Home Economic-Financiar Privatizarea uzinei Tractorul – din nou in pericol

Privatizarea uzinei Tractorul – din nou in pericol

DISTRIBUIŢI

Privatizarea societatii Tractorul Brasov este din nou in pericol de a fi un esec, daca indienii de la Mahindra&Mahindra nu prezinta in fata sindicalistilor un plan concret de investitii. Practic, negocierile demarate inca de la inceputul anului pe marginea acordului social stagneaza de o buna bucata de vreme, pentru ca investitorul nu a mai dat nici un semn de viata de la ultima intalnire, care a avut loc la 12 ianuarie. Potrivit liderului de sindicat de pe paltforma brasoveana, Gheorghe Apostu, in cadrul intalnirilor avute cu reprezentantii companiei Mahindra&Mahindra au fost solicitate detalii cu privire la planul de investitii pe care acestia vor sa il angajeze prin contract. -I-am intrebat in repetate randuri ce au de gand sa faca in uzina, ce sume vor sa investeasca, pe ce amplasamente, insa, in afara de generalitati, nu ni s-a spus nimic concret. Daca nu ne spun nimic plauzibil, care sa duca la revigorarea activitatii, nu vom mai negocia nici un acord social, ceea ce inseamna ca privatizarea poate fi pusa in pericol-, a subliniat Apostu.

In plus, indienii au venit cu propunerea ca pana la parafarea actelor privind transferul dreptului de proprietate sa aiba dreptul de a lua decizii in numele societatii Tractorul, ceea ce, in opinia reprezentantilor sindicali, este de neconceput. -Este o practica de pirati, cu care Blocul National Sindical nu va fi de acord, atata timp cat Mahindra nu trece de la vorbe la fapte si nu va face demersuri clare pentru cumpararea uzinei-, a declarat Matei Bratianu, liderul Blocului National Sindical, intr-o conferinta de presa.

Miza – un teren de 130 hectare

O alta nemultumire iscata in randurile celor ramasi pe platforma brasoveana dupa disponibilizarea a circa 1.000 de angajati se refera la terenul pe care este amplasata uzina. In opinia sindicalistilor, ar fi de dorit ca vanzarea uzinei Tractorul sa se faca separat de vanzarea terenului pe care este situata societatea. Apostu sustine ca este vorba de 130 hectare de pamant care ar putea fi vandute, iar cu banii astfel obtinuti sa fie achitate datoriile societatii si sa se faca investitii in tehnologie. -Pentru a nu deveni o afacere imobiliara pentru cei care cumpara aceasta societate la pachet cu terenul, cea mai buna solutie ar fi vanzarea separata-, a precizat Apostu, adaugand ca in conditiile in care numarul de personal a fost redus, nici suprafetele necesare derularii activitatii nu mai sunt asa de intinse. In acest sens, Blocul National Sindical va solicita Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si guvernului luarea in calcul a acestei masuri. Potrivit lui Apostu, suprafetele libere din cadrul uzinei Tractorul sunt estimate la circa 100 milioane de dolari.

AVAS apara locurile de munca

Ca reactie la criticile aduse de sindicalisti, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat, pentru Mediafax, ca institutia pe care o conduce va urmari in cadrul negocierilor pentru privatizarea Tractorul sa fie pastrat un numar cat mai mare de locuri de munca, dupa vanzarea companiei. Potrivit unei ordonante de urgente, de la Tractorul vor pleca maximum 1.455 de salariati, ale caror plati compensatorii vor fi suportate de catre bugetul de stat. In ceea ce priveste clauzele contractuale, Orasanu a precizat ca acestea vor include si referiri cu privire la investitiile asumate de cumparator pentru programul de conformitate de mediu. Potrivit oficialului AVAS, pana la finalizarea tranzactiei mai sunt de parcurs patru etape, inclusiv perfectarea unor clauze contractuale.

In prezent, AVAS asteapta avizul Consiliului Concurentei si al Comisiei Europene privind problema ajutorului de stat. Se pare ca inca se poarta discutii la Bruxelles privind modalitatea in care sa fie recunoscute facilitatile, avandu-se in vedere si varianta ca acestea sa fie acoperite de catre cumparator prin investitii in societate. Investitorul a formulat o serie de conditii pentru a cumpara uzina brasoveana, care a acumulat datorii de ordinul miilor de miliarde de lei vechi. Potrivit lui Apostu, un deputat independent va prezenta saptamana viitoare, in Comisia de agricultura, un proiect pentru mentinerea programului de subventionare a achizitionarii utilajelor agricole pana la implementarea Programului Fermierul.

Patru incercari esuate

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului negociaza, inca din luna octombrie a anului trecut, privatizarea uzinei brasovene de tractoare, prin preluarea acesteia de catre concernul indian Mahindra&Mahindra. Negocierile pentru privatizarea Tractorul, firma scoasa la vanzare de patru ori in ultimii cinci ani, au inceput in septembrie 2005, dupa ce AVAS a decis ca oferta Mahindra&Mahindra pentru pachetul de actiuni reprezentand 80,17% din capitalul social al Tractorul a fost superioara celei depuse de societatea romaneasca MYO-O. Mahindra&Mahindra are o gama larga de activitati si produce atat tractoare, cat si automobile, urmand sa realizeze in India, in parteneriat cu grupul Renault, modelul Logan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.