Home Economic-Financiar Privatizarea societatii Electrica intra in linie dreapta

Privatizarea societatii Electrica intra in linie dreapta

DISTRIBUIŢI

Cele opt sucursale de distributie a energiei electrice create la nivelul Electrica SA au devenit de ieri societati cu personalitate juridica. Hotararea de Guvern privind divizarea societatii nationale de distributie a energiei electrice a fost analizata in sedinta de joi a Executivului, in acest fel realizandu-se cea de-a doua etapa a restructurarii sectorului de distributie. -Termenul de finalizare a acestei etape de reorganizare a fost devansat, functionarea celor opt sucursale ca societati independente fiind programata pentru inceputul anului viitor-, a declarat dl Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor. Cele opt societati de distributie (Transilvania Sud, cu centrul la Brasov, Transilvania Nord – Cluj, Moldova – Bacau, Oltenia – Craiova, Banat – Timisoara, Bucuresti, Muntenia – Ploiesti, Dobrogea – Constanta), ce functioneaza ca centre de cost in structura Electrica din luna august a acestui an, au actionar unic, 100%, societatea-mama Electrica SA. Hotararea de Guvern prevede, de asemenea, constituirea a opt sucursale fara personalitate juridica cu activitate de intretinere-reparatii. Initial, separarea activitatilor conexe precum cea de mentenanta, intretinere, reparatii urma sa se realizeze prin constituirea unei singure entitati. Aceasta urma sa aiba ca actionariat 80% Electrica si 20% Asociatia Salariatilor, iesirea din structura Electrica fiind programata pentru 1 noiembrie 2001. Separarea activitatii de intretinere-reparatii ar conduce la reducerea numarului de personal al Electrica cu circa 14.000 de salariati, din cei 33.100 existenti.

Pretul energiei va fi dictat de piata

Reorganizarea pe societati independente a celor opt sucursale de distributie a energiei reprezinta o faza pregatitoare a procesului de privatizare in domeniu, a declarat dl Silviu Lucian Boghiu, director general al Electrica. Conform programului stabilit de MIR, pana in luna iunie, primele doua societati ce urmeaza a fi privatizate, Banat si Dobrogea, vor parcurge toate etapele premergatoare, inclusiv cea de auditare. -De la aceasta data va fi declansat procesul efectiv de privatizare, estimat a dura circa 14 luni-, a declarat secretarul de stat in MIR. Simultan, va fi declansat procesul de privatizare si pentru celelalte sase societati de distributie a energiei, proces ce va fi incheiat in circa 26 de luni. -Ne-am propus sa privatizam doua societati de distributie pe an-, a mai precizat oficialul MIR.

Divizarea si privatizarea activitatii de distributie a energiei electrice vor determina aparitia unui pret real al energiei electrice furnizate consumatorilor casnici, a precizat dl Boghiu. Domnia-sa a aratat ca preturile practicate de fiecare sucursala de distributie dupa privatizare vor fi estimate impreuna cu consultantul, in functie de specificul fiecarei zone in parte, respectiv in functie de costurile fiecarei societati de distributie si de investitiile necesare. Directorul Electrica considera ca privatizarea nu va conduce neaparat la cresterea pretului la consumatorul final, dar va implica o reasezare a tarifelor in structura pretului final. Desi, la ora actuala, conform reglementarilor in vigoare (OG 63), exista un pret unic al energiei electrice pe teritoriul Romaniei, procesul de privatizare in acest sector poate implica aparitia unor preturi diferentiate pe zone. Dl Iulian Iancu a precizat ca diferentele nu vor fi semnificative. -Preturile pe zone vor fi sensibil egale. Noi incercam sa realizam un echilibru intre interesele consumatorilor captivi, ce trebuie, evident, protejati si cele ale investitorilor-, a declarat secretarul de stat in MIR. Metoda de privatizare, afirma directorul general al Electrica, va fi cel mai probabil majorarea de capital, efectuata de investitori strategici. In ceea ce priveste puterea de cumparare, Boghiu a estimat pentru societatea din Banat suma de 300 de dolari/client si a spus ca va recomanda Guvernului ca societatile care au clienti cu o putere de cumparare medie sub 200 de dolari sa nu fie vandute pana cand aceasta nu va creste.

Volumul investitiilor creste spectaculos

Problema cea mai delicata in procesul de privatizare a sectorului de distributie a energiei, considera dl Boghiu, nu este atat pretul, cat pierderile inregistrate de societate. -Nivelul pierderilor de energie in reteaua de distributie este de 12%, in conditiile in care media europeana este de 8%-, a aratat directorul general al Electrica SA. In acelasi timp, trebuie tinut cont de faptul ca, o data cu interconectarea la sistemul energetic vest-european (UCTE), oportunitatile de import de energie vor creste. -Deja exista oferte extrem de tentante de import de energie la circa 20 de dolari/MWh. Pana acum, nu am putut accesa aceste oferte deoarece conditiile de plata sunt extrem de severe: plata la 10 zile cu deschidere de acreditiv-, afirma dl Boghiu.

Pana la declansarea efectiva a procesului de privatizare, prioritatea declarata este cresterea valorii de piata a societatilor de distributie. Astfel, Bugetul de Venituri si Cheltuieli al Electrica pentru anul viitor prevede cresterea cu 85% a valorii investitiilor, care se vor cifra la circa 3.900 miliarde de lei, din care 737 miliarde de lei vor reprezenta creditele-furnizor. Desi pentru cele doua zone in care va debuta procesul de privatizare nu s-a facut o defalcare a investitiilor pentru anul viitor, dl Boghiu a precizat ca o pondere importanta a acestora va fi orientata catre zona Banat, unde se va investi in statii electrice noi pentru realizarea unei interconexiuni optime cu UCTE.

Societatea Electrica va incheia anul 2001 cel mai probabil fara pierderi, desi la inceputul lui 2001 acestea totalizau 3.500 miliarde de lei. -Speram sa incheiem cu profit zero, daca avem in vedere ca la sfarsitul lunii noiembrie pierderile se cifrau la 600 miliarde de lei-, afirma directorul general al Electrica. Cifra de afaceri a distribuitorului de electricitate, ce are 8,5 milioane clienti, din care opt milioane reprezinta consumatorii casnici, este estimata pentru acest an la 1,5 miliarde de dolari.

Reorganizarea societatii in 2001 a condus la reducerea numarului de functii de conducere cu circa 20%, in timp ce personalul s-a redus cu circa 1.290 de persoane. De asemenea, s-a reusit o reducere a consumului propriu tehnologic cu peste 2% fata de anul 2000 si cu 10% a cheltuielilor in fiecare sucursala. Toate cele opt sucursale s-au incadrat in bugetele de venituri si cheltuieli, iar nivelul creantelor s-a redus, ca urmare a cresterii nivelului incasarilor de la circa 87% la inceputul anului la 95% in prezent. In 2001, Electrica a varsat la bugetul de stat o suma de trei ori mai mare comparativ cu 2000, iar in urma reorganizarii, indicele GWh distribuit/angajat va creste de la 1,1 la 1,9 fata de o medie regionala si europeana de 1,8-2,4, au mai spus oficialii Electrica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.