Home Economic-Financiar Prognoza de creștere economică în 2012 mizează pe o producție la fel...

Prognoza de creștere economică în 2012 mizează pe o producție la fel de bună în agricultură

DISTRIBUIŢI

Prognoza de creștere economică de anul viitor, de 1,8 – 2,3%, ia în calcul un volum al producției din agricultură similar celui înregistrat în acest an, dar se bazează pe creșteri ale activității din industrie, construcții și servicii, arată datele Comisiei Naționale a Prognozei (CNP).
România a înregistrat în 2011 cea mai bună producție agricolă din ultimii ani, ceea ce a condus în trimestrul trei la o creștere PIB peste așteptări, de 4,4%.
Președintele CNP, Ion Ghizdeanu, spune că deși nu s-a așteptat la o evoluție atât de spectaculoasă a PIB, care presu­pune un avans al agriculturii cu 25%, estimările pentru 2012 nu se vor modifica.
„Noi am estimat că agricul­tura va avea o producție similară în 2012. Producția vegetală va fi sub cea de acest an, dar producția animală va fi peste, pentru că este subsec­ventă“, a explicat Ghizdeanu.
În prognoza de toamnă, Comisia Națională de Prognoză a indicat același interval de creștere economică anunțat de FMI, respectiv 1,8-2,3%, și a stabilit ca punct central un avans PIB de 2,1%, nivel care coincide cu cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene.

Pariu pe construcții

Pentru anul viitor, producția din sectorul agricol rămâne la același nivel, în timp ce construcțiile vor înregistra cea mai mare creștere, de 4%. Industria va avea un avans de 2,8%, în timp ce serviciile vor aduce urca cu 1,4%.
Autoritățile mizează anul viitor pe revenirea consumului, pentru care așteaptă o majorare de 1,8%, dar și pe formarea brută de capital fix (investiții), în urcare cu 3,9%. La același capitol, cheltuiala cu consumul final al populație este prevăzut să crească cu 1,9%, iar ca subcategorie consumul pe ser­vicii va avea cel mai mare avans, de 2%.
Exporturile sunt estimate să scadă cu 0,3%, fiind singurul sector care va avea un impact negativ în PIB anul viitor.
În sectorul industriei, creșterea activității este determinată de o producție mai mare în furnizarea de energie electrică și termică, dar și în industria prelucrătoare.
Extracția minereurilor metalifere și a cărbunelui sunt așteptate să crească, dar într-un ritm de două ori mai redus decât în acest an.
În sectorul construcțiilor, lucrările noi își vor relua creș­terea după trei ani consecutivi de scădere, iar lucrările de reparații capitale vor crește cu 11,5%, într-un ritm puțin mai accelerat decât în acest an.
Comisia Națională de Prognoză anticipează pentru anul viitor un curs mediu de schimb de 4,26 lei/euro, față de un nivel estimat de 4,24 lei/euro pentru acest an. Totodată, creșterea anuală a prețurilor de consum este așteptată să se tempereze, de la 3,8% în acest an la 3,5% anul viitor.

Dan Marin

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.