Magistratii vor primi spre rezolvare de acum inainte dosare alese printr-un sistem informatizat automat de alocare, care va deveni operational in termen de o luna la instanta din Bucuresti, a declarat premierul Adrian Nastase, dupa reuniunea Grupului de Promovare a Tehnologiei Informatiei (GPTI). -Introducerea sistemului de alocare a dosarelor va ajuta la eliminarea suspiciunilor legate de credibilitatea Justitiei-, a afirmat Nastase. GPTI, condus de premierul Adrian Nastase, a aprobat, ieri, 29 de documente si proiecte-pilot in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT & C), a caror valoare depaseste 500 milioane de dolari, a anuntat ministrul de resort, Dan Nica.
Din lista documentelor luate in discutie de GPTI, au fost aprobate opt strategii si proiecte directoare de informatizare pentru Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Justitie.
Premierul Adrian Nastase a afirmat ca demersurile Guvernului in acest domeniu au inceput sa dea rezultate. -Prin sistemul electronic de achizitii e-licitatie.ro, care la inceput a fost privit cu reticenta, au fost finalizate, pana astazi, peste 1.700 de licitatii, in urma carora autoritatile contractante au realizat, in medie, economii de 30%-, a spus seful Executivului. Ministrul comunicatiilor a anuntat ca cea de-a doua etapa a dezvoltarii sistemului de achizitii publice prin mijloace electronice va incepe in acest an, fiind prevazuta in acelasi timp atat largirea gamei produselor comercializate prin acest sistem, cat si introducerea unor noi companii din subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Intentionam ca printre produsele ce pot fi achizitionate prin acest sistem sa fie incluse motorina, lemnul si laptele praf, a precizat oficialul MCTI.
Pe lista de proiecte aprobate de GPTI mai figureaza sistemul informatic integrat pentru modernizarea Trezoreriei Statului, sistemul informatic pentru managementul fluxului financiar de numerar la Ministerul Fianntelor, extinderea sistemului de informatizare a Imprimeriei Nationale, precum si proiectul de dezvoltare a sistemului informatic al BCR si cel al societatii Romgaz Medias.
-Valoarea proiectelor care vor fi finantate de la bugetul MCTI este de 17 miliarde de lei-, a afirmat Nica.
-Pentru realizarea acestor proiecte, statul roman va trebui sa caute finantari externe, de tip PHARE, de la BERD sau Banca Mondiala. Daca nu vor fi identificate fonduri externe, proiectele vor fi realizate cu bani de la bugetul statului-, a conchis Nica.
Anul trecut, MCTI a asigurat finantarea pentru 20 de proiecte-pilot, valoarea acestora depasind 12,2 miliarde de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane