In conformitate cu Programul national de prevenire a coruptiei si a Planului national de actiune impotriva coruptiei, in primele luni din acest an Corpul de control al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) a controlat 134 de entitati din subordine, depistand grave abuzuri. Recent, MAAP a comunicat ca a transmis dosarele de verificare catre Parchetul CSJ si Ministerul de Interne pentru continuarea cercetarilor si sanctionarea faptelor de coruptie constatate. La randul sau, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a comunicat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca impreuna cu alte institutii abilitate (Corpul de control al primului-ministru, MI, MFP, Comisia de privatizare a Senatului) a intreprins mai multe controale la diverse societati, in scopul depistarii ilegalitatilor savarsite in privatizare. Dezmeticite dupa seria de articolele din mass-media, referitoare la afacerile derulate de Ioan Niculae, autoritatile au divulgat ca doua dintre firmele aflate in ograda acestuia fac obiectul unor sesizari transmise Politiei.
MAAP a anuntat ca a inaintat IGP un dosar privind Azal SA Alexandria (Teleorman), dupa ce echipa de control a ministerului a depistat grave nereguli privind privatizarea. Conform MAAP, actiunile Azal s-au vandut la un pret inferior celui de oferta, propus de minister. Nota MAAP sustine ca desi oferta Interagro-PAS Agroind Alexandria a fost dezavantajoasa pentru vanzator, totusi Comitetul de coordonare a privatizarii a aprobat varianta vanzarii unei actiuni cu numai 15.000 de lei, in conditiile in care pretul propus de minister era de 25.750 de lei. Astfel, Azal a fost preluata de Interagro cu o suma de 1,7 ori mai mica decat valoarea de oferta propusa, statul fiind pagubit cu peste sase miliarde de lei, deoarece pretul pachetului de actiuni Azal propus de MAA a fost de 15,84 mld. lei, dar a fost vandut cu 9,22 mld. lei. De subliniat ca MAAP a efectuat controlul la Azal ca urmare a sesizarii IGP, institutie careia i-a fost transmisa (adresa 54092/16.04.2002) Nota de control aprobata de coducerea ministerului.
De cealalta parte, APAPS a dezvaluit, la sfarsitul saptamanii trecute, ca printre cele 33 de sesizari transmise catre MI, una se refera la Sofert Bacau, firma din ograda Interagro. Fara a divulga continutul adresei respective, APAPS a aratat doar ca exista entitati privatizate la valori mici, ca au fost acceptati cumparatori rau-platnici, ca s-au facut majorari de capital social cu aporturi in natura subevaluate care au diminuat participarea statului sau ca nu au fost efectuate investitii din surse proprii ale investitorilor, ci din cele ale firmelor cumparate
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane