Privatizarea sectorului energetic va determina aparitia unui pret al energiei electrice, care chiar daca va fi mai mare, va acoperi costurile de productie, transport, distributie si furnizare, a declarat dl Ion Lungu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in cadrul conferintei -Privatizarea sistemului energetic-, organizata de -Piata Financiara-. Dl Lungu a precizat ca, din experienta tarilor vecine in care s-a realizat deja privatizarea sectorului de distributie a energiei, preturile la consumatorul final au crescut dupa finalizarea acestui proces, calitatea serviciilor s-a imbunatatit si, cel mai important, a crescut rata de incasare. -In Moldova, dupa privatizare, pretul energiei electrice a crescut, ajungand sa acopere costurile, calitatea serviciilor s-a imbunatatit, iar rata de colectare a crescut spectaculos. De asemenea, in Ungaria, privatizarea a condus la o crestere cu 45% a pretului energiei electrice in euro pe un orizont de sase-opt ani, majorarea in primii doi ani fiind de 30%-, a explicat dl Lungu. Presedintele ANRE a aratat ca divizarea Electrica in opt societati de distributie la nivelul intregii tari va determina diferentierea costurilor de distributie pe zone si, implicit, a tarifelor de distributie. Tocmai din acest motiv, se are in vedere introducerea unor reglementari care sa conduca la un tarif unic, pe tara, pentru fiecare categorie de consumatori. -Vom introduce un mecanism, astfel incat tarifele la consumatorii finali sa aiba aceeasi valoare la nivelul intregii tari-, a precizat dl Lungu.
In structura pretului energiei electrice la consumatorul final, in 2001, sectorul de producere a avut o pondere de 60,7%, serviciul de transport – de 5,6%, distributia incluzand si pierderile pe retea de 18,2%, serviciul de furnizare, de 4%, iar taxa de dezvoltare, de 7,6%. Piata de energie electrica din Romania este liberalizata in proportie de 33%, dar gradul real de deschidere – cantitatile de energie ce sunt furnizate in baza contractelor bilaterale – este de 12,7%. Din acest procent real de liberalizare, circa 7% e asigurat de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica.
Singurii investitori acceptati: marile companii de profil
-In sectorul energiei electrice nu ne putem permite experiente de privatizari nereusite, avand in vedere impactul direct asupra populatiei. Tocmai din acest motiv, insistam pe realizarea unor parteneriate cu marile firme-, a declarat ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. Domnia-sa a precizat ca se are in vedere, in procesul de privatizare a sectorului energetic, colaborarea cu bancile din Romania, dar ca in mod special se doreste atragerea unor investitori privati mari cu experienta in domeniu. -Intentionam sa colaboram cu sistemul bancar, dar acesta trebuie sa participe la privatizare alaturi de investitori de renume pe plan international-, a declarat ministrul industriei.
Privatizarea in sectorul energetic va debuta cu doua dintre societatile de distributie a energiei electrice, Banat si Dobrogea, pentru care se preconizeaza finalizarea acestui proces pana la sfarsitul acestui an. Dan Ioan Popescu a precizat ca in principal se doreste atragerea de capital atat in sectorul de producere, cat si cel de distributie. -Nu sunt convins ca procesul de vanzare a actiunilor inseamna neaparat o privatizare de succes. Sunt adeptul atragerii de capital in aceste sectoare ce au nevoie de investitii masive-, a afirmat ministrul industriei. Programul de guvernare pe perioada 2001-2004 prevede, pe langa restructurarea Electrica, si constituirea a opt societati de distributie, precum si privatizarea a doua societati de producere si respectiv doua de distributie pe an. Directorul general al Electrica, dl Silviu Lucian Boghiu, a declarat ca in cadrul procesului de reforma al Electrica s-a urmarit separarea activitatilor de servicii energetice, in ideea -restrangerii la minimum a zonei de monopol natural si promovarii cresterii gradului de liberalizare a pietei de electricitate si cresterii concurentei ca modalitate de reducere a costurilor si preturilor-.
Statul nu mai poate da subventii
Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Ziad Alahdad, a evidentiat faptul ca Guvernul nu mai poate sustine cu fonduri investitiile ce se impun pentru eficientizarea sectorului energetic, astfel ca inceperea privatizarii este o necesitate pentru atragerea de capital. El a mai afirmat ca investitiile in acest sector vor veni daca Executivul va fi consecvent in aplicarea procesului de restructurare si de ajustare continua a preturilor. In acelasi timp, domnia-sa a spus ca la nivel global a inceput sa scada interesul investitorilor privati pentru proiecte de energie si a sfatuit autoritatile romane sa utilizeze creditele de la banci precum Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii pentru incheierea de parteneriate de tip public-privat care privesc unitatile de producere a energiei.
Banca Mondiala sustine subventionarea populatiei sarace
Banca Mondiala nu se opune acordarii de subventii populatiei pentru compensarea cresterii tarifelor la utilitatile publice, dar ajutoarele trebuie sa fie directionate in mod transparent catre consumatorii vizati, iar Guvernul sa isi permita sa acorde aceste subventii, a declarat seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Ziad Alahdad. -Reforma sectorului energetic este vitala si trebuie accelerata, dar acest proces nu poate fi facut fara sa se tina seama de populatia saraca-, a afirmat Alahdad. Oficialul Bancii Mondiale considera ca aprobarea unor initiative precum scutirea de TVA a tarifelor la energie sau subventiile incrucisate ar determina distorsionarea mecanismelor de piata.
La randul sau, Dan Ioan Popescu a anuntat ca se analizeaza un program social care sa compenseze ajustarile trimestriale ale tarifelor la energia electrica si gaze naturale.