Anuntat cu surle si trambite de oficialii PDSR, mult-mediatizatul program guvernamental de constructie de locuinte se dovedeste – la numai sase luni de la lansare – o simpla actiune propagandista. In pofida declaratiilor populiste facute in numeroase randuri de ministrul Miron Mitrea, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) nu dispune nici pe departe de sumele imense de bani necesare acestor lucrari costisitoare. Intregul program, care prevede constructia a peste 8.000 de apartamente de stat, ce urmeaza sa fie inchiriate tinerilor, precum si a 974 de apartamente si 1.882 de case, realizabile in sistemul de credit ipotecar, se bazeaza pe cateva ipotetice credite externe, in valoare de peste 400 milioane de dolari. La aceasta ora, nici un contract de imprumut nu a fost semnat si nu exista premisele perfectarii creditelor in perioada urmatoare.
Mai mult, surse autorizate ne-au declarat ca negocierile dintre ANL si Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene din Paris, in vederea obtinerii unui imprumut in valoare de 100 milioane de dolari, au esuat lamentabil. Banii urmau sa fie folositi pentru constructia a circa 12.000 de apartamente sociale, destinate tinerilor, iar prima transa a creditului ar fi trebuit sa fie eliberata in aceasta luna.
Singurele fonduri palpabile de care dispune Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) sunt 500 miliarde de lei (16,5 milioane dolari), reprezentand alocatia bugetara a institutiei pe anul in curs. Daca facem abstractie de faptul ca subventia este destinata si altor cheltuieli, deloc putine, aceasta suma nu ajunge nici pentru terminarea catorva blocuri.
Un miliard apartamentul
Chiar daca prin conturile ANL bate vantul, ministrul Miron Mitrea colinda tara in lung si-n lat, taind panglici tricolore la noile santiere de locuinte deschise degeaba, doar pentru a corecta imaginea unui ministru plimbaret. Oamenii, care si-au pierdut de mult speranta de a avea un acoperis deasupra capului, privesc cu ochii plini de incredere alaiul ministerial, din care nu lipsesc niciodata fruntasii locali pedeseristi si -cei mai de afaceri- oameni ai locului, care impartasesc aceleasi idealuri politice. Din acest punct de vedere, campania si-a atins, in mare, scopul, reusind sa poleiasca pentru moment mult dorita imagine a unui partid -plin- de grija parinteasca pentru popor.
Esecul programului PDSR de constructie a locuintelor se manifesta si in alt plan. Casele construite de ANL in sistem de credit ipotecar se dovedesc mult prea scumpe pentru buzunarele subtiri ale romanilor. Pretul unui apartament cu trei camere se apropie de un miliard de lei, iar oamenii nu-si pot permite o astfel de investitie, nici daca ratele catre banci ar fi platite in zece ani. De altfel, dobanzile aferente creditului ingroasa substantial valoarea ratelor lunare. Putini romani isi pot permite sa plateasca – pe langa cheltuielile obisnuite – si o rata lunara de 10-15 milioane de lei catre ANL.
Din acest motiv, Primaria Minicipiului Adjud a renuntat la constructia de locuinte prin ANL. Primarul Constantin Armencea a declarat ca acestea sunt prea scumpe, iar locuitorii orasului nu si le pot permite. -Am renuntat la proiect, chiar daca dispuneam de un teren de 3,2 hectare unde putea fi amenajat noul cartier. Documentatia este deja intocmita, dar am renuntat din cauza costului foarte mare-, a precizat primarul. Edilul spera insa in realizarea unui alt proiect, care prevede construirea a 76 de locuinte sociale, pe banii statului, si pentru care a primit pana in prezent 1,7 miliarde de lei.
Tapi ispasitori
Dorind sa mai traga de timp, cu atat mai mult cu cat se afla in focul negocierilor cu FMI si Banca Mondiala, Guvernul a gasit un tap ispasitor, care a -preluat- intreaga vina pentru tergiversarea programului de locuinte. Este vorba despre Ordonanta de urgenta privind achizitiile publice, adoptata recent de Cabinetul Nastase, la cererea Uniunii Europene, dupa lungi tergiversari. Textul ordonantei prevede prelungirea termenului de desfasurare a licitatiilor pentru bunuri si servicii de la 45 la 120 de zile. Atat ministrul Mitrea, cat si seful ANL, Dorin Stefanescu, afirma ca aceasta prelungire compromite inceperea lucrarilor de constructie a locuintelor in acest an, dat fiind ca dupa trecerea perioadei respective vine iarna. Aceasta gaselnita – pusa -discret- in carca UE – este menita, de fapt, sa arunce praf in ochii opiniei publice, si mai ales a celor inscrisi pe liste lungi pentru a primi o locuinta. In fapt, lucrurile sunt mult mai simple: Guvernul nu are nici un ban pentru constructia de case, dar in goana disperata dupa imagine s-a angajat sa faca mult mai mult decat il tine cureaua.
Maestru in a intocmi strategii fara acoperire in bani, ministrul Miron Mitrea pregateste, dupa spusele sale, un proiect de modificare a normativului privind achizitiile publice, prin care sa se revina la termenul initial de 45 de zile pentru desfasurarea licitatiilor. Dorin Stefanescu spune ca noua ordonanta va prevedea o pasuire de un an pentru aplicarea Legii achizitiilor publice. Este greu de crezut ca acest lucru se va intampla cu adevarat, intrucat ar dovedi o mare inconsecventa din partea unui guvern care a criticat schimbarile legislative din ultimii patru ani. Cu atat mai mult cu cat prima grija a Cabinetului Nastase in prima zi dupa preluarea puterii a fost aceea de a suspenda aplicarea Legii achizitiilor publice, pe care ministrul Serban Mihailescu a catalogat-o la acea vreme ca fiind -mult prea stufoasa- si -in masura sa impiedice orice unitate de stat sa faca achizitii-.