Termoelectrica va obtine, in aceasta iarna, fonduri de circa 15 milioane de dolari, in baza unor contracte de export de energie. Producatorul roman de energie a participat la o licitatie de export de energie in Serbia, unde a castigat un pachet reprezentand o treime din cererea de 200 MW, restul cantitatii urmand a fi furnizat de Bulgaria. Contractul a fost incheiat pentru o perioada de sase luni, iar derularea acestuia a inceput la 1 noiembrie.
Asociere cu Hidroelectrica
O alta zona unde Termoelectrica a exportat pe perioade spot (5 sau 10 zile) este Muntenegru. Societatea a fost nevoita sa se reorienteze catre aceste piete de export mai mici, dupa ce a pierdut, in fata unui alt producator roman de energie, societatea Hidroelectrica, un contract important de export de energie in Grecia. In conditiile in care cei doi producatori romani s-au prezentat separat la licitatia de export de energie pe piata Greciei, era evident ca sansele societatii Termoelectrica (al carei pret de vanzare a energiei la export variaza in jurul valorii de 30 USD/MWh) sunt aproape nule in fata Hidroelectrica, al carei pret de producere a energiei la unitatea de unde se va realiza exportul, Portile de Fier, este de 5 USD/MWh. Evident, in aceste conditii, singura posibilitate ca Termoelectrica sa poata participa la acest contract de export de energie era asocierea cu Hidroelectrica si realizarea unui cos comun la un pret competitiv. Pentru Hidroelectrica, contractul de export in Grecia a reprezentat o adevarata afacere, avand in vedere ca pretul de vanzare depaseste 20 USD/MWh. Marele atuu al contractelor de export de energie este asigurarea lichiditatilor in valuta si, mai mult, asa cum se uziteaza, plata in avans a unei cantitati din energia contractata. Or, in conditiile in care cea mai mare problema a Termoelectrica este asigurarea lichiditatilor, participarea la un astfel de contract de export de energie, de anvergura, ar fi constituit un adevarat balon de oxigen pentru societate. Iarna trecuta, Termoelectrica a inregistrat un record de capacitate exportata, 850 MW in banda, in baza a trei contracte in Grecia, Serbia si Muntenegru. Valoarea contractelor de export de energie ale Termoelectrica, in iarna 2000-2001, a fost de 18 milioane de dolari.
Nivel slab al incasarilor
Principala problema a Termoelectrica este nivelul slab al incasarilor, in conditiile in care valoarea importurilor de combustibili in aceasta iarna este estimata la circa 550 milioane de dolari. Atat ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, cat si reprezentantii Termoelectrica au atras atentia asupra necesitatii achitarii la timp, de catre consumatori, a facturilor de energie electrica si termica, pentru a nu aparea disfunctionalitati in asigurarea resurselor energetice. Ministrul industriei a explicat ca, desi stocurile de combustibili din aceasta iarna sunt suficiente, acest lucru nu este indeajuns pentru trecerea anotimpului rece, cu atat mai mult, cu cat aceste cantitati inmagazinate nu sunt folosite decat in cazuri de stricta necesitate. Ceea ce inseamna ca Termoelectrica trebuie sa dispuna de suficiente lichiditati pentru a-si asigura importul de combustibili, ce reprezinta jumatate din consumul de resurse energetice ale producatorului de energie in perioada rece.
Nod de legatura al sistemelor energetice
In aceasta situatie, contractele de export de energie sunt adevarate mine de aur pentru producatorul de energie care este platit in avans, in valuta. Interconectarea tarii noastre la sistemul energetic al tarilor vest-europene UCTE ar trebui sa conduca la cresterea oportunitatilor de export ale tarii noastre. Practic, o data cu interconectarea la UCTE si cu realizarea conexiunii spre est, prin statia -back to back- de la Issacea, tara noastra va deveni nodul de legatura al sistemelor energetic estic cu cel din vestul Europei. Conectarea sistemului energetic romanesc la cel vest-european s-ar putea sa nu reprezinte o afacere pentru principalul producator de energie electrica si termica, daca acesta nu va fi pregatit sa faca fata concurentei.
-Daca nu reusim sa ne reducem costurile, vom fi sub presiunea preturilor scazute ale energiei din Ucraina si Rusia, precum si a celei din vestul Europei-, ne-a declarat dl Ioan Ungureanu, director general al Termoelectrica. Practic, producatorul roman de energie va trebui sa faca fata presiunii exercitate de Rusia si Ucraina, tari cu potential de export de energie ridicat, care au avantajul detinerii celor mai mari rezerve energetice din Europa. Or, avand in vedere ca atat Rusia, cat si Ucraina sunt doua piete avide de valuta, este evident ca vor exporta energie la preturi scazute. Din partea vestica se va manifesta presiunea tehnologiilor noi, care asigura randamente mult superioare la aceleasi consumuri de combustibili. -Tarile vestice vor putea exporta energie la preturi mai mici ca ale Termoelectrica, deoarece dispun de tehnologie de ultima ora-, a precizat dl Ungureanu. Conectarea tarii noastre la sistemul energetic vest-european trebuie sa gaseasca societatea Termoelectrica intr-o situatie de eficienta economica. Ceea ce inseamna ca, pana la acel moment, productorul de energie trebuie sa finalizeze programul de reorganizare, pastrand numai unitatile energetice ce pot produce in conditii de rentabilitate.