Home Economic-Financiar Privatizarea utilitatilor publice s-ar putea amana

Privatizarea utilitatilor publice s-ar putea amana

DISTRIBUIŢI

Autoritatile romane ar putea solicita institutiilor financiare sa accepte modificarea calendarului de privatizare a societatilor din sectorul utilitatilor publice, in situatia in care ofertele de privatizare vor fi neconcludente sau insuficiente. Seful Departamentului de Politici Economice (DPE), Eugen Dijmarescu, a prezentat oficialilor Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, la sfarsitul saptamanii trecute, la Washington, stadiul procesului de privatizare a SNP Petrom si a celor doua unitati de distributie electrica, aratand ca exista riscul ca pentru unele dintre acestea sa fie depuse oferte de cumparare a actiunilor din partea unor institutii cu capital de stat.

-Am discutat cu cartile pe masa, aratand ca situatia economica actuala din Europa si America de Nord reliefeaza o preocupare mai mica pentru privatizare sau achizitii de societati privatizabile de catre corporatii ori concerne din tarile membre ale Uniunii Europene sau din Statele Unite si ca exista posibilitatea, ca si in cazul Bancii Comerciale Romane, sa apara oferte din partea unor institutii in care este prezent capital de stat-, a declarat Eugen Dijmarescu. Domnia sa a mai afirmat ca – in contextul in care institutiile financiare internationale sau Comisia Europeana ar spune sa nu vindem actiunile catre entitati cu capital de stat, dar tinand seama de faptul ca termenele stabilite in programul PSAL II convenit cu Banca Mondiala ar putea fi depasite – din cauza lipsei altor oferte – probabil va trebui sa reexaminam calendarul acestor privatizari-.

In timp ce seful DCE transmite mesaje clare privind demersurile care se fac la institutiile financiare internationale, pentru a decala termenele prevazute in programele de privatizare convenite, oficialii Ministerului Industriei si Resurselor o tin una si buna ca nu se pune problema unei amanari a acestor procese. Ba, mai mult, se arata chiar deranjati de afirmatiile si implicarea sefului DCE vizavi de privatizarea SNP. Astfel, dupa ce Dijmarescu a anuntat saptamana trecuta ca ar putea exista o modificare a calendarului de privatizare a SNP, responsabilii MIR au transmis un comunicat in care au precizat ca -singura autoritate cu atributii in privatizarea SNP Petrom este Ministerul Industriei si Resurselor, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie-. In acelasi timp, se arata in comunicatul MIR, -privatizarea SNP se afla strict in graficul stabilit cu consultantul pentru privatizare, consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Bank NV-. Desi in termeni retinuti, comunicatul ministerului nu ascunde -iritarea- responsabililor MIR vizavi de declaratiile dlui Dijmarescu.

Doi dintre cei mai importanati competitori in cursa pentru privatizarea distributiilor de energie electrica, respectiv compania italiana Enel si cea elena Public Power Corporation, au o participare majoritara de stat de 68% in cazul celei dintai si, respectiv, 84%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.