Home Economic-Financiar Privatizarea societatilor ARO si Tractorul – boala lunga, moarte sigura

Privatizarea societatilor ARO si Tractorul – boala lunga, moarte sigura

DISTRIBUIŢI

Doua privatizari -de succes- facute in timpul guvernarii PSD nu sunt finalizate, de facto, nici in prezent. La ARO Campulung, de exemplu, desi contractul a fost incheiat, neitelegerile partilor persista si chiar iau amploare, dupa ce noul proprietar s-a apucat sa vanda active ale societatii, care, potrivit clauzelor contractuale nu puteau fi instrainate. La Tractorul Brasov, lucrurile sunt si mai incurcate, castigatorul licitatiei, firma italiana Landini, nefacand nici macar transferul de proprietate al actiunilor cumparate.

Prin contractul de vanzare-cumparare, proprietarul ARO, firma Cross Lander, si-a luat o serie de angajamente pe care, in buna parte, nu le-a respectat. Printre clauzele contractuale pe care Cross Lander le-a incalcat, si pentru care AVAS a dispus un control, se numara vanzarea fabricii de matrite, in ciuda faptului ca aceasta era inclusa pe lista celor 15 active cu interdictie de instrainare.

Preoteasa si Perez versus AVAS

Directorul general de la ARO, Iustin Preoteasa, sustine insa ca vanzarea a fost facuta legal, iar AVAS ar fi fost instiintata la vremea respectiva de acest lucru. Fabrica de Matrite a fost instrainata contra sumei de 5,1 milioane de dolari, adica exact pretul privatizarii. Punctul de vedere al AVAS este insa altul, pozitia sa fiind reiterata in repetate randuri de Mircea Ursache. Intr-o declaratie oficiala transmisa ieri, Ursache precizeaza: -Problema societatii comerciale ARO este una destul de complexa. Asiguram insa pe cei implicati direct – e vorba de sindicatele si salariatii ARO – ca AVAS va monitoriza in continuare intreaga activitate desfasurata la ARO, nu numai in ceea ce priveste productia, ci si indeplinirea clauzelor legate de instrainarea activelor.- AVAS a notificat cumparatorul, pe John Perez, privind instrainarea Fabricii de Matrite, ajungandu-se la concluzia ca a fost o instrainare ilegala a carei solutie va fi o rambursare a sumei catre AVAS.

Potrivit ministrului Autoritatii Nationale de Control, verificarea de la ARO Campulung se afla in plina desfasurare, urmand a fi finalizata in doua-trei saptamani. Si in privinta acestui control parerile sunt impartite. Pe de o parte, directorul ARO sustine ca actiunea s-a incheiat si ca ANC nu a descoperit nici o neregula. Mai mult decat atat, in opinia domniei sale, controlul nu a vizat decat obligatiile financiare pe care societatea le are catre bugetul de stat. Contactat telefonic, Ionel Blanculescu a precizat ca -orice afirmatii ale oficialilor de la ARO nu sunt, in acest moment, decat simple speculatii.-

Generozitate parlamentara

La inceputul acestei saptamani, deputatii au aprobat acordarea de inlesniri la plata cuprinse in contractul de vanzare-cumparare de actiuni de care beneficiaza atat ARO, precum si filialele la care aceasta societate este actionar majoritar, respectiv Fabrica de piese si subansamble auto, Fabrica de scule si matrite si Centrul general de comercializare automobile. Potrivit directorului exectiv al ARO, valoarea acestor obligatii este in jur de 40 milioane de dolari.Conform unui articol introdus la dezbaterea in plenul Camerei, sunt scutite la plata obligatiile restante ale ARO catre Ministerul Finantelor, datorate si neachitate la data transferului de proprietate asupra actiunilor, reprezentand creditul contractat de la Japan International Cooperation System, conform unor conventii semnate in 2000, respectiv 2001. De asemenea, se scutesc de la plata dobanzile si penalitatile de orice fel aferente obligatiilor restante, calculate pana la data scutirii acestora. In ceea ce priveste plata salariilor restante pe care societatea s-a obligat sa la achite in noua transe, doar sapte au fost virate. In prezent, la ARO mai lucreaza 1.086 de angajati, si alti 500 in cadrul filialelor.

In cazul Tractorul, la care trasferul de proprietate nu a fost perfectat nici pana acum de -noul proprietar– firma Landini – s-a stabilit ca, pentru achitarea sumelor cu titlu de plati compensatorii stipulate de contractul colectiv de munca valabil pentru perioada 2001-2004, cuvenite fostilor salariati disponibilizati in 2003, AVAS este autorizata sa acorde societatii un imprumut rambursabil. Imprumutul se acorda pe o perioada de cinci ani, cu un termen de garantie de 12 luni si o dobanda anuala de 5%. Tot pentru sporirea atractivitatii, de curand, la Tractorul s-a dispus si suspendarea oricarei masuri de executare silita inceputa impotriva societatii de catre creditorii bugetari si AVAS. Desi ieri am incercat sa obtinem mai multe detalii cu privire la situatia societatii in acest moment, oficialii de la Tractorul au fost de negasit, motivul invocat fiind: -Sunt in sedinta.- Nici reprezentantii Landini nu au fost de gasit, desi acestia anuntasera ca se vor pronunta -imediat ce Parlamentul va valida facilitatile promise de guvern-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.