Home Economic-Financiar Programul „Prima casă”, pe ultima sută de metri

Programul „Prima casă”, pe ultima sută de metri

DISTRIBUIŢI

“Prima casă” a intrat în ultima etapa și cea mai importantă – cea a stabilirii normelor metodologice. Premierul Emil Boc a anunțat că programul va fi operațional începând cu 20 iunie, până atunci urmând să fie elaborate toate criteriile de acordare a acestui ajutor al statului pentru achiziționarea primei locuințe. Astfel, autoritățile mai au la dispoziție 12 zile pentru a negocia cu băncile ultimele detalii legate de nivelul dobânzilor și al comisioanelor. Detalii de care, așa cum spunea economistul șef al BNR, Valentin Lazea, depinde succesul sau eșecul programului.

Posibilii beneficiari ai programului “Prima casă” așteaptă aprobarea normele metodologice, care vor cuprinde toate criteriile de acordare a acestui ajutor al statului pentru achiziționarea primei locuințe. Până atunci, Guvernul a anunțat că a completat cadrul normativ cu privire la program, procedurile fiind urgentate și simplificate.
Executivul a hotărât că băncile vor institui și reînnoi, în favoarea statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare a locuințelor contractate prin “Prima Casă”, cu interdicție de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.
Creanțele rezultate din garanțiile acordate și plătite instituțiilor de credit în cadrul programului “Prima Casă” vor fi considerate creanțe bugetare a căror recuperare prin executare silită se efectuează de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar bunul care face obiectul contractului de garanție, în cadrul procedurii de executare silită, va fi valorificat tot de către organele ANAF, se precizează în ordonanța de urgență privind unele măsuri în vederea implementării acestui program, aprobată de Guvern.
Sumele astfel încasate vor reprezenta venituri ale bugetului de stat. Contractele prin care Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii acordă garanții constituie titluri executorii. În titlul executoriu, suma de plată va fi înscrisă în moneda națională.
Conform actului normativ, beneficiarii programului “Prima Casă” sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a ordonanței, adică pe 4 iunie, data publicării OUG în Monitorul Oficial, nu dețin în comun sau individual, împreună cu soții lor sau cu alte persoane, în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, și nici nu au în derulare un credit ipotecar.
Prin derogare de la prevederile OU 64/2007 privind datoria publică, Ministerul Finanțelor este autorizat să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuințe în cadrul programului “Prima Casă”.
Între Ministerul Finanțelor și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii se încheie o convenție prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în derularea programului.
Dispozițiile referitoare la executarea silită a unui ansamblu de bunuri, cuprinse în Ordonanța 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, sunt aplicabile și în cazurile în care executarea silită se face pentru stingerea creanțelor datorate bugetului de stat, rezultate din executarea garanțiilor emise în numele și în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuințe.
Premierul Emil Boc a precizat, într-o emisiune TV, că o persoană care achiziționează o locuință prin acest program și nu-și va plăti ulterior ratele va beneficia de o perioadă de grație de 3 luni. Această prevedere va fi inclusă în normele metodologice care vor fi emise în 15 zile.
“Va fi o perioadă de trei luni pe care normele o vor prevedea astfel încât să eviți colapsul imediat, dar acest program nu este un Moș Crăciun. E vorba, totuși, de responsabilitate. Programul oferă niște avantaje cum nu au mai existat până acum pe piață, le vom oferi posibilitatea tinerilor, și nu numai, să primească un credit de la bancă, garantat, în limita la 60.000 de euro de către stat, asta înseamnă că se duc în jos toate costurile cu creditul”, a spus Boc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.