Home Economic-Financiar Produsele romanesti vor circula liber in Europa, purtand marca CE

Produsele romanesti vor circula liber in Europa, purtand marca CE

DISTRIBUIŢI

Incepand de anul viitor, produsele romanesti vor putea purta marcajul CE, in acest fel fiind certificate sa circule liber pe piata unica europeana, ne-a declarat Mihai Berinde, secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor (MIR). In plan economic, acest lucru inseamna ca se elimina costurile actuale ocazionate de omologarea produselor romanesti pe pietele externe si, in consecinta, va creste competitivitatea comerciala a acestor produse, a explicat dl Berinde.

Romania a deschis saptamana trecuta la Bruxelles cinci capitole de negociere cu Uniunea Europeana, MIR fiind integrator pentru doua dintre acestea, respectiv libera circulatie a marfurilor si cel al energiei. Deschiderea negocierilor cu UE la capitolul liberei circulatii a marfurilor a presupus, pe langa adoptarea directivelor comunitare ca atare, realizarea si promovarea unei legi fundamentale, a precizat oficialul MIR. Este vorba de Legea privind evaluarea conformitatii produselor (ce va intra in vigoare incepand cu data de 8.05.2002), in virtutea careia MIR a devenit coordonator national in domeniul infrastructurii calitatii produselor.

Industriile vor coordona infrastructura in domeniul calitatii produselor

Mai clar, MIR va fi interfata la nivel guvernamental cu UE, avand in vedere ca una dintre solicitarile UE a fost de a exista o singura entitate care sa coordoneze la nivel national intreaga infrastructura in domeniul calitatii produselor. Pe al doilea nivel, in crearea cadrului institutional in concordanta cu exigentele comunitare, se afla organismele neguvernamentale de tipul Asociatiei de Acreditare din Romania (RENAR), Asociatiei de Standardizare din Romania (ASRO). Pentru cele doua organizatii, precum si pentru Biroul Roman de Metrologie au fost promovate acte normative privind reorganizarea acestora, in asa fel incat sa fie adaptate cerintelor europene. Aceste asociatii vor avea atributii in acreditarea altor institutii romanesti care se vor ocupa de supravegherea pietei si certificarea produselor romanesti. RENAR este organizatia ce se va ocupa de acreditarea institutiilor private sau de stat ce vor supraveghea piata, ca de exemplu ISCIR, iar ASRO este institutia abilitata sa elaboreze standardele de calitate a produselor.

-Intentiile noastre sunt ca in trimestrul patru 2002, pe baza rezultatelor vizand adoptarea directivelor comunitare, sa incepem discutiile cu Comisia Europeana pentru incheierea in plan bilateral a Protocolului de Evaluarea Conformitatii Produselor. Dupa intrarea in vigoare a acestui protocol, practic, institutiile romanesti abilitate cu certificarea produselor vor putea aplica marcajul CE pe produsele autohtone, care din acel moment vor putea circula liber pe piata europeana-, a precizat secretarul de stat in MIR. In domeniul infrastructurii calitatii, Romania beneficiaza de un proiect de twining in baza caruia a obtinut atat dotarea necesara, cat si asistenta expertilor din tarile membre pentru asigurarea conditiilor de functionare normala a elementelor mentionate in Legea evaluarii conformitatii. Un alt element care, in opinia dlui Berinde, a constituit o premisa favorabila pentru deschiderea negocierilor se refera la adoptarea in practica romaneasca a standardelor europene armonizate aferente directivelor preluate. -MIR a reusit in 2001 sa adopte circa 400 de asemenea standarde, iar in 2002 ne propunem sa mentinem acest ritm de preluare-, a aratat dl Mihai Berinde.

Un interviu cu secretarul de stat in MIR Mihai Berinde veti putea citi in editia de maine a ziarului nostru.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.