Lukoil a anunţat începerea procedurilor de repornire a instalaţiilor tehnologice, după ce sechestrul instituit pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii a fost ridicat.
Rafinăria Petrotel Lukoil anunţă, marţi, începerea procedurilor de pregătire pentru repornirea instalaţiilor tehnologice, a căror oprire începuse vineri, în urma unor percheziţii ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, procurorii au audiat, luni, mai multe persoane, iar ulterior măsurile asiguratorii, respectiv sechestrul instituit pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii, au fost ridicate.
„În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe langă Curtea de Apel Ploiești, desfășurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale societății) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare Rafinăria PETROTEL-LUKOIL începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a Instalațiilor tehnologice”, se arată în comunicat.
Rafinăria Lukoil din Ploieşti a început, vineri, procedura de oprire a tuturor instalaţiilor tehnologice, în notificarea transmisă Gărzii de Mediu Prahova arătând că este vorba despre o acţiune ‘neplanificată’.
O echipă complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.