Majoritatea intreprinzatorilor mici si mijlocii cunosc foarte putin conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pradoxal insa, desi declara ca stiu destul de putine lucruri despre costurile pe care le presupune adoptatrea aquis-ului comunitar, majoritatea intreprinzatorilor cred ca adoptarea acestor conditii va aduce un avantaj major pentru firmele lor. Doar 11,49% din informatiile despre -costurile- integrarii utile sectorului IMM au fost furnizate de administratia publica centrala si 4,6% de administratia publica locala.
Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), doar 4% din intreprinzatorii intervievati cunosc foarte bine legislatia ce urmeaza a fi implementata de Romania pentru a indeplini conditiile impuse de UE.
Cea mai mare parte a intreprinzatorilor care au facut parte din esantionul cercetarii – 83,61% – cunosc doar o parte a legislatiei ce urmeaza a fi implementata si in Romania, in timp ce 11,49% au declarat ca nu au nici o informatie asupra legislatiei Uniunii Europene.
Aproximativ un sfert dintre intreprinzatori cred ca implementarea legislatiei UE in Romania nu are un impact semnificativ asupra afacerilor lor, in timp ce 20,69% din cei intervievati considera ca aplicarea legislatiei comunitare va produce un dezavantaj major asupra intreprinderilor lor.
Cele mai mari probleme: certificarea produselor si regulile concurentei
Sondajul realizat de CNIPMMR scoate in evidenta si domeniile in care IMM vor avea cele mai mari probleme. Acestea sunt certificarea produselor, reglementarile tehnice si standardele care le vor afecta afacerile in proportie de 60,92%, regulile concurentei – 55,17%, costurile cu forta de munca – 33,33%, protectia mediului – 31,03%, calitatea si siguranta produselor – 22,99%, proprietatea intelectuala – 13,769% etc.
Un alt indicator alarmant este cel care cuantifica stadiul in care IMM se afla in procesul de implementare a aquis-ului. Daca 49,43% din intreprinzatorii chestionati declara ca programul de pregatire pentru implementare este in curs de elaborare, alti 42,53% sustin ca nu au inceput inca pregatirile si doar 3,45% declara ca programul a fost implementat cu succes.
Mass-media, principala sursa de informare
Ancheta realizata de CNIPMMR a incercat sa identifice si informatiile de care au nevoie intreprinzatorii in contextul integrarii in UE.
Astfel, din sondaj reiese ca 74,71% au nevoie de informatii despre conditiile care trebuie indeplinite de firme pentru accesul pe piata europeana. Extrem de relevant este faptul ca intreprinzatorii sustin ca au folosit ca sursa de informare principala mass-media (85,06%), urmata de Internet (65,52%), doar 11,49% din informatii fiind furnizate de administratia publica centrala si 4,6% de administratia publica locala.
Principalele domenii in care IMM-urile ar dori mai multe informatii sunt certificarea produselor, regulile concurentei si costurile fortei de munca.
Ancheta a fost realizata in luna aprilie a acestui an, pe un esantion de 153 de firme mici si mijlocii.
Microfinantarile de pana la 25.000 de euro – garantate suta la suta
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, in primele patru luni ale acestui an, garantii de 210 miliarde de lei, de patru ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea garantiilor acordate de fond, de la infiintare pana in prezent, se ridica la 874,12 miliarde de lei, Fondul sustinand astfel contractarea unui volum de credite de peste 1.942 miliarde de lei de catre IMM. Fondul acorda garantii pentru finantari acordate de banci care acopera pana la 75% din valoarea finantarii. Valoarea maxima a garantiei nu poate depasi 800.000 de euro.
-Suntem in negocieri cu bancile cu care colaboram pentru garantarea in proportie de 100% a microfinantarilor in valoare de pana la 25.000 de euro. Am hotarat acest lucru pentru ca statisticile arata ca cele mai afectate de lipsa garantiilor sunt intreprinderile mici-, a precizat Aurel Saramet, presedintele Fondului.