Home Economic-Financiar Profitul bancilor va creste substantial in urmatorii doi ani

Profitul bancilor va creste substantial in urmatorii doi ani

DISTRIBUIŢI

Pietele slab dezvoltate din fostele tari comuniste au insemnat o mina de aur pentru bancile care nu se numarau, acum cativa ani, in randul marilor puteri din domeniu, iar tendinta de dezvoltare rapida a acestei regiuni le-a adus profituri gigantice. In acest context, profitabilitatea sistemului bancar din Romania va creste in medie cu 11% pe an pana in 2008, estimeaza studiul -Sistemul Bancar in Europa Centrala si de Est si rolul jucatorilor internationali-, realizat de grupul UniCredit. Potrivit analistului Debora Revoltella, aceasta perspectiva se datoreaza faptului ca dezvoltarea pietei bancare din Romania a luat startul mai tarziu decat in restul tarilor europene, astfel ca potentialul de crestere a pietei si a profitului net este apreciat ca fiind imbucurator.


In acelasi timp, indicatorul privind majorarea profitabilitatii bancare in Romania are valoare medie la nivel central si est-european, situandu-se pe locul cinci in relatie cu cele noua tari din regiune in care s-a efectuat studiul. Lider din aceasta pespectiva este Rusia, unde profitul anual pana in 2008 se asteapta a fi de 21%, intrucat piata bancara ruseasca este momentan destul de fragmentata, cu 1.205 unitati bancare si doar 9% cota de piata a celor cu capital strain, astfel ca se asteapta in aceasta tara o dezvoltare bancara remarcabila in viitorul apropiat. Media anuala a profitabilitatii in intreaga regiune se situeaza in jurul valorii de 15%, intrucat Cehia si Ungaria, care au cunoscut deja o dezvoltare majora in ultimii ani, sunt cotate cu un procent scazut al profitului net anual.

Scade elanul

Mihaela Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania, considera ca sectorul de creditare va avea o tendinta ascendenta si in urmatorii ani, insa nu atat de pregnanta ca pana acum. -In intervalul 2000-2005, media anuala de crestere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce, pe sectorul corporate, a fost de 39%, dar s-a pornit de la o baza extrem de redusa. In 2005-2008, imprumuturile pe partea de retail vor avea o medie anuala de crestere de 37%, iar cele pentru companii, de 18%-, a precizat Popescu. De asemenea, ea a atras atentia ca pe aceeasi linie usor ascendenta se situeaza si volumul depozitelor, care va avea o dinamica mai moderata in perioada 2006-2008, cu o medie anuala de 18 procente pentru populatie si 15 pentru companii, in conditiile in care evolutia din anii precedenti a fost de 33, respectiv 40 de procente. Studiul prevede ca romanii vor pastra acelasi raport creditare-economisire: daca in anul 2005, creditele reprezentau 22% din PIB, iar depozitele 28 la suta, pana in 2008 se estimeaza majorarea procentelor la 31, respectiv 32, observandu-se o crestere mai accentuata a gradului de indatorare decat a celui de economisire.

Dezechilibre pe piata

Specialistii in sondarea pietei bancare considera ca majorarea veniturilor, a gradului de intermediere bancara si a dobanzilor reale va stimula piata depozitelor bancare, insa va fi partial contracarata de aparitia pe piata a produselor alternative de economisire.

Potrivit presedintelui UniCredit Romania, Rasvan Radu, reducerea dobanzilor la credite va depinde de scaderea volumului de rezerve minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie, in timp ce dobanzile la depozite nu vor avea o variatie semnificativa in urmatoarea perioada, fiind corelata cu evolutia inflatiei.

Totodata, Radu considera ca restrictiile la creditare impuse de banca centrala vor genera dezechilibre pe piata, intrucat vor aparea din ce in ce mai multe societati specializate in acordarea de credite ipotecare si in leasing, care ar putea sa nu se supuna acelorasi reglementari ca si bancile comerciale. -Aceste institutii ar putea oferi dobanzi mai bune, ar putea fi mai permisive in ceea ce priveste evaluarea riscului-, a precizat Radu, adaugand ca acest tip de societati vor intra din ce in ce mai mult pe segmentul bancar, in detrimentul cotei de piata a bancilor.

Granzii din regiune

46% din activele regiunii studiate sunt detinute de banci cu capital strain, incluzand Rusia si Turcia, unde sunt preponderente bancile de stat. Cu active bancare in valoare de peste 1.000 miliarde de euro, adica 66% din PIB (spre deosebire de 264% din PIB, cat se inregistreaza in zona monedei euro), regiunea central si est-europeana a atras nume sonore de pe piata bancara mondiala in randul primilor cinci investitori: UniCredit Group, Erste Bank, KBC Belgia, Raiffeisen si Societe Generale. In Romania, sistemul bancar este privatizat in proportie de 88%, iar cota de piata cea mai mare o detine BCR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.