Home Economic-Financiar Proiectul noii legi a achizitiilor publice este plin de -hibe-

Proiectul noii legi a achizitiilor publice este plin de -hibe-

DISTRIBUIŢI

Modificarea legii achizitiilor publice este aseptata cu mare interes de reprezentantii mediului de afaceri din Romania, in conditiile in care pana in prezent modul de organizare a licitatiilor a fost mai mereu hulit si etichetat ca fiind -corupt-. In fapt, se asteapta ca acest proces sa se preschimbe intr-unul mai transparent, in care sa nu mai existe suspiciuni asupra atribuirii contractelor, insa se pare ca pana la gasirea unui numitor comun intre guvern si mediul de afaceri mai este cale lunga. Potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri, exista inca multe -bube-, sub forma unor chichite, care lasa loc interpretarilor si care nu fac din aceasta lege un instrument de stimulare a activitatii intreprinderilor romanesti.


Potrivit secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan (foto), revederea si completarea reglementarilor existente in acest domeniu sunt esentiale pentru cresterea gradului de incredere a mediului de afaceri. -Consider ca textul mai trebuie lucrat pentru ca sunt inca aspecte care ridica numeroase semne de intrebare-, ne-a declarat Parvan, adaugand ca insasi prezenta pe site-ul Autoritatii a trei variante ale aceluiasi proiect creeaza destula confuzie.


Acordul-cadru, modalitate de atribuire a contractului -pe spranceana-

In opinia lui Parvan, nu se poate obtine atat de invocata tranparenta a autoritatii contractante, in speta institutiile publice, in conditiile in care textul de lege cuprinde o serie de exceptii in care tocmai prevederile acestei legi pot sa nu se aplice. In plus, AOAR se declara impotriva -acordurilor-cadru- prevazute in proiect, care lasa portite pentru incredintarea contractelor -pe spranceana-, fara licitatie. -Nu suntem de acord cu incheierea acestui gen de acord, ca sursa si drept de a fi evitate licitatiile pentru contractarea de bunuri si servicii-, a precizat Parvan. Potrivit textului de lege, -acordul-cadru-, incadrat de lege ca fiind o modalitate -speciala- de atribuire a contractului, reprezinta acea intelegere scrisa intervenita intre una sau mai multe autoritati contractante si unul sau mai multi operatori economici, al carui scop este stabilirea conditiilor esentiale care vor guverna contractele de achizitie publica ce urmeaza a fi atribuite intr-o perioada data, in mod special in ceea ce priveste pretul.


Perioada initiala a contractului – prelungita fara licitatie

In plus, potrivit prevederilor proiectului, un contract de bunuri si servicii publice, incheiat initial pe o perioada de un an, poate fi prelungit pe o perioada de timp de pana la 4 ani. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca aceasta prevedere referitoare la posibilitatea prelungirii termenului este justificata intr-un mod extrem de neconvingator. Potrivit proiectului, -autoritatea contractanta nu are dreptul de a stabili ca durata unui acord-cadru sa depaseasca mai mult de 4 ani, decat in cazuri exceptionale si pe care le poate justifica numai prin obiectul specific al contractelor ce urmeaza a fi atribuite in baza acordului-cadru respectiv**. O alta critica este indreptata si impotriva posibilitatii ca autoritatea contractanta sa decida, dupa discutii cu posibilii furnizori, restrangerea listei initiale, desi institutia in cauza -nu poate defini ceea ce doreste sa achizitioneze-.


Bursele de marfuri sunt ignorate


Pentru asigurarea unui regim concurential deschis, oamenii de afaceri considera ca ar trebui sa existe mai multi operatori ai unor sisteme de achizitii electronice, si ar trebui avute in vedere inclusiv serviciile oferite de bursele de marfuri. -Extinderea procedurilor de licitatie electronica vor garanta o utilizare mai eficienta a banilor publici-, a subliniat Parvan. AOAR considera oportuna existenta mai multor centre de achizitii publice, ca intermediari profesionisti in astfel de operatiuni. Totusi, in prezent, accesul la sistemele informatice in domeniul achizitiilor publice este limitat, circa 30% din ofertantii potentiali beneficiind de o astfel de facilitate. AOAR recomanda ca, in cazurile in care licitatia electronica nu este posibila, sa se organizeze etape suplimentare de imbunatatire a preturilor, prin angajament scris din partea ofertantilor sau prin licitatie cu strigare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.