Primele concluzii ale celor sapte companii ce candideaza pentru postul de consultant in procesul de privatizare al SNP Petrom, dupa etapa de documentare in care au accesat baza de date ce contine informatii confidentiale despre companie, indica faptul ca acest proces se deruleaza intr-o conjunctura favorabila a pietei externe. -Preturile mai ridicate si stabile ale titeiului pe plan international, precum si activitatea economica a companiilor din regiune creste sansa ca investitorii sa ofere o valoare maximala la privatizarea SNP Petrom. Aceasta este una din concluziile evidentiate de toate cele sapte companii aflate in cursa pentru desemnarea consultantului, dupa ce au accesat baza de date cu caracter confidential-, a declarat ieri dl Doru Laurian Badulescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). O alta concluzie conturata dupa discutiile cu cele sapte companii de consultanta este ca vanzarea pachetului majoritar de actiuni al SNP Petrom poate genera o valoare maxima de privatizare, a mai precizat dl Badulescu.
Amintim ca la sfarsitul lunii iunie OPSPI a selectat un numar de sapte companii si consortii care vor participa la licitatia pentru desemnarea consultantului in procesul de privatizare al SNP Petrom: Bank of America – SUA, JP Morgan – Marea Britanie, Societe Generale Conseil Pays Emergents – Franta, ABN Amro Rothschild – Marea Britanie, HSBC Investment Bank si PriceWaterhouseCoopers – Marea Britanie, BNP Paribas Corporate Finance – Franta, Credit Suisse First Boston si ING Barings Limited – Marea Britanie. Unul din criteriile ce a stat la baza selectarii companiilor de pe lista scurta (au fost primite 12 scrisori de intentie) a fost experienta in domeniul consultantei pentru alte guverne in privatizarea cu succes a societatilor de stat cu o cifra de afaceri de minim un miliard de dolari. Dl Badulescu ne-a explicat ca in actuala etapa cele sapte companii ramase in competitie au prezentat pe langa elementele conventionale privind credibilitatea si capabilitatea si experienta in astfel de procese, analiza de perspectiva privind interesul investitorilor vizavi de privatizarea Petrom.
Desi termenul initial de desemnare a consultantului a fost stabilit pentru data de 15 iulie, la ultima vizita din luna iulie a delegatiei FMI la Bucuresti s-a convenit amanarea anuntarii castigatorului pana la jumatatea lunii septembrie. Petrom a realizat in 2001 o cifra de afaceri de 2,78 miliarde de dolari si un profit din exploatare de 173 milioane de dolari, investitiile societatii ridicandu-se anul trecut la 390 milioane de dolari. Pentru acest an se prevede realizarea unei cifre de afaceri de circa 2,6 miliarde de dolari si obtinerea unui profit brut de circa 80 milioane de dolari.
Sectorul in care se inregistreaza cel mai avansat stadiu in derularea procesului de privatizare este cel al distributiei de energie electrica. Astfel, in cazul celor doua filiale de distributie, Electrica Dobrogea si Electrica Banat, a fost finalizat de catre consultant – compania BNP Paribas – raportul privind strategia de privatizare in baza caruia Ministerul Industriei si Resurselor si-a conturat planul de privatizare. -Termenul fixat de FMI in cadrul acestui proces este data de 15 septembrie, cand trebuie lansat anuntul oficial de privatizare. La ora actuala, MIR a transmis consultantului o serie de recomandari pe care acesta trebuie sa le ia in calcul. Dupa analizarea tuturor acestor aspecte de catre Paribas si MIR, se poate inchide planul de privatizare pe cele doua filiale. Este important ca nu se inregistreaza intarzieri, derularea procesului de privatizare fiind conforma graficul stabilit cu FMI-, a explicat seful OPSPI. Variantele de privatizare prezentate de consultant iau in calcul atat o participare de 35% a viitorului investitor prin aport de capital, cat si una majoritara, decizia finala urmand a fi luata de Executiv.
Procesul de privatizare a fost declansat si in sectorul distributiei gazelor naturale, unde, de asemenea, se deruleaza etapa de selectare a consultantului. -Au fost primite pana in prezent oferte din partea a 15 consultanti internationali ce intentioneaza sa se implice in privatizarea celor doua societati de distributie a gazelor, Sud si Nord. Impreuna cu reprezentantii UE, care au asigurat o finantare de doua milioane de dolari pentru etapa de desemnare a consultantului, se va selecta lista scurta-, a afirmat dl Badulescu.