indrazneti in declaratii decat senatorul PNL. La sfarsitul saptamanii trecute, dl Pacuraru a declarat, in cadrul unei intalniri dintre reprezentantii administratiei publice locale, paralamentarii galateni si reprezentantii sindicatelor, ca Executivul ar trebui sa sisteze negocierile cu ISPAT, in conditiile in care oferta acestora este foarte slaba si intre timp au mai aparut si alti investitori interesati. Afirmatiile domniei-sale nu au fost combatute nici de capii judetului, nici de catre colegii sai parlamentari prezenti in sala. Paul Pacuraru sustine ca ISPAT este de fapt o firma off-shore, care are sediul intr-unul din -paradisurile fiscale-, mai precis in Insulele Cayman, si ca Guvernul ar trebui sa ia in considerare si scrisorile de intentie depuse de curand de firmele Usinor Sacilor si Marcegaglia.

Amintim ca ministrul privatizarii, dl Ovidiu Musetescu, a declarat saptamana trecuta ca negocierile pentru privatizarea Sidex Galati s-ar putea incheia in prima decada a lunii iulie. Grupul LNm este al patrulea producator de otel la nivel mondial, cu livrari de peste 21 milioane de tone in anul 2000 si o cifra de afaceri de aproximativ sase miliarde dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.